Naprej na vsebino

Pet nasvetov kako se z otrokom pogovarjati o grozljivih novicah

Strategije za pogovor z vašim otrokom o slabih stvareh, ki se dogajajo po svetu

Umori, naravne katastrofe in vojne so samo del grozovitih informacij, s katerimi so otroci preplavljeni že od samega rojstva. Čeprav gre za stvari, ki niso povezane z otrokovim bližnjim okoljem, lahko takšne informacije pri otroku izzovejo tesnobo in zaskrbljenost. Ko se otroci srečajo s kakšnim od teh dogodkov, bodisi preko televizije ali kako drugače, lahko njihova vprašanja postavijo starše v nerodni položaj. Kako razložimo otroku te strašljive dogodke, hkrati pa poskrbimo, da se še vedno počutijo varne?

Dr. Poul Coleman, psiholog in avtor knjige How to Say It to Your Child When Bad Things Happen (Kako povedati svojemu otroku, ko se zgodijo slabe stvari) podaja nekaj nasvetov kako se lahko najbolje z otrokom pogovorimo o grozljivih prizorih in dogodkih:

Počakajte, da odrastejo

Dr. Coleman svetuje, da do sedmega leta starosti z otrokom ni potrebno govoriti o teh stvareh, razen če sam ne začne pogovora. Lahko se zgodi, da bo tragedije videl na televiziji, slišal o njih v šoli, takrat se morate s tem soočiti. To je povod za pogovor tudi z mlajšimi otroki. Vendar moramo biti pripravljeni, da se mlajši otroci morda ne bodo dobro spoprijeli s to informacijo. Svojega otroka moramo dobro poznati in kaj lahko prenese, pravi Coleman.

Naj bo črno – belo

Na svetu se dogajajo krute stvari, ampak majhni otroci ne morejo dobro sprejeti tega dejstva. »Majhnim otrokom je treba zagotoviti, da se to ne dogajaj njim in da se njim to ne bodo zgodilo.« Starši bodo mogoče imeli občutek, da lažejo, glede na to, da nihče ne more biti 100 % prepričan v to, kaj se bo v prihodnosti zgodilo. Ampak verjetnosti izračuni niso nekaj, kar bi majhni otroci lahko razumeli in s tem jih nikakor ne moremo potolažili.

Vprašajte

Ne sklepajte, da veste, kako se otroci počutijo. Namesto tega poskusite razumeti, kaj sami mislijo o tem. Morda jih je strah ali pa so samo radovedni. V to se morate prepričati tako, da jih vprašate. Npr. Kaj si slišal? Kaj si o tem misliš? … Če so prestrašeni, jih vprašajte, česa se bojijo. Ne predvidevajte, da to veste. Otroci razmišljajo drugače od odraslih. Če otrok vidi poslovno stavbo, ki se ruši, lahko pomisli, da je to zgradba, v kateri dela njemu bližnja oseba, morda celo stavba, kjer je pisarna njegove mame. Prepričajte se, da vaš otrok nima napačnih predstav in jim dajte ustrezna zagotovila.

Ne označujte občutke kot napačne

Dajte jim vedeti, da imajo njihovi občutki smisel in da je v redu čutiti karkoli že čutijo. Otroci naj se ne počutijo slabo zato, ker so prestrašeni.

Izkoristite to situacijo za učenje

To je priložnost za pogovor o tem, kako pomagati drugim in za razvijanje sočutja. Pogovarjajte se o donacijah za dobrodelne organizacije. Lahko pa vse skupaj naredite celo bolj osebno. » To me je spomnilo na sosedovo Lojzko, ki je pravkar prišla iz bolnišnice. Kaj ko bi jo šla vprašat, če rabi kakšno pomoč.«

Ko tragedija prizadene nekoga, ki ga otrok pozna

Včasih nesreča udari bližje domu in takrat ni načina, da bi zaščitili otroka. Če je umrl prijatelj ali član družine, bodite iskreni. Vendar vseeno poskušajte ločiti sam dogodek od tistega, kar se otrok boji, da bi se lahko zgodilo. »Babica je bila bolna in zelo stara, jaz pa nisem«, je samo en primer takšnega ločevanja. Jasno ločite sebe od preminule osebe, tako da bo lahko vaš otrok brez skrbi, da mamica ne gre nikamor.

Vir: Zastarse

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice