Skip to content

Chronova bolezen – bolezen sodobnega časa

Chronovo bolezen prištevamo med kronične vnetne črevesne bolezni. Gre za nenalezljivo bolezen sodobnega časa oziroma bolezen mladih ljudi, ki se pojavlja po vsem svetu. Kako nastane, kako jo prepoznamo in kako si lahko bolnik zagotovi čimbolj kakovosten način življenja kljub bolezni, razkrivamo v nadaljevanju.

Chronova bolezen je avtoimunska vnetna črevesna bolezen, pri kateri imunski sistem napada gastrointestinalni trakt, pri čemer povzroča kronično vnetje. Bolezen lahko prizadene celoten prebavni trakt, vse od ust pa do anusa, najpogosteje pa prizadene končni del tankega črevesa, imenovan vito črevo ali ileum.

Zakaj prihaja do Chronove bolezni?

Ker gre za eno izmed bolezni sodobnega časa, je pravi vzrok za njen nastanek neznan. Za avtoimunske bolezni je značilen nenormalen odziv imunskega sistema, zaradi česar prične telo napadati samo sebe, vzrok pa bi lahko iskali tudi v hrani ali bakterijah v črevesju, ki lahko povzročijo nastanek nenadzorovanega vnetja.

Rezultati do sedaj opravljenih raziskav kažejo, da na celoten potek bolezni vplivajo zlasti dejavniki okolja, odkrili pa so tudi povezavo med razvojem Chronove bolezni in genetskimi dejavniki, saj je tveganje za pojav bolezni kar 13× večje, če imamo v družini nekoga, ki se sooča s Chronovo boleznijo.

Prav tako so odkrili, da se bolezen najpogosteje pojavi med 15. in 35. letom, enako pogosto se pojavlja pri ženskah in moških, simptomi bolezni pa so lahko blagi ali hudi.

Kako jo prepoznamo?

Za Chronovo bolezen so značilna obdobja, v katerih so prisotni hudi simptomi bolezni in obdobja, v katerih znakov bolezni praktično ni. Slednja imenujemo tudi obdobja remisije, ki lahko trajajo od nekaj tednov pa do več let.

Simptomi, ki se pojavijo, so odvisni od tega, v katerem delu gastrointestinalnega trakta se je bolezen pojavila.

Najpogosteje Chronovo bolezen prepoznamo po:

 • Kronični driski, ki je lahko krvava, vsebuje pa lahko tudi sluz ali gnoj,
 • izgubi telesne teže,
 • povišani telesni temperaturi,
 • bolečinah v trebuhu,
 • občutku polnosti v trebuhu,
 • prisotnosti rektalne krvavitve.

Drugi simptomi se razvijajo v odvisnosti od zapletov same bolezni. Če se pri oboleli osebi pojavi fistula (neobičajen prehod med različnimi tkivi ali organi), se lahko pojavita bolečina in izcedek v okolici zadnjika.

Hudo vnetje in zapora različnih delov gastrointestinalnega trakta lahko povzročita nastanek oteklin in brazgotin, pride pa lahko tudi do predrtja oziroma perforacije črevesja, napihnjenosti trebuha, zelo hudih bolečin in visoke vročine. Kljub temu, da je Chronova bolezen na prvi pogled nedolžna, je lahko v določenih primerih tudi smrtno nevarna.

Kako jo diagnosticiramo?

Zgoraj omenjeni simptomi so precej zanesljiv dokaz, da gre za Chronovo bolezen, a je kljub temu za postavitev diagnoze potrebno opraviti določene preiskave.

Krvni testi ne morejo diagnosticirati Chronove bolezni, a so pomembno orodje pri postavljanju diagnoze, zelo pomembni pa so tudi v procesu spremljanja poteka bolezni.

Rentgenski pregled lahko razkrije zoženje črevesja ali črevesno blokado. Uporabljajo se tudi računalniška tomografija (CT), scintigrafija levkocitov, endoskopija, ultrazvok in magnetna resonanca.

Za natančno postavitev diagnoze je zelo pomembno, da gastroenterologu opišemo popolnoma vse težave, s katerimi se srečujemo. Tako se bo lahko zdravnik odločil tudi za ustrezen način zdravljenja.

Ali lahko bolezen odpravimo?

Beseda »kronično« nam pove, da gre v tem primeru za doživljenjske težave, ki pa jih lahko z ustreznim načinom zdravljenja precej olajšamo.

Obstajajo torej zdravila, ki nam lahko pomagajo nadzirati simptome bolezni in vzdrževati obdobje remisije. Cilj zdravljenja je torej nadzor nad boleznijo, s katerim želimo bolniku zagotoviti čimbolj kakovosten način življenja.

Tako se za zdravljenje najpogosteje uporabljajo kortikosteroidna zdravila, v sodobnem času pa so precej aktualna tudi biološka zdravila. Predvsem kortikosteroidi so znani po pojavu mnogih neželenih stranskih učinkov, kot so izpadanje las, slabokrvnost, povečan apetit in pospešena rast dlak.

Zdravnik lahko bolniku predpiše tudi zdravila brez recepta. V večini primerov gre za analgetike in prehranska dopolnila.

Kateri dejavniki lahko sprožijo poslabšanje simptomov?

Simptome bolezni lahko poslabšajo že nedolžne okužbe, kot je prehlad, velik dejavnik tveganja pa predstavljajo tudi kajenje in nekatera protivnetna zdravila, zlasti Aspirin in Ibuprofen.

Kakšno vlogo igra pri Chronovi bolezni izbira živil?

Hrana ne igra pomembne vloge pri samem razvoju bolezni, lahko pa vpliva na simptome bolezni. Pri načrtovanju ustrezne prehrane se je najbolje posvetovati z gastroenterologom. Dobro je vedeti, da obstajajo živila, ki se jim je bolje izogibati. Na črnem seznamu se tako znajdejo:

 • Alkoholne pijače,
 • maslo, majoneza, margarina in olja,
 • gazirane pijače,
 • kava in pravi čaj,
 • čokolada,
 • ocvrta živila,
 • mlečni proizvodi,
 • stročnice,
 • surovo sadje in zelenjava,
 • zelo začinjena hrana.

Priporočljivo je uživati manjše obroke, piti zadostne količine vode, izogibati pa se je potrebno tudi živilom z visoko vsebnostjo vlaknin. Bolnik naj uživa lažje prebavljiva, kuhana živila.

Chronovi bolezni se ne moremo izogniti, kar pa ne pomeni, da je ne moremo tudi nadzirati. Pomagamo si lahko z vodenjem prehranskega dnevnika, saj bomo tako točno vedeli, katera so tista živila, ki poslabšajo simptome bolezni. Z boleznijo se lahko borimo tudi tako, da se oborožimo z veliko mero pozitivnosti, negativne občutke pa poskušajmo pregnati, saj zanje v našem življenju ni dovolj prostora.

Bolečino lahko poskušamo pregnati tudi s sloganom ameriških marincev, ki pravi, da je bolečina šibkost, ki zapušča naše telo.

Sara Savec

Subscribe
Notify of
guest
3 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Klavdija Lep
Klavdija Lep
6 years ago

Ta avtorica članka Sara S.Bolečina je šibkost ki zapušča naše telo…..ne moram verjet da si napisala tak butast slogan…verjetno zato ker sama ne trpiš za to obliko bolezni in verjetno tud na srečo nikogar ne poznaš z to boleznijo….res je nevmesen ta slogan sory

Majda
Majda
6 years ago
Reply to  Klavdija Lep

Se sama borim s to boleznijo in ne morem mimo da ne odgovorim na vaš komentar gospa Klavdija. Pravite da gre za butast slogan. Meni se zdi butast vaš komentar. Očitno vi ne trpite za to obliko bolezni drugače bi vedeli da se oprimeš vsake rešilne bilke in kdaj pride prav tudi kašna lepa misel. Sama si dostikrat ponavljam afirmacije podobne napisani ker mi zdravila dostkrat ne pomagajo. S pozitivnim razmišljanjem se pa le da marsikaj spremeniti. Pa lep pozdrav

Jože Krajnc
Jože Krajnc
4 years ago

Crohnova bolezen in ne Chronova….

Prijava na e-novice