Skip to content

Zidanšek pozval politiko k poenotenju v primeru Lex Frank

Okrožno sodišče v Ljubljani je odločilo prvo pozitivno sodbo v tožbi posojilojemalca naproti Unicredit banki. Gre za pogodbo o dolgoročnem deviznem posojilu v švicarskih frankih, ki je po odločitvi sodišča postala nična. Sodba je bila s strani ljubljanskega sodišča razložena v smislu, da bi banka morala krepitev švicarskega franka v razmerju do evra in ostale gospodarske spremembe predvideti, jih posojilojemalcu predstaviti in razložiti njihove posledice. S tem bi tožnik lahko prevzemal odgovornost za svoje odločitve razpoložljivim informacijam navkljub.


PODROBNEJE: Posojilojemalci so se po besedah Združenja Frank, ki je nastalo v začetku 2015, po podražitvi posojil v švicarski valuti zaradi sprostitve tečaja, v zagati znašli ne samo zaradi spremembe tečaja, ampak predvsem zaradi pogodb z neomejenim tveganjem, če se to zgodi. Praksa omejenega informiranja posojilojemalcev o stanju na trgu in posledicah krepitve valute je bila v tem času v Avstriji že prepovedana, vendar so jo avstrijske banke kot lastnice prenesle na slovenske. Več dokumentov iz tujine kaže, da je šlo za namerno početje.

Kaj sledi?

  • Novih posojil v frankih banke ne dajejo več.
  • Unicredit banka je že napovedala pritožbo na sodbo.
  • Združenje Frank je napovedalo še več tožb.
  • Pravniki opozarjajo, da bi v veljavo moral stopiti zakon o razmerjih med dajalci kreditov in kreditojemalci glede kreditov v švicarskih frankih. Napovedali so vložitev predloga jeseni.
  • Če se zadeva po hitrem postopku ne uredi v slovenskem Državnem zboru, bo o tem odločalo Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Nekdanji ustavni sodnik Boštjan M. Zupančič je prepričan, da bo v tem primeru odgovornost padla na državo, plačali pa bodo davkoplačevalci.

Lex Frank = predlog zakona o konverziji posojil v švicarskih frankih v evrska

Lex Frank je torej predlog zakona, s katerim se poskuša izenačiti položaj posojilojemalcev v švicarskih frankih s posojilojemalci v evrih. Nanaša se na vsa posojila v frankih med 2000 in 2010, torej bi konverzija veljala tako za odplačane kot za neodplačane kredite. Avtorji predloga zakona so trije ustavni pravniki: že omenjeni Zupančič ter Franc Grad in Ciril Ribičič.

Zidanšek poziva k politični enotnosti

Predsednik SLS-a, mag. Marko Zidanšek, je v odprtem pismu dr. Miru Cerarju slovensko politiko pozval k enotnosti. Opozoril je, da se scenarij o bremenitvi davkoplačevalcev lahko hitro zgodi, saj podobni postopki tečejo v več evropskih državah.

»Državljanke in državljani smo zaradi slabih in špekulativnih odločitev bank v zadnjih letih v banke vložili preveč. V SLS od vodstev slovenskih političnih strank pričakujemo, da v tej pomembni zadevi ne iščejo političnih točk, temveč skupaj nastopijo v bran tako zavedenim kreditojemalcem kot vsem slovenskim davkoplačevalcem,« je poudaril Zidanšek.

Uredništvo

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice