Skip to content

Zidanšek pozval politiko k poenotenju v primeru Lex Frank

Okrožno sodišče v Ljubljani je odločilo prvo pozitivno sodbo v tožbi posojilojemalca naproti Unicredit banki. Gre za pogodbo o dolgoročnem deviznem posojilu v švicarskih frankih, ki je po odločitvi sodišča postala nična. Sodba je bila s strani ljubljanskega sodišča razložena v smislu, da bi banka morala krepitev švicarskega franka v razmerju do evra in ostale gospodarske spremembe predvideti, jih posojilojemalcu predstaviti in razložiti njihove posledice. S tem bi tožnik lahko prevzemal odgovornost za svoje odločitve razpoložljivim informacijam navkljub.


PODROBNEJE: Posojilojemalci so se po besedah Združenja Frank, ki je nastalo v začetku 2015, po podražitvi posojil v švicarski valuti zaradi sprostitve tečaja, v zagati znašli ne samo zaradi spremembe tečaja, ampak predvsem zaradi pogodb z neomejenim tveganjem, če se to zgodi. Praksa omejenega informiranja posojilojemalcev o stanju na trgu in posledicah krepitve valute je bila v tem času v Avstriji že prepovedana, vendar so jo avstrijske banke kot lastnice prenesle na slovenske. Več dokumentov iz tujine kaže, da je šlo za namerno početje.

Kaj sledi?

  • Novih posojil v frankih banke ne dajejo več.
  • Unicredit banka je že napovedala pritožbo na sodbo.
  • Združenje Frank je napovedalo še več tožb.
  • Pravniki opozarjajo, da bi v veljavo moral stopiti zakon o razmerjih med dajalci kreditov in kreditojemalci glede kreditov v švicarskih frankih. Napovedali so vložitev predloga jeseni.
  • Če se zadeva po hitrem postopku ne uredi v slovenskem Državnem zboru, bo o tem odločalo Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Nekdanji ustavni sodnik Boštjan M. Zupančič je prepričan, da bo v tem primeru odgovornost padla na državo, plačali pa bodo davkoplačevalci.

Lex Frank = predlog zakona o konverziji posojil v švicarskih frankih v evrska

Lex Frank je torej predlog zakona, s katerim se poskuša izenačiti položaj posojilojemalcev v švicarskih frankih s posojilojemalci v evrih. Nanaša se na vsa posojila v frankih med 2000 in 2010, torej bi konverzija veljala tako za odplačane kot za neodplačane kredite. Avtorji predloga zakona so trije ustavni pravniki: že omenjeni Zupančič ter Franc Grad in Ciril Ribičič.

Zidanšek poziva k politični enotnosti

Predsednik SLS-a, mag. Marko Zidanšek, je v odprtem pismu dr. Miru Cerarju slovensko politiko pozval k enotnosti. Opozoril je, da se scenarij o bremenitvi davkoplačevalcev lahko hitro zgodi, saj podobni postopki tečejo v več evropskih državah.

»Državljanke in državljani smo zaradi slabih in špekulativnih odločitev bank v zadnjih letih v banke vložili preveč. V SLS od vodstev slovenskih političnih strank pričakujemo, da v tej pomembni zadevi ne iščejo političnih točk, temveč skupaj nastopijo v bran tako zavedenim kreditojemalcem kot vsem slovenskim davkoplačevalcem,« je poudaril Zidanšek.

Uredništvo

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice