Skip to content

(Preveč) humano klanje živali v Sloveniji res krši človekove pravice muslimanom?

Slovenija ima v 7. členu Ustave zapisano: »Verske skupnosti so enakopravne; njihovo delovanje je svobodno«. Kot je v zadnjem času moč zaslediti, pa očitno le to krši samo pri Islamu? Ali pa to nekdo želi tako prikazati?

V Sloveniji je registriranih kar 42 različnih verskih skupnosti, a število njihovih pripadnikov vztrajno pada. 57 % ljudi sebe opredelijo za pripadnike rimokatoliške vere, 10 % je prepričanih, da so ateisti, 0,8 % je evangeličanov, 2,3% je pravoslavcev, 2,4 % se jih je opredelilo za Islam, 22 % se jih ne želi opredeliti, ostali so drugih ver oz. verjamejo v nekaj, a to ne poimenujejo.

Ustavno sodišče bo presojalo o 25. Členu Zakona o zaščiti živali (ZZZvi)

Ustavno sodišče bo dejansko odločalo, ali je zakonodaja za zakol živali v Sloveniji preveč humana. Foto: MMC

Leta 2013 je Državni zbor sprejel novosti ZZZvi in s tem prepovedal zakol živali brez omamljanja. 2014 je vlada že zavrgla očitke o neustavnosti tega zakona, a kljub vsemu Slovenska muslimanska skupnost (SMS) vztraja, da so jim s tem kršene človekove pravice. Prepričani so, da se jih bodo Slovenci zapomnili. Na njihovo stran je stopil tudi ustavni pravnik Andraž Teršek, ki je mnenja, da 25. člen ZZZvi neposredno posega v ustavne pravice in svoboščina slovenskih muslimanov in pripadnikov SMS. Po njegovem mnenju so jim neposredno kršene pravice 7.(enakopravnost verskih skupnosti) in 41. (svoboda vesti) člena Ustave, posredno pa tudi 1. (demokratičnost), 2. (Slovenija je pravna in socialna država.) in 14. (enakost pred zakonom) člen Ustave. V zadnji Pravni praksi je pod člankom Vprašanje ustavnosti 25. člena Zakona o zaščiti živali. Prihaja čas, ko se bodo morali ustavni sodniki o tem odločati.

Ustavno sodišče ima seje razpisane 9., 16., 23. in 30. 11. vendar vsebina le teh že ni znana. Prav lahko se zgodi, da bomo na kateri od teh sej Slovenci dobili potrditev najvišjega organa sodne oblasti, da je klanje živali v Sloveniji preveč humano, da bi ustrezalo strogim pravilom muslimanskega obrednega klanja.

Uredništvo

Subscribe
Notify of
guest
3 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Tesa Meh
Tesa Meh
6 years ago

Naj gredo tja, kjer bodo imeli boljse pogoje za svoje norosti.

trackback

[…] muslimanski standard halal je v Sloveniji prepovedano. Smo pa v Slovencu že poročali, da je pravnik Andraž Teršek na ustavno sodišče vložil zahtevo za ustavno presojo 25. člen ZZZvi, ki naj bi neposredno posegal v ustavne pravice in svoboščina slovenskih […]

trackback

[…] glede na mnenje pravnika dr. Andraža Terška, ki načeloma dostikrat opozarja na pravne nesmisle in tokrat meni, da ukrep nošenja mask nima […]

Prijava na e-novice