Skip to content

So iz vladnega Falcona naredili posnetke ozkega grla cestne infrastrukture?

Čez slab mesec dni nas čaka referendum na temo zakona o drugem tiru. Vodilna koalicijska stranka SMC je namenila 97.000 € davkoplačevalskega denarja za kampanjo Tovornjake na vlake, s katero zagovarja izgradnjo drugega tira med Divačo in Luko Koper.

Stranka SMC želi volilce prepričati s kampanijo #tovornjakenavlake. O posrečenosti kampanije lahko sodi vsak sam, izid referenduma pa bo pokazal, če so bili njihovi PR mojstri pri tem uspešni.

Res je sicer, da bi se s tem znotraj Slovenije promet na slovenskih avtocestah razbremenil, vendar se slogan mnogim zdi neposrečen, saj ne upošteva dejaskih ozkih grl slovenske infrastrukture, ki so vse prej kot na območju med Divačo in Koprom.

Nasprotniki izgradnje “kratkega” drugega tira do Divače so drugačnega mnenja:

  • S tem ko se odloča za delne rešitve, vlada zanemarja gospodarski razvoj vzhodne Slovenije. Trasa drugega tira bi morala biti nujno podaljšana preko osrednje Slovenije do Štajerske in še naprej do Gradca. Obubožana Štajerska potrebuje železniško povezavo s Koprom za normalen razvoj gospodarstva. Tudi povezava do Prekmurja je zaradi njegove gospodarske šibkosti ena izmed prepotrebnih nujnosti.
  • Drugi, mogoče za celotno Slovenijo še pomembnejši razlog za podaljšanje trase drugega tira je, da sedaj predlagana trasa ne predstavlja mednarodno konkurenčne povezave Kopra in njegove izjemno pomembne Luke z zaledjem do izvornih destinacij blaga, ki se ga nato v Luki pretovarja. Obvozni koridor Videm – Beljak – Celovec – Gradec je v tem trenutku veliko bolj konkurenčen.
  • Sedanji projekt predvideva Divačo kot stično točko slovenskega in italijanskega železniškega omrežja. Ne le, da je bila Divača za stično točko izbrana pred 20 leti, ko še nismo bili člani EU, nismo imeli evra, ni bilo izgrajenega obvoznega koridorja in ostale evropske države še niso posodobile svoje železniške infrastrukture s hitrimi železnicami. Železniška proga ni bila posodobljena že od 19. stoletja. Nujno potrebno je, da se posodobi na evropsko primerljive hitrosti.
  • Finančna konstrukcija projekta je popolnoma nedorečena, kar daje občutek, da gre drugi tir v smer projektov TEŠ 6 in podjetja Slovenski državni gozdovi. Mnenja nadzornih institucij vlada enostavno ni upoštevala.
V SLS so pred časom predlagali različico drugega tira do Štajerske

V SLS so vlado že pred časom pozvali, da na transparenten način izbere novo, obvoznemu koridorju konkurenčno traso in prične z njeno izgradnjo. Ta naj se ne konča pri Divači, temveč nadaljuje preko Ljubljane do Štajerske. Le tako bo geostrateška lega Slovenije, ki je že od časa izgradnje Južne železnice veljala za našo največjo gospodarsko prednost, še naprej prispevala k razvoju države.

Anja Vrhovnik

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice