Skip to content

Ne improvizirajte se čistilca po tujih domovih

Spustiti človeka v lasten dom, ali v dom nam ljubih oseb, pomeni neznancu odpreti vrata svojega kotička. Tujcu, ki z našim dovoljenjem vstopa v naš dom, naš najbolj intimen svet. V prostor kjer je vsak izmed nas lahko to, kar je in takšen, kakršen zares je. Kjer se lahko počuti svobodnega, da počne to, kar ga veseli in na način, ki ga veseli. Dom je tako pribežališče, tisto varno zatočišče pred zunanjim svetom in kot takšen, kraj, ki si ga uredimo tako, da nam je in tudi bo všeč. V kolikor uspemo na dom gledati s tovrstnimi očmi in ga tako tudi začutiti, moramo biti pri izbiri ljudi, ki jih vanj povabimo precej selektivni in previdni.

Veliko je razlogov, zakaj se nekdo odloči deliti svoje znanje o čiščenju in drugim, v zameno za denar, ponuditi tovrstno storitev. Ali je razlog v finančni stiski, želji po novi dogodivščini ali ljubezni do čistoče, je čiščenje tujih domov spoštovanja vredno delo.

Na trgu je prisotnih veliko profesionalnih čistilnih servisov, kakor tudi posameznikov, ki se s čiščenjem tujih domov, trudijo, čeprav na črno, zaokrožiti družinski mesečni finančni proračun.

Teja je poročena, v zgodnjih štiridesetih, mama 22 letne študentke, ki ob nizki plači, za dodaten zaslužek, že več kot 2 desetletji čisti domove številnih strank. Pogovarjali sva se o odnosu, ki ga imajo do nje osebe, katerim čisti domove. Kakšne so njihove zahteve? Kaj vse opazi in kakšno sliko si je ustvarila o razmerah, ki vladajo v domovih številnih družin, kakor tudi posameznikov, kjer čisti že kar nekaj časa? Ali je morebiti kdaj začutila, da preverjajo njeno poštenost? Da so kdaj tudi preveč pikolovski? Se je morebiti kdaj pripetilo kaj takšnega, kar jo je presenetilo? In nenazadnje, prosila sem jo za nasvet in opozorilo. Nasvet tistim, ki premišljujejo, da bi se improvizirali čistilci na domu in pa opozorilo tistim, ki se odločajo, da bi si poiskali pomoč pri čiščenju doma.

Zakaj ste se odločili postati čistilka na domu in koliko časa že nudite tovrstno storitev?

Čistilka na domu sem že dobrih 20 let. V bistvu sem to delo nekako prevzela mami. Mama je bila delavka za trakom in ko je šlo podjetje v stečaj, je začela čistiti po domovih. Imela je nekaj strank, zato sem ji občasno priskočila na pomoč. Sčasoma pa je to začasno prešlo v redno. Sedaj »imam« 12 družin, katerim redno, vsaj 1 x tedensko, po dve uri ali več, čistim, likam…

Predstavljam si, da se za pomoč pri čiščenju doma odločajo osebe, ki imajo višji finančni status, vendar sem med brskanjem po spletu opazila, da je razlogov lahko tudi več.

Po mojih izkušnjah so razlogi različni. Od tega, da se jim preprosto ne da, do tega, da nimajo dovolj časa. Vsi pa imaj skupni imenovalec, da imajo denar za kaj takšnega.

Različne družine, različne zahteve. Bistvena sta dogovor in spoštovanje pravil

Marsikdo se zaradi denarne stiske odloči za tovrstno dejavnost, saj na prvi pogled ne zgleda ravno ne vem kako zahtevna. Številni si verjetno mislijo, »da to res ni nič takšnega. Čistijo namreč že doma, kar pomeni, da dodatnega znanja verjetno ne bodo potrebovali«, vendar sem prepričana, da stvar ni tako preprosta. Vsakršna dejavnost namreč zahteva svoje specifično znanje, da je storitev lahko čim bolj kakovostna.

Mogoče se sliši smešno, vendar, ko čistiš po tujih domovih, marsikaj narediš bistveno drugače, kot to delaš doma.

Pri čiščenju lastnega doma nisi vedno pozoren katero čistilo in krpo uporabljaš, pri čiščenju tujih domov pa to zelo upoštevaš. Prav tako paziš na kemikalije in na vonjave. Čistim družini, ki prisega na naravno. To je kar težko, saj pri svojem delu ne smem uporabljati niti enega čistila, ki bi vsebovalo kemijske sestavine. Zanje sama izdelujem čistila in res, s sodo lahko marsikaj sčistiš. Pri drugi družini pa ne smem uporabljati čistil z vonjem, kar pomeni, da lahko uporabljam le vodo, ker ima njihov otrok tisoč in eno alergijo. A glede na to, da sem pri obeh družinah že dobre 3 leta, svoje delo očitno kvalitetno opravljam.

»Spregledati« moram to, kar vidim, ker bi drugače težko delala, kar delam

Čistilke, ki vas posamezniki spustijo v svoje domove, si lahko hitro ustvarite sliko o razmerah, ki vladajo pri osebi, ki vas je najela. Vpogled imate namreč v njihov intimni svet. V svet, kjer so osebe lahko zares to, kar so, kar pomeni takšne, kot se pred zunanjim svetom morebiti le redko pokažejo.

Ko vstopim v tuj dom, se izklopim in samo počistim. Če bi se poglobila v to, kaj čistim, bi po mojem mnenju bruhala in svojega dela ne bi morala opravljati. Manj kot vem, lažje mi je. Se je že zgodilo, da sem prišla v hišo in delo zavrnila, ali zahtevala višjo postavko.

Marsikdo preprosto nima časa, da bi se sam lotil čiščenja

Kakšne imajo kaj navade/razvade ljudje, ki najamejo čistilke? Morebiti manj pospravljajo, slabše pomijejo, misleč, saj bo že čistilka vse uredila?

V bistvu zelo različno. Nekateri so obsedeni z redom in želijo vsak teden t.i. generalno čiščenje, četudi se že vsa hiša blešči. Drugi čistijo zaradi alergij. Tretji ne želijo čistiti in raje za tovrstno delo plačajo drugemu, čeprav za sabo pospravijo, ampak sesanje, prah, kopalnica, tla … to jim pa nekako ni blizu. Veliko je takšnih, ki preprosto nimajo časa in me najamejo na 14 dni, da jim pospravim, operem, zlikam. Nekaj je tudi takšnih, ki me najamejo po kakšnem gradbenem podvigu …

Predstavljam si, da ima vsak svoj način čiščenja in verjetno ni vsakemu kar tako v redu, kako nekdo počisti njegov dom. Tukaj je vprašanje navad in kaj nekomu ustreza. Kako se dogovorite?

Preden sprejmem novo družino, se najprej pogovorimo. Kakšne so njihove želje ter pričakovanja. Dogovorimo se tudi o vrsti čistil s katerimi bom čistila, o gobicah, ki jih bom uporabljala, kaj lahko prestavim in česa ne smem. Bistvo je dogovor, saj le tako smo lahko na koncu vsi zadovoljni. Tako jaz, kakor tudi oni.

 Lastniki mi pustijo ključe, da v miru opravim svoje delo

Ali so lastniki domov prisotni, ko čistite? Ali Vam raje zaupajo ključe in Vas pustijo, da svoje delo opravite sami in to v miru?

Običajno me pustijo samo. Imam ključe vseh hiš, ki jih čistim. Če tu ni zaupanja, potem je vse skupaj popolnoma brez veze.

Že kar nekaj let ste čistilka na domu. Kaj vse se Vam je že pripetilo? Kakšne so osebe, ki Vas najamejo in kakšen je njihov odnos do Vas?

Mislim, da najbolj neprijeten trenutek je bil, ko sem prišla čistiti in je bila gospa doma, v postelji z nekom, ki ni bil njen mož. Zame zelo neprijeten trenutek, ker sem oba poznala. Plačeval mi je on, jaz pa sem morala biti tiho. Sem pa že naletela na marsikaj… ampak naj to ostane skrivnost.

Ljudje so v večini primerov prijazni in če se v začetku vse dogovoriš, ni težav. Njihove želje je potrebno spoštovati, pa naj bodo še tako bizarne. Kot na primer: da lahko čistiš le z belo krpo, ali da smeš čistiti le ob petkih, polni luni…

Ali ste opazila kakšne spremembe v zadnjih letih? So lastniki postali bolj pikolovski, morebiti si želijo, da delo opravite hitreje …?

Osebno, k sreči, teh izkušenj nimam. Plačilo je redno. Včasih celo kakšen € poleg, morda še kakšno darilce. Če ne bi bilo tako spoštljivega odnosa, bi že zdavnaj nehala.

Ali ste imeli kdaj občutek, da so morebiti preverjali Vašo poštenost? Da so morebiti na vidnem mestu pustili denar in na ta način preverjali Vaš odziv?

Mogoče je bilo tudi to, vendar tega resnično nisem nikoli opazila. Moj fokus je namreč: »počisti, pospravi in to narediti čim hitreje«.

Internet in znanje od doma nista dovolj

Dandanes se marsikdo odloči poprijeti za dodatno delo in ponuditi čiščenje na domu. Kaj bi svetovali vsem tisti, ki bi se radi bolj improvizirano in zgolj z znanjem, ki ga imajo od doma, lotili tovrstnih dejavnosti?

Verjamem, da ste prepričani, da znate vse in da nasveti s spleta res delujejo, ampak vedite, da temu ni tako. Če niste pikolovski, natančni in vztrajni, ter če ne poznate osnov kemijskih reakcij, ne počnite tega. To je podobno kot varstvo otrok. To, da ste h kruhu spravil svoja dva otroka, vam še ne daje referenc, da ste vzgojitelj.

Imela sem sicer to srečo, da sem delala v podjetju, ki se ukvarja s čiščenjem. Opravila sem tudi tečaj in v preteklosti delala v domovih za ostarele in v kolikor ne bi imela vsega tega znanja, dvomim, da bi sploh kdaj šla pomagati mami ter da bi vztrajala toliko let.

 Vzemite si čas za pogovor in če niste zadovoljni, ne čakajte

Kaj bi svetovali vsem tistim, ki se odločijo poiskati dodatno pomoč pri čiščenju? Na kaj naj bodo pozorni, ko se dogovarjajo s potencialno čistilko?

To, da je všeč vašim prijateljem, še ne pomeni, da bo tudi vam. Vzemite si čas, ter se z njo pogovorite. Naredite plan in če po tednu dni ne boste zadovoljni, ne čakajte, da bo bolje, ker ne bo. Če veš kaj delaš, ni nikoli pripomb. Bistveno je pa zaupanje in tista medsebojna energije. Brez tega preprosto ne gre.

Petra Petravič

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice