Skip to content

Agrokor: Država se bo pritožila na sklep o insolventnosti

Vlada Republike Slovenije je včeraj sklenila, da se je smotrno pritožiti na sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani. S priznanjem sklepa, s katerim je postopek izredne uprave v Agrokorju priznalo kot tuji postopek zaradi insolventnosti, bi namreč ogrozili Mercator in posledično stabilnost slovenskih upnikov.

V SLS pozdravljajo odločitev Vlade

Zidanšek: Vsekakor bi bilo za slovensko živilsko industrijo dobro, da bi spet postala lastnik svoje živilske verige trgovin.

SLS, ki je edina predlagala pritožbo na sklep odločitev pozdravljajo. Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek ob tem ponovno izpostavlja možno rešitev: »Slovenski upniki Agrokorja bi se lahko konzorcijsko povezali in skozi določila nacionalnega Zakona o izvršbi in zavarovanju sprejeli ukrepe za poplačilo obveznosti Agrokorja, tako da bi skozi združen izvršni postopek za svoje terjatve pridobili delnice Mercatorja, ki jih ima v Sloveniji v lasti Agrokor. Vsekakor bi bilo za slovensko živilsko industrijo dobro, da bi spet postala lastnik svoje živilske verige trgovin.«

Mag. Zidanšek dodaja, da je v letu pred volitvami v Sloveniji prevelik poudarek na ideoloških temah, medtem ko množica perečih gospodarskih, varnostnih, zdravstvenih in socialnih tem ostaja brez zadovoljivih rešitev: »V SLS se osredotočamo na realne probleme državljanov in ponujamo realne rešitve. SLS združuje in je usmerjena v prihodnost in boljše življenje za vse državljane!«

Kot smo opozorili takoj po objavi odločitve sodišča in zagotovilih ministra Počivalška, da »to nikakor ne vpliva na poslovanje Mercatorja«, bi bil tak sklep za slovenske upnike izrazito škodljiv, saj bi premoženje Agrokorja v Sloveniji na ta način postalo tako rekoč nedotakljivo, in izpostavili nalogo Vlade RS, da stori vse, kar lahko, za zaščito slovenskih upnikov. V SLS se ne morejo strinjati z nekaterimi, ki vztrajajo, da morebitno priznanje tujega insolventnega postopka nima vpliva na Mercator. Posredno ali neposredno bi v primeru priznanja tujega insolventnega postopka finančno luknjo Agrokorja solidarnostno pokrivali tako Mercator kot vsi ostali slovenski dobavitelji.

Vlada ocenjuje, da je sodišče s sklepom o priznanju tujega postopka zaradi insolventnosti priznalo odločitve, ki temeljijo in so sprejete na podlagi hrvaškega zakona o postopku izredne uprave in s tem poseglo in negativno vplivalo na suverenost Slovenije. Namreč hrvaški zakon o postopku izredne uprave v podjetjih sistemskega pomena in slovenski zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena sta si v nasprotju, kar pomeni, da je tuji postopek v nasprotju s pravnim redom Slovenije.

S tem namenom in mnenjem, da sklep negativno vplival na suverenost, varnost ali javni interes Slovenije Država vlaga pritožbo zoper sklep, da bi sodišče sklep ali odpravilo, ali ga spremenilo tako, da bi premoženje (delnice), ki ga ima Agrokor in z njim povezane in odvisne družbe v družbi Mercator, izvzelo iz sklepa, ali ga razveljavilo in vrnilo v ponovni postopek, je objavilo gospodarsko ministrstvo.

Minister Počivalšek ugotovil, da je sklep slab. Foto: Slovenske novice

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je mnenja, da je vlada sprejela sklep, v katerem ugotavlja, da je Mercator sistemskega pomena za Republiko Slovenijo, ker bistveno vpliva na gospodarsko, socialno in finančno stabilnost v Republiki Sloveniji, zato utegne postopek insolventnosti zoper večinskega družbenika družbe Mercator ogroziti tako Mercator kot tudi gospodarsko, socialno in finančno stabilnost Republike Slovenije. Počivalšek ugotavlja tudi, da sklep vpliva tudi na varnost in javni interes Slovenije, kajti DZ 25. je aprila posebni zakon sprejel ravno zaradi zaščite družb, kot je Mercator, pred interesi večinskih lastnikov in je zato treba doseči, da se sklep sodišča ali odpravi, ali spremeni tako, da za družbo Mercator ne bo veljal, ali razveljavi in vrne v ponovni postopek.

Zidanšek: Vlada RS je dolžna zavarovati in izboljšati položaj slovenskih upnikov v primeru Agrokor!

Mnenje, da je sklep sodišča o priznanju tujega postopka zaradi insolventnosti Agrokorja za slovenske upnike izrazito škodljiv, če se ga pogleda skozi prizmo Zakona o izvršbi in zavarovanju, je pred dnevi že izrazil Zidanšek, o čemer smo v Slovencu tudi pisali, ter dodaja: »Vlada RS je dolžna zavarovati in izboljšati položaj slovenskih upnikov v primeru Agrokor! V SLS so prepričani, da je v državnem interesu pospešitev postopke poplačila slovenskih upnikov, ne pa odlašanje, zavlačevanje oz. zmanjševanje obveznosti do slovenskih dobaviteljev. Vsekakor ni smiselno, da bi slovensko gospodarstvo ali slovenski kmetje, organizirani v kmetijske zadruge, solidarnostno pokrivali finančno luknjo hrvaškega Agrokorja.«

Alenka Gabrovec

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice