Naprej na vsebino

Je oblačenje psov preseglo meje zdravega razuma?

Lastniki psov imajo ogromno skupnega. Vsi obožujejo svoje kosmatince. Naj bodo veliki, majhni, dolgodlaki, čuvaji, lovski pomočniki ali domači ljubljenčki – z razlogom jih vse pogosteje poimenujemo kar »človekovi najboljši prijatelji«. Do različnih mnenj pa prihaja, kadar je govora o oblačenju psov. In tokrat nimam v mislih samo Amerike, kjer se je trend oblačenja psov najbrž pričel razvijati v milo rečeno napačno smer, saj vse več oblečenih psov opazimo tudi v Sloveniji. Je torej oblačenje zvestega pasjega prijatelja nuja ali gre le za modni trend?

Pse poznamo kot prve udomačene živali že skoraj 15.000 let. Danes so razširjeni po vsem svetu, ne le kot psi čuvaji in lovski pomočniki, temveč tudi kot hišni ljubljenčki. Kljub temu, da jih k sebi sprejemamo kot enakovredne družinske člane, vse prevečkrat pozabimo, da gre kljub vsemu za živali.

V hladnem, zimskem obdobju smo priča oblečenim psom na sprehodu, podobne fotografije pa so preplavile tudi socialna omrežja. Morda ob fotografiji pomislimo celo »pa je res srčkan«, ampak – ali psi dejansko potrebujejo oblačila?

Organizacija za zaščito živali v Londonu trdi, da je oblačenje psov za živali ponižujoče dejanje, šlo pa naj bi tudi za slab zgled o tem, kaj naj bi v resnici pomenili nega in skrb za žival. Dejstvo je, da tudi pse na sprehodih zebe. Nekatere manj, druge bolj. Obstajajo namreč pasme (zlasti manjše, pa tudi nekatere večje), ki so se prilagodile bivanju v toplem okolju. Če ima pes zelo redko ali kratko dlako, nima podlanke in ima zelo malo podkožne maščobe (čivava, hrt, beagle ipd.), obstaja velika verjetnost, da se bo na sprehodu v zimskih dneh tresel. Tudi pes se lahko sooči z zdravstvenimi težavami, ki lahko lastnika drago stanejo. Je torej bolje, da majhnega, kosmatega prijateljčka oblečemo?

Vse je odvisno od tega, kako daleč je pripravljen iti lastnik. Mnogi so mnenja, da obstajata dve vrsti oblačil za naše pasje prijatelje – oblačila, namenjena sprehajanju psov (gre za običajne plaščke in bundice, katerih namen je zaščita psov pred mrazom), na drugi strani pa imamo oblačila, ki nam omogočajo, da naše kužke oblečemo po zadnji modi. V zadnjih časih naj bi bil nov trend urejanja psa upoštevajoč načelo »v koraku s časom« tudi lakiranje nohtov. Na tem mestu je prav, da se vprašamo, ali je oblačenje psov res preseglo meje vsakega razuma?

Govorila sem s prodajalko v Zootic-u, eni izmed trgovin za male živali v Mariboru.

Zaščita nekaterih pasem psov pred mrazom je torej neizogibna. Kako lahko izberemo prava oblačila za našega kosmatega prijatelja?

»Pri nakupu se osredotočimo predvsem na pravo velikost zaščitne obleke, ki se mora psu v celoti prilegati. Če bo oblačilo preveč ohlapno, bo psa kljub nošnji zaščitne obleke na sprehodu zeblo, če bo oblačilo pretesno, pa mu bo onemogočalo normalno gibanje. Preden se lotimo nakupa je najbolje, da psa izmerimo, predvsem, če mu obleko kupujemo prvič. Če gre za manjšega psa, je ena izmed rešitev tudi, da ga pripeljemo s seboj v trgovino.«

Kako ločimo med oblekami, namenjenimi zaščiti pred mrazom in tistimi, ki so namenjene oblačenju psa po zadnji modi?

(Smeh). »Oblačila, ki so namenjena zaščiti pred mrazom, so običajno nevtralnih barv, izdelana iz toplih materialov, ki jih zlahka tudi operemo. Stranke, ki želijo svoje pse spremeniti v modne navdušence, izbirajo pasje trenirke, kopalne plaščke, puloverčke, čeveljčke, kapice in očala. Neredko tovrstna oblačila vsebujejo okrasne diamante (na voljo so že tudi dodatki za pse, ki vsebujejo kristale Swarovski – v večini primerov gre za ovratnice), redkost pa niso niti kapuce in modne bundice, podobne tistim, ki jih nosimo ljudje. Vse pogosteje opažam tudi nakup dežnih plaščkov, kar se mi zdi nesporno, kot tudi nakup običajnih oblačil za zaščito pred mrazom. Podobno je tudi s čevlji, saj lahko sol pozimi poškoduje pasje tačke – nikakor pa ne uporabljajmo čevljev za po stanovanju. Če gre za majhnega, hišnega psa, lahko mraz in dež povečata tveganje za razvoj nekaterih bolezni.«

Kakšno je vaše mnenje?

»Tudi sama imam psa, ki ga imam sicer zelo rada, a se kljub temu zavedam, da gre za žival. Ker je majhen, mu ob sprehodu nadenem klasični plašč oziroma bundo povsem nevtralne barve (brez kapuce in podobnih dodatkov). Moje mnenje je, da je uporaba oblačil, namenjenih zaščiti pred mrazom, nesporna. Vse ostalo je pa že pravo pretiravanje. Raje ne pomislim na to, kako se počuti pes v trenirki. Na tem mestu bi še dodala, da vse pogosteje opažam oblačenje pasjih samičk v rožnate oblekice – popolnoma zgrešeno.«

Tudi na vprašanje, kako se pes počuti v raznih trenirkah, čevljih in podobni obutvi, si lahko odgovorimo. Če si še niste »po pomoti« ogledali nobenega videa, v katerem ubogi kuža s čeveljci taca kot pravkar skoten žrebiček, ali pa se na vse pretege trudi s sebe spraviti moden pulover, trenirko, hlače ali celo pižamo, verjemite, da niste ničesar zamudili. Pogosto ljudje na socialnih omrežjih, kot je Facebook, na takšne in podobne videe odreagirajo s smehom. Pa je res smešno, da psa spreminjamo v cirkusanta? Spodbujanje takšnega početja je povsem brezglavo dejanje.

Prav je, da psu svojo ljubezen izkažemo tudi tako, da ga zaščitimo pred mrazom – če je seveda to potrebno. Tovrstna oblačila odlično služijo svojemu namenu in našemu pasjemu prijatelju omogočajo udobje in zaščito tudi takrat, kadar so temperature zunaj zelo nizke. Pri vsem tem pa poskušajmo ohraniti razum. Drži, da oblačenje psov v Sloveniji še ni tako razvito kot v tujini, a največ oblačil za pse prihaja prav iz tujine. Le vprašanje časa je, kdaj bo modna muha obsedla tudi slovenske lastnike psov. Pred kratkim sem na socialnem omrežju zasledila zapis: »Prosim, da prenehate z oblačenjem psov, ker moj pes misli, da smo revni«. Ali ima zapis za pse pozitiven ali negativen pomen, presodite sami. Medtem pa ne pozabite, da pes ni modni dodatek – je živo bitje z lastnimi občutji, izpolnjevanje njegovih potreb pa je naloga lastnika. In tisti z zdravo mero razuma se bo zagotovo izognil ponižujočemu oblačenju, pri katerem gre za vse prej kot za normalen odnos do živali.

“Ne le človek, tudi žival ima svoje PRAVICE!” (geslo Svetovne zveze za varstvo žival)

Sara Savec

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice