Skip to content

1. januar- dan ko začnemo znova

Vsak začetek je težak, saj je strah, ki človeka ustavlja pred tem običajno prevelik, a vendar je novo leto čas, ko si zastavimo nove cilje, zaobljube, polni prepričanja in občutka, da tokrat bo uspelo. Zdi se, da so prvega januarja vse sanje dovoljene, da je vse mogoče in je edina meja nebo. Hkrati je ta dan v rimokatoliški cerkvi svetovni dan miru in papež poda poslanico na natančno izbrano temo. Letošnje geslo je Nenasilje: stil politike za mir.

 

 21. 9. je tudi svetovni dan miru

 

V Sloveniji večji odziv ob Svetovnem dnevu miru namenimo 21. 9., ko je organiziranih kar nekaj prireditev tako na lokalni, kot na državni ravni. Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1981 razglasila, da bo prvi dan septembrskega rednega zasedanja, mednarodni dan miru. Ta dan naj bi bil posvečen spominu na ideale miru in njihovi krepitvi tako v okviru narodov, kot tudi med njimi. Vendar od leta 2002 dalje praznujemo 21. 9., kot dan svetovnega premirja in nenasilja.

 

»Končno je postalo kristalno jasno, da je mir edina in prava pot napredka (ne pa stremljenje ambicioznih nacionalizmov, ne nasilno osvajanje, ne zatiranje, ki prinaša zlagan družbeni red).«

Pavel VI pobudnik Katoliškega dneva miru

Svetovni dan miru v Katoliški cerkvi ima 50 letno tradicijo. Pričel jo je papež Pavel VI. V svoji poslanici je svaril pred nevarnim prepričevanjem, da se mednarodnih sporov ne da reševati po mirni in pametni poti, ampak le z zastraševanjem in smrtonosno silo. Namenil jo je vsem ljudem. Od takrat dalje aktualni papež nagovori na prvi dan novega leta ljudi vseh starosti, barv kože, spola, ver in prepričanj, na skrbno izbrano temo.

 

»Družba brez mater ne bi bila le neusmiljena družba, temveč hladna družba, ki je izgubila srce in smisel družine.«

Papež Frančišek je letos svojo poslanico, pod geslom Nenasilje: stil politike za mir, namenil opozorilu pred sebičnostjo in duhovno osiromašenostjo, zaradi katere so ljudje osredotočeni le nase in svoje interese. Prav tako je opozoril na pomen mater, ki naj ne bi nikoli obupale in kazale svojo brezpogojno moč, naklonjenost in upanje. Po njegovem mnenju živimo v družbi, ki vse bolj razpada in je razcepljena.

 

Žal se je kljub datumu in Svetovnemu dnevu miru zgodil napad na Istanbul, kjer je, po do sedaj znanih podatkih, umrlo 39 ljudi. Ni pomembno kateri dan je na koledarju mir bi moral biti 24 ur na dan 7 dni v tednu, a se zdi to le pravljica o davnini, pozabljena vrednota, ki hrepeni po dnevu, ko bo lahko ponovno zagledala dan.

 

Noben datum ne bi smel biti merilo za odločitve in spremembe, vse se začne pri posamezniku, ko se odloči, da ima dosedanjega življenja dovolj in je čas, da se nekaj spremeni. Le notranja motivacija daje pozitivne rezultate na daljši čas. Nič kar je pridobljeno na hitro, storjeno v evforiji, pod vplivom tisoč in enega čutenja, ne prinaša rezultatov na daljši rok, le trenutno zadovoljstvo. Ko človek najde mir v sebi, lahko mir širi v okolico.

 

Današnji dan je le prvi v letu in ne glede na to, da je Svetovni dan miru, ki ga je zaznamoval napad, naj ne bo merilo za ostale dneve. Vsak dan je nov dan, pomembno je, da se začne z optimizmom in upanjem, da je vse mogoče. Vsak dan bi se moral začeti s tistim občutkom, ko so izrečene novoletne zaobljube s prepričanjem, da je vse mogoče. .

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice