Skip to content

SMC z davkoplačevalskim denarjem ustvarja super gazele

Milijonski posli podjetja Minis z državo, so brez javnih razpisov, podjetje izstrelili med največje slovenske gazele in bo prav kmalu poslal stranko SMC na pogorišče zgodovine, trdijo naši viri.

Podjetje Minis je proizvajalec montažnih kovinskih ograj. Analiza prihodkov podjetja  pokaže, da gre za super gazelo, ki je v zadnjih dveh letih poosemdesetirila svoj poslovni rezultat. Ta rekordna rast se je pričela leta 2015, ko je podjetje začelo poslovati z različnimi državnimi subjekti, največ z Ministrstvom za notranje zadeve, absurdno rast je doseglo leta 2016, ko je bilo največ izplačil iz Zavoda republike Slovenije za blagovne rezerve.

Podjetje, ki je leta 2013, po podatkih ERAR imelo okrog 46 tisoč EUR prihodkov, do takrat ni zaposlovalo niti enega delavca, je dobilo skoraj 3,8 mio EUR za nakup ograje. Minis je bil nekaj časa prijavljeno kar na istem naslovu, kot je sedež stranke SMC iz Žalca.

V delovanju Vlade RS in ministra Počivalška obstajajo po izjavah več virov utemeljeni sumi da je šlo pri poslu z ograjami za korupcijo, zato mora Vlada RS z dokumentov umakniti oznako tajnosti in jih v celoti razkriti javnosti razkriti. Svoje delo pa bosta morala opraviti tudi policija oz. Nacionalni preiskovalni urad. Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek: »V SLS smo 6. oktobra 2015 od Vlade RS zahtevali postavitev ograje na slovensko-hrvaški meji. Takrat se je morda komu zdela ta zahteva pretirana, že nekaj tednov kasneje, 21. oktobra, pa se je Vlada RS na vrat na nos in mimo zakona o javnih naročilih odločila za več milijonov evrov naročiti ograjo pri podjetju, ki je v tistem času zaposlovalo le eno osebo. Njihovi izgovori, da je za razpisni postopek premalo časa, in odločitev, da so dogovori državna tajnost, so danes v luči nekaterih razkritij še bolj prozorni, kot so bili takrat, ko je zaradi zatrjevanja vladajoče stranke o svojih visokih etičnih in moralnih standardih morda še obstajal kanček upanja, da le ne gre za korupcijo.«

V delovanju Vlade RS in ministra Počivalška obstajajo po izjavah več virov utemeljeni sumi da je šlo pri poslu z ograjami za korupcijo, zato mora Vlada RS z dokumentov umakniti oznako tajnosti in jih v celoti razkriti javnosti razkriti. Svoje delo pa bosta morala opraviti tudi policija oz. Nacionalni preiskovalni urad, so ostri v SLS.

Ti postopki niso bili izvedeni po zakonu o javnih naročili, ker bi poteklo še več časa,” je priznal direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve, Anton Zakrajšek, župan Velikih Lašč na seji komisije za nadzor javnih financ. Izpostavil je tudi, da tudi zaradi stopnje tajnosti, ki ga je določila vlada, javnega naročila ni bilo mogoče izpeljati.

Danes so v javnost pricurljali dokumenti povezani z nakupom ograje, ki razkrivajo, da je minister SMC Zdravko Počivalšek kar ustno pooblaščal Zavod RS za blagovne rezerve za izvedbo nakupov, dobavitelji so ponudbo oddali še pred začetkom postopka naročila. Po poročanju Dnevnika, so bili nekateri dokumenti celo ponarejeni. Zavod RS za blagovne rezerve naj bi prvi sklep o začetku postopka javnega naročila nakupa žičnate ograje sprejel 21. oktobra 2015. V dokumentu, ki ga je podpisal direktor Anton Zakrajšek, so poudarili, da je za nakup 120 kilometrov varnostne zaščitne ograje (v vrednosti do 1,8 milijona evrov) Zavod oziroma Zakrajška ustno pooblastil kar minister za gospodarstvo Počivalšek. Ta je hkrati zahteval, da morajo vsa naročila potekati pod oznako tajnosti. Iz tedanjega sklepa direktorja Zavoda je mogoče razbrati tudi, da je Počivalška za izvedbo postopka nakupa varnostne ograje pooblastila vlada.

Drugi sklep o začetku postopka javnega naročila nakupa ograje – tokrat za 370 kilometrov žične in 20 kilometrov panelne ograje –  je Zavod podpisal v prvi polovici novembra 2015. Ocenjena vrednost naročila je segala do 7,2 milijona evrov. Tudi pri tem sklepu se Zavod sklicuje na ustno pooblastilo Počivalška, v oči pa zbodejo še datumi.

Sklep Zavoda za blagovne rezerve namreč nosi datum 9. november 2015, v njem se sklicujejo na sklep vlade o spremembah in dopolnitvah petletnega programa oblikovanja državnih blagovnih rezerv, ki je bil sprejet štiri dni pozneje, torej 13. novembra 2015.

Po mnenju nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo Gorazda Pereniča ni nobenega dvoma, da gre za ponarejanje dokumentacije. “Ker gre za uradni dokument, gre za ponarejanje javne listine, torej bi lahko šlo za kaznivo dejanje,” je dodal za Dnevnik.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek kar ustno pooblaščal zavod za blagovne rezerve za izvedbo nakupov, dobavitelji pa so ponudbo oddali še pred začetkom postopka naročila

Presenetljiva je tudi hitra odzivnost dobaviteljev žične ograje. Zavod je prvo informativno ponudbo za dobavo žice pridobil že 20. oktobra 2015, kar je dan prej, kot je bil sprejet sklep o začetku postopka javnega naročila. Ponudbo je posredovalo podjetje Trgoup iz Velikih Lašč, torej iz občine, kjer je direktor Zavoda za blagovne rezerve Zakrajšek (nepoklicni) župan. Sodeč po nekaj dni pozneje sklenjeni pogodbi je Trgoup dobil posel za dobrih 8000 evrov. Iz spletne aplikacije Erar je po navedbah časnika sicer razvidno, da je Zavod od oktobra 2015 do danes Trgoupu nakazal 72.000.

Vlada je za Dnevnik o “neujemanju” datumov in “prenagljenih” ponudbah odgovorila, da dokumenti nosijo oznake tajnosti in torej njihove vsebine ne morejo komentirati. Zaradi drastično spremenjenih razmer ob množičnih prihodih migrantov pa je bilo odločeno, da se v državnih blagovnih rezervah nujno in v najkrajšem možnem času oblikujejo zaloge tehničnih ovir.

Ovir za ustvarjanje miljonskih poslov s podjetjem Minis d.o.o., ki je bilo v tistem času brez zaposlenih in je imelo nedavno na sedežu stranke SMC seveda v tej časovni stiski ni bilo. Sta zato poskrbela ministra Zdravko Počivalšek in Vesna Györkös Žnidar iz kvote stranke SMC s katerima je to podjetje poslovalo? V SMC pravijo da tega podjetja ne poznajo. Jim verjamete?

Alenka Gabrovec

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice