Naprej na vsebino

Česa nam ginekologi o uporabi kontracepcijskih tablet ne povedo?

Kontracepcijske tablete so ena izmed najpogostejših metod zaščite pred neželeno nosečnostjo, katere se poslužujejo ženske po vsem svetu. Na trgu so se pojavile pred približno petdesetimi leti, s seboj pa so takrat prinesle pravo revolucijo. Ženskam so namreč omogočile preprost in varen način preprečevanja nosečnosti. Kako varne pa so kontracepcijske tablete v resnici?

Edina 100% zaščita je ne imeti spolni odnos.

V industrializiranih državah je uporaba kontracepcijskih tablet oziroma hormonske oralne kontracepcije najpogostejša praksa za preprečevanje neželene nosečnosti. Ne glede na to, da obstajajo dokazi o tem, kako nevarna je v resnici hormonska oralna kontracepcija, se na milijone žensk po vsem svetu vsakoletno odloči prav za tovrstno zaščito. Večina žensk se pri tem ne zaveda, da čudežna tabletka ne vpliva le na spolne organe oziroma rodila, temveč deluje na celotno telo.

Medtem, ko so kontracepcijske tablete dejansko učinkovite pri preprečevanju neželene nosečnosti, so mnogi posamezniki prepričani, da je tveganje za razvoj duševnih ali fizičnih težav bistveno večje od koristi, ki nam jo prinaša jemanje kontracepcijske terapije.

Kaj so pravzaprav kontracepcijske tabletke?

Preprosto povedano so kontracepcijske tabletke tablete, ki vsebujejo hormone (običajno kombinacijo estrogena in progesterona, nekatere pa vsebujejo samo progesteron), ki se uporabljajo z namenom preprečevanja zanositve. Njihova naloga je zaviranje sprostitve jajčeca v jajčniku in goščenje sluzi materničnega vratu, zaradi česar postane le-ta za semenčice neprehoden.

Kaj je tisto, s čemer nas ginekolog seznani pred jemanjem kontracepcijskih tablet?

Ginekolog nas bo seznanil z načinom jemanja hormonske terapije, saj je prav pravilen način jemanja tisti, ki nam zagotavlja 99% zaščito pred nastankom neželene nosečnosti. Če na kratko povzamemo, je tabletke potrebno jemati enkrat dnevno v zaporedju 21 dni, nakar sledi 7-dnevni premor s pojavom odtegnitvene krvavitve, po premoru pa ponovno pričnemo jemati tabletke.

In česa nam ginekologi ne povedo?

Ginekologi nas običajno ne seznanijo s tveganji, ki se lahko pojavijo ob jemanju kontracepcijskih tablet. Opozorijo nas na možnost povišanja telesne teže in na pojav težav s kožo, na resna, življenjsko ogrožajoča stanja pa nekako pozabijo.

Kateri so tisti neželeni učinki, ki lahko ogrožajo življenje?

Kontracepcijske tablete imajo celo vrsto neželenih stranskih učinkov, ki jih sicer najdemo tudi na priloženih navodilih – da, prav na tistih, ki jih običajno niti ne preberemo, temveč jih vsak mesec zvesto mečemo v koš. Med največja tveganja sodijo nastanek venske tromboze, srčni napad, povišan krvni tlak, rak materničnega vratu, rak dojk, rak jeter in različne žolčne bolezni.

Katere težave še lahko pripišemo jemanju kontracepcijskih tablet?

Ženske smo znane po pogostih spremembah razpoloženja. Hormoni lahko vplivajo na naše razpoloženje in prav ti se nahajajo tudi v kontracepcijskih tabletah. Tako se pogosto srečujemo z občutki depresije, tesnobe, zaskrbljenosti, pomanjkanja želje po spolnosti, nemalokrat pa tudi s spremenjenim načinom razmišljanja, z nezanimanjem za okolico in motnjami pozornosti. Zdravnik nam bo rekel: »Ne skrbite, vse to je samo v vaši glavi«. Kot bi nam poskušal povedati, da so omenjene težave le plod naše domišljije. A če pogledamo širšo sliko, kmalu opazimo, da je potrebno pravi vzrok iskati drugje – tudi v kontracepcijskih tabletah.

Ker se sama izobražujem v smeri zdravstvene nege, sem se na kliničnih vajah pogosto srečala z izjemno mladimi ženskami, ki so se borile s hudo boleznijo – z rakom na dojkah ali na materničnem vratu. Nekoč smo se na fakulteti pogovarjali o tem, kako grozno je, da se s to hudo boleznijo srečujejo tako mlade ženske. Spomnim se, da nam je ena izmed profesoric takrat svetovala, naj razmislimo o tem, zakaj se danes zelo mlade ženske srečujejo z rakom in možgansko kapjo. Omenila je, da gre za nekaj, kar ženske jemljemo vsakodnevno, a se tveganja za pojav resnih bolezni niti ne zavedamo. Precej jasno nam je torej namignila, da gre za povezavo med jemanjem kontracepcijskih tablet in obolevanjem mladih žensk.

Ker mi vse skupaj ni dalo miru, sem naslednji obisk ginekologa izkoristila za vprašanje o varnosti jemanja kontracepcijskih tablet. Pogovor sem začela nekako tako: »Razmišljam, da bi prenehala jemati kontracepcijske tablete«. Seveda me je najprej vprašal, ali imam v mislih željo po zanositvi. Ko sem odvrnila, da ne razmišljam o zanositvi, temveč o tveganju za razvoj raka ali možganske kapi, o katerem so nam povedali na fakulteti, sem naletela na dokaj neprijazen odgovor, ki se je glasil nekako tako: »Pa veste, da več žensk umre zaradi same nosečnosti ali splava, kot zaradi jemanja kontracepcijskih tablet? Ne morem verjeti, kakšne neumnosti vas učijo na fakulteti.« Besede je spremljal na trenutke mrk pogled, na trenutke pa tisti pogled, ob katerem si prepričan, da si je oseba ustvarila mnenje, da prihajaš z samega Marsa. Z brskanjem informacij v ginekološki ordinaciji sem torej prenehala.

Medtem, ko eden izmed ginekologov trdi, da govorim neumnosti, Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, da obstaja tveganje, da se zaradi jemanja kontracepcijskih tablet pri eni izmed osmih žensk razvije rak na dojki. Obstajajo namreč dokazi, da lahko hormoni iz kontracepcijskih tablet prekomerno stimulirajo celice v dojkah, kar lahko poveča tveganje za razvoj raka na dojkah. Zaskrbljene bi morale biti predvsem tiste ženske, ki imajo v družinski anamnezi navedena tudi rakava obolenja, zlasti na dojkah.

Ob vsem tem sem se tudi vprašala, zakaj sem od ginekologa dobila popolno nasprotno mnenje, če pa obstajajo dokazi, da jemanje kontracepcijskih tablet dejansko povečuje tveganje za razvoj nekaterih vrst raka. Odgovor je verjetno enak, kot bi bil v primeru vseh ostalih »zdravil«. Obstaja veliko podjetij, ki proizvajajo zdravila in na ta način služijo denar in tako je tudi v primeru kontracepcije. Le kako bodo ta podjetja služila, če ne s promoviranjem kontracepcijskih tablet s strani ginekologov?

Odločitev o prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet je stvar vsake posameznice, pravilno pa je, da predvsem mlade ženske seznanimo s tveganji, ki  jih s seboj prinašajo kontracepcijske tablete. Žal danes prihaja do vse večjega števila bolezni in ginekoloških težav pri dekletih, zato je pomembno, da se spoznamo z lastnim telesom – tako bomo najbolje vedeli, kdaj nam telo poskuša sporočiti, da se v njem dogajajo spremembe. Še posebej v mladih letih bi moralo biti zdravje vedno na prvem mestu.

“Preventiva je boljša kot kurativa.” (Sebastian Kneipp)

Sara Savec

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice