Skip to content

SLS za prepoved prehitevanja tovornjakov in kazni za počasno vožnjo na avtocestah

Slovenske avtoceste postajajo sinonim za zastoje in dela na cesti. Razlogov za to je več, eden najvidnejših pa je počasna vožnja po skrajno levem pasu – na eni strani zaradi neuvidevnih in/ali neizkušenih voznikov, na drugi pa zaradi medsebojnega prehitevanja tovornjakov.

Počasna vožnja po levem pasu avtoceste skupaj s tovornjakarji, ki se medsebojno prehitevajo, je razlog mnogoterih nesreč in prometnih zamaškov, kar povzroča nejevoljo, gmotno škodo, manjšo konkurenčnost slovenskega gospodarstva, manjšo priljubljenost Slovenije kot turistične destinacije in ugašanje življenj.

Zakaj pride do takšnih situacij? Kje je rešitev?

Trenutna ureditev je kompromis. Tovornjakom je prehitevanje na avtocesti dovoljeno, razen ob določenih urah na odsekih, kjer je označena izrecna prepoved.

Zidanšek: Spremembe so nujne! Kultura voznikov je žal na nizki ravni, mnogi vozijo, kot da so na cesti sami.

Poleg cestnih del, ki v poletnih mesecih prispevajo k že tako povečani gneči na avtocestah, je pogost vzrok prometnih zamaškov tudi nepravilno prehitevanje. Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek zato napoveduje pripravo predloga spremembe zakonodaje: »Spremembe so nujne! Kultura voznikov je žal na nizki ravni, mnogi vozijo, kot da so na cesti sami. Medsebojno prehitevanje tovornjakov lahko ogroža varnost v prometu, povzroča zastoje in negativno vpliva na gospodarstvo. Tudi prehitevanje osebnih vozil oz. prepočasna vožnja po prehitevalnem pasu je lahko nevarna za udeležence v prometu. Po vzoru iz tujine bomo poleg omejitve medsebojnega prehitevanja tovornih vozil predlagali tudi uvedbo kazni za voznike, ki na prehitevalnem pasu vozijo več kot 10km/h pod omejitvijo.”

Kazni so prenizke

Tovornjakarji so mnogokrat preobremenjeni in pod časovnim pritiskom. Čeprav obstaja zakonodaja, ki ureja obvezne počitke tovornjakarjev, jo slednji pogosto kršijo, mnogokrat zaradi nadrejenih. V naglici prehitevajo druge tovornjake, ki imajo prav tako časovno omejitev za dostavo tovora, zato ti ne zavirajo in izgubljajo dragocenih minut. V Sloveniji je prehitevanje tovornjakov na avtocestah, kjer je to prepovedano s prometno signalizacijo, kaznovano s kaznijo 80 €, s plačilom v osmih dneh pa se ta prepolovi na pičlih 40 €, kar podjetjem predstavlja zanemarljiv strošek.

Premalo nadzora nad prekrškarji 

Nadzor policije je ključnega pomena, vendar pa je ta mnogo bolj osredotočen na hitrost in čas trajanja vožnje, preobremenjenost in tehnično brezhibnost vozil ter nepravilnosti na tovoru, kar so seveda pomembni dejavniki za varnost Slovencev na cestah, vendar bi bilo nujno treba pozornost položiti tudi na prehitevanje.

Industrija 4.0 ima mnoge sodobne rešitve za optimizacijo pretočnosti prometa, katerih implementacije v Sloveniji še ne spodbujamo. Najlažji način za spremljanje prometa v zvezi s prehitevanjem bi je povečan nadzor s kamerami in nato kaznovanje s pregledom posnetkov, kar je v nekaterih evropskih državah že ustaljena praksa. 

Uredništvo

 

Subscribe
Notify of
guest
6 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Gregor
Gregor
6 years ago

Prvo si naj nasa smotana vlada porihtana zakone, da boji drzavljani lahko normalno ziveli, da bo delavec mel neke pravice. Ne pa lenuhi ki bi radi polnili bolj kot drzavne, svoje zepe… SRAMOTA SLOVENIJE!!!!

Gregor
Gregor
6 years ago

Prvo si naj nasa smotana vlada porihtana zakone, da boji drzavljani lahko normalno ziveli, da bo delavec mel neke pravice. Ne pa lenuhi ki bi radi polnili bolj kot drzavne, svoje zepe… SRAMOTA SLOVENIJE!!!!

Zoran
Zoran
6 years ago

Kazen za prehitevanje kjer je prepoved je 300 oz polovicka 150eur… Hvala ko ste natancni tisti ki ste to urejali…

Kamiondžija
Kamiondžija
6 years ago

Zrihtajte že enkrat cestninske postaje in odmaknite gradbišča na upadnicah v sezoni dopustov. V tujini odzivni cas za delo na cesti je od 19 do 5 ure pri nas pa 25 ur od moznih 24 i v trajanju od min 6 mes.

Dejan
Dejan
6 years ago

Nesposobnezi nekolturni.nimate pojma.saj kako bi ga meli ko spite po parlamentu.golazen nesposobna.najprej treba spremeniti zakon.ce ne narediš nič za svojo državo koristnega odvzem poslanskega mandata pa pika

Vilko
Vilko
6 years ago

Pa vsak ki ima mal soli v glavi vidi kam pes taco moli. Po spletu so posnetki ki nimajo ne glave ne repa in tisti ki nima pojma o prometu bo pač na take posnetke nasedel. Sem bil inštruktor 15 let in vem, da ni problem v voznikih. Vse napake ki so napravili projetanti in graditelji in naši politiki ,ki razmišljajo na včeraj ne na jutri , bodo zdaj njihove grehe plačevali vozniki. Ja ,kamione v eno vrsto, oni bi se pa lepo vozili mimo ,pa še kasirali. V nemčiji če je kolona se tudi tovornjaki postavijo v vrsto in… Read more »

Prijava na e-novice