Naprej na vsebino

Nočna mora dobaviteljev: Agrokor od vseh zahteva enoletno financiranje

Agrokor po podpisu pogodbe, s katero je predviden prenos (največ) 100-milijonskega kredita, katerega polovica je namenjena potrebam tekočega poslovanja, na svoji spletni strani poziva dobavitelje (seveda tudi slovenske!), da z dobavo blaga in zagotavljanjem storitev pri prenosu kredita sodelujejo kot izdajatelji posojila. Sofinancirane morajo potrditi z izpolnjevanjem na spletni strani navedenih pogojev in podpisom Izjave o nameri za sodelovanje najkasneje do 25. 8. 2017.

Slovenski dobavitelji, pozor!

Bodo glavno ceno zopet plačali slovenski kmetje? Foto: Voranc Vogel

Dobavitelji so bili torej pozvani, da Agrokorju zagotovijo financiranje »v naravi«, in sicer ne po tržni, temveč po v zadnjih 6 mesecih najnižji ceni in ostalih prodajnih pogojih. Slovenske upnike Mercatorja opozarjamo, da se jim lahko zgodi celoletni plačilni odlog, pri čemer ni nujno, da bodo po enem letu sploh izplačani.

Politične stranke sumljivo tiho

Vse več kritike pa leti na slovensko politiko, ki je po mnenju javnosti glede zavarovanja Agrokorjevih upnikov “sumljivo tiho”. Obmolknila je celo opozicija, ki navadno izkoristi vsako priložnost za promocijo. Med tem se po družbenih omrežjih širi nezadovoljstvo.

Namesto, da se leto dni pred volitvami ukvarjajo s populizmi, naj predsedniki parlamentarnih strank raje staknejo glave in najdejo rešitve za stabilnost slovenskega gospodarstva in pravično poplačilo slovenskih kmetov.  Martina D.

Opozarjajo le v izvenparlamentarni SLS

Zidanšek: Ne bomo dopustili da bi slovensko gospodarstvo in naši kmetje pokrivali finančne luknje hrvaškega Agrokorja!

Predsednik SLS, mag. Marko Zidanšek, je mnenja, da gre za izsiljevanje dobaviteljev, ki imajo pri Agrokorju še odprte terjatve, in hkrati nezakoniti model izplačevanja starih terjatev. “Ne bomo dopustili, da bi slovensko gospodarstvo in naši kmetje pokrivali finančne luknje hrvaškega Agrokorja, nasprotno bi namesto solidarnostnega sistema krpanja finančnih primanjkljajev morala veljati individualna odgovornost. Če slednja ne velja, je pot toliko bolj odprta tajkunizaciji naših podjetij” je dobaviteljem stopil v bran Zidanšek.

Ura resnice prihaja za vse slovenske upnike Agrokorja in dobavitelje Mercatorja. Glavni politiki pa – kot bi bili mutasti. Robert T.

Kaj pa so možne rešitve?

  1. Slovenski upniki se imajo pravico povezati v konzorcij in zaščititi svoje interese.
  2. Konzorcij upnikov lahko sodišču vloži predlog za izdajo začasne odredbe blokade razpolaganja z lastniškim deležem Mercatorja. Nacionalno sodišče naj Agrokorjeva sredstva na območju Slovenije blokira do višine terjatev, ki jih konzorcij slovenskih upnikov izkazuje do Agrokorja. Tako Slovenija ne bo pokrivala njegove finančne luknje.
  3. Konzorcij upnikov lahko skozi združen izvršni postopek za poplačilo obveznosti Agrokorja za svoje terjatve pridobi delnice Mercatorja, ki jih ima v Sloveniji v lasti Agrokor. S tem bi Mercator postal spet slovenski, kar bi pozitivno vplivalo tudi na slovensko živilsko industrijo.
  4. Pomembno je, da država zaščiti upniške interese tako, da se Agrokorjeva prisilna uprava ne uveljavi tudi nad Mercatorjem. Tako bodo še vedno veljala v Sloveniji uveljavljena načela in zgoraj omenjene mogoče rešitve.

Uredništvo

Subscribe
Notify of
guest
2 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Tine
Tine
5 years ago

Zidanšek je prišel iz komunizma, komunizem pa ne iz Zidanška.

Mene prav nekaj boli, če bo imel moj dolžn ik, upnik Mercatorja cele gajbe njegovih delnic, za plačilo priznavam zgolj denar.

baubau
baubau
5 years ago

Prav nič me ne brigata ne agrokor ne Mečkator- raje kupujem na tržnicah in tam,kjer je po kvaliteti in ceni hkrati najugodnejša ponudba.

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice