Skip to content

Občina Zagorje ob Savi izglasovala nezaupnico Vladi RS

Na ponedeljkovi seji občinskega sveta Zagorje ob Savi je bilo pestro kot že dolgo ne. Na dnevnem redu je bil med drugim predlog uskladitve cene socialnovarstvene storitve »Pomoč na domu«, in predlog cen programov predšolske vzgoje v Vrtcu Zagorje ob Savi, kjer bi občina potrdila višjo subvencijo cene obeh storitev iz sredstev občinskega proračuna.

Povod za burno razpravo je bilo sofinanciranje plač najnižje plačanih v domovih za ostarele in vrtcih

Konec junija 2017 je bil med predstavniki Vlade RS in reprezentativnih sindikatov podpisan aneks h kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Aneks med drugim določa spremembe pri uvrstitvah posameznih delovnih mest v plačne razrede, tudi pri delovnih mestih vseh izvajalcev na neposredni socialni oskrbi »pomoči na domu«. Tako se bo v DSO Izlake za dva plačna razreda povišala plača vsem socialnim oskrbovalcem II in gospodinjskim oskrbovalcem, ki delajo na neposredni socialni oskrbi. Višji plačni razredi zahtevajo povišanje sredstev za plačilo stroškov dela na neposredni socialni oskrbi.

Matjaž Švagan, župan občine Zagorje ob Savi, ki je izglasovala nezaupnico vladi RS.

Da imamo v Sloveniji prenizko glavarino, ki jo občine dobijo za svoje delovanje, čivkajo že vrabci na strehah. Sodu je izbilo dno, da država, ki namenja milijarde tajkunskim projektom, kot so TEŠ6 in 2 TIR, od občin zahteva, da plače delavcev v zdravstvu in vzgoji, ki ne dosegajo niti minimalne plače, plačuje iz lastnega proračuna. Župan Matjaž Švagan naj bi zato na predlog občinskega svetnika SLS Alojza Jelševarja predlagal nezaupnico Vladi RS zaradi neustreznega financiranja občin glede na njihove zakonsko določene naloge.

Železnikova nezaupnica vladi bo verjetno največ problemov naredila njegovemu predsedniku Dejanu Židanu.

Za nezaupnico vladi glasovali celo SD in DeSUS

Nezaupnico vladi so podprli svetniki županove liste, SLS, SDS in NSi, presenetljivo pa so nezaupnico vladi glasno podprli celo člani strank koalicijski partneric iz stranke SD in DeSUS. Željko Železnik, ki je predsednik SD Zagorje ob Savi, naj bi bil celo eden izmed pobudnikov, kar pa sigurno ne bo všeč njegovemu šefu Dejanu Židanu. Ni skrivnost da v stranki SD vse več članov javno nasprotuje politiki predsednika SD Židana, saj se tudi zaradi njegove brezpogojne podpore SMC in velike ambicioznosti Levica  vse bolj zajeda v nekoč trdno volilno telo.

Sklep ujezil poslanca SMC

Podpora nezaupnici pa naj bi zelo ujezila poslanca SMC Marjana Dolinška, ki se je kot gost udeležil seje občinskega sveta občine Zagorje ob Savi. Dolinšek je protestiral, da bi vsaj člani koalicijskih partnerjev SD in DeSUS morali v vsakem primeru podpirati vlado njegovega predsednika Mira Cerarja.

Kako sklep razlaga Občina Zagorje ob Savi

Iz Občine Zagorje ob Savi so nam  sporočili, da je na seji občinskega sveta tekla razprava o višini povprečnine in s tem povezanimi problemi občin pri zagotavljanju izvajanja socialnih transferjev. V tem kontekstu je bilo izrečeno jasno soglasno opozorilo Vladi Republike Slovenije, naj se tega problema zaveda, ko bo določala povprečnino za prihodnja leta. V takšnem, simboličnem smislu, je bila zato vladi izrečena nezaupnica, kar zadeva financiranje občin.

Naši viri pa navajajo, da ni šlo le za simbolično opozorilo, ampak za čisto pravo glasovanje o nezaupnici vlade RS. Kaj se je res dogajalo bo verjetno razvidno šele iz posnetka 19. seje občinskega sveta Zagorje ob Savi.

Sprejeta nezaupnica za vlado ni zavezujoča

Miro Cerar bo tudi po tem ostal premier, je pa t.i. simbolna nezaupnica močno sporočilo vladi RS

Sklep Zasavske občine si bo vlada lahko “zataknila za klobuk”, saj ustava določa, da nezaupnico oz interpelacijo vladi lahko izglasuje le državni zbor tako, da na predlog najmanj desetih poslancev ali vlade z večino glasov vseh poslancev izvoli novega predsednika Vlade.

Vladni centralizem, ki se kaže na vsakem koraku je vzrok za nezadovoljstvo v mnogih slovenskih občinah.  Sramotno nizka glavarina, s katero občine ne morejo zagotavljati niti njihovih zakonskih obveznosti, povzroča vse glasnejša nasprotovanja lokalnih skupnosti. Ko pa temu dodamo še tiho vladno podporo zapiranju poštnih poslovalnic in zanemarjanje vzdrževanja državne  infrastrukture je jasno, da si državljani urbanih središč in tisti iz podeželja nismo enaki, kar piše v ustavi RS.

Politična usmeritev volivcev se spreminja tudi nekdaj najbolj »rdečih revirjih”, kar je nekdaj veljalo za Zasavske občine. Kdo ve, ali se bo v prihodnjih dneh za nezaupnico vladi opogumila še kakšna druga slovenska občina in vsaj na načelnem nivoju naredila tisto kar bi poslanci DZ morali narediti že davno.

Metod Kranjc

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Katja P
Katja P
6 years ago

Odlično, upam da bo Zagorjanom še kdo sledil.

Prijava na e-novice