Naprej na vsebino

Poslanci zavrnili sporni odpoklic župana

Slab mesec nazaj, je Državni zbor v sklopu premnogih nepremišljenih ukrepov izglasoval možnost odpoklica župana. Kljub temu, da se morajo župani po trenutni zakonodaji  vsake 4 leta dokazovati, da so v svoji občini dobri gospodarji, se je takrat nekaterim strankam zdel predlog odlična odločitev.

Slab mesec kasneje, očitno po trezni presoji in nekaj prespanih nočeh, Državni zbor včeraj ni izglasoval novele zakona o lokalni samoupravi, ki bi uzakonila odpoklic župana. Za novelo je glasovalo 37 poslancev, proti jih je bilo 38. Da bi novela obveljala, bi zanjo moralo glasovati najmanj 46 poslancev.

poslanske skupine SDS, SD in NSi so glasovale proti predlogu odpoklica

Podporo noveli zakona so napovedali v SMC in ZL. Prav na ti dve politični stranki so leteli največji očitki, da s predlogom rušita sistem lokalne samouprave v največji meri zato, ker v svojih vrstah nimata nobenega župana. V DeSUS se okrog tega vprašanja niso poenotili. V poslanskih skupinah SDS, SD in NSi, ki so glasovale proti predlogu so poudarjali, da je nekorektno, da poslanci odpoklic uvajajo za župane, ne pa tudi zase.

Nasprotniki odpoklica so ves čas opozarjali, da bi možnost odpoklica ogrozila stabilnost sistema lokalne samouprave, ter na možnost zlorab, ker bi politične stranke inštitut zlorabljale za politična obračunavanja.

Predlagatelj padlega zakona Jani Möderndorfer je zamenjal že 4 stranke. Mu bodo volilci znova nasedli?

V oči mogoče bode najbolj dejstvo, da je prvi podpisal predlog spremembe Jani Möderndorfer (SMC), član stranke, ki nima niti enega župana, čeprav je na volitvah za župana kandidiralo kar 40 kandidatov.

Na Möderndorferja so leteli mnogi očitki, da je v zadnjih letih zamenjal že 4 stranke in da zaradi tega nima več legitimnosti. Z vsako menjavo stranke, ali izstopom iz stranke namreč poslanci obrnejo hrbet svojim volivcem in pokažejo le lastno potrebo po dokazovanju, ne pa težnjo delati, kar je v korist državljanom. Zaradi trenutnega sistema volivci ne morejo direktno vplivati na izbiro, saj se poslanci volijo posredno.

Na twitterju se je že odzval predsednik SLS Marko Zidanšek, ki je zapisal “Prevladal je zdrav razum, pobuda za ustavno presojo odpoklica župana gre v predal”.

Marko Zidanšek je na spletnem omrežju twitter zapisal: Zavrnitev odpoklica kaže, da poslanci DZ RS bolj zaupajo županom kot štirikrat prebarvanemu kolegu @JaniModern.

Izvenparlamentarna SLS, ki je najglasneje nasprotovala odpoklicu županov je po zadnjih javnomnenjskih anketah zabeležila tudi največjo rast. Prehitela je celo sestrsko stranko NSi, verjetno tudi zaradi njihove mlačnosti do evropske politike in zopet vse bolj pereče migrantske problematike.

Večina županov, ki se odloči ponovno kandidirati na enaki listi uspe prepričati občane, kar kaže na veliko stabilnost sistema lokalne samouprave v Sloveniji.

O različnih pogledih na problematiko odpoklica župana smo v Slovencu že pisali v prispevku Odpokličimo župane, da skrijemo slabo delo poslancev in poudarjali, da je župan izvoljen na lokalnih volitvah vsake 4 leta in v tem času je pod drobnogledom občanov, svojih volivcev. Zanje mora biti na voljo vsak dan, za vse njihove predloge, pritožbe in jih v doglednem času tudi preučiti, rešiti. Zanimivo je tudi dejstvo, da 19 slovenskih občin ima enakega župana vse od leta 1994.

Alenka Gabrovec

 

4
Komentarji

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
AlojztamtamRomanBranka Recent comment authors
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o
Branka
Guest
Branka

Neposredne volitve,kjer se voli posaneznika. Je edina rešitev .
V sem kaosu ,ki ga ustvarjajo szranke in interesi.

Roman
Guest
Roman

Tale SLS se vse bolj dviguje.

tamtam
Guest
tamtam

Na koncu bo prvi celjski komunalec še predsednik

Alojz
Guest
Alojz

Normalno, da bodo branili župane, saj jih imajo preko 90. Za svoje poskrbijo.

Prijava na e-novice