Naprej na vsebino

Predstavitev poklica: Natakar

Prijaznost, vljudnost, razumevanje, znanje tujih jezikov, očarljivost, iznajdljivost in čut za sočloveka so lastnosti, ki oblikujejo dobrega natakarja. Vedno, ko gremo jesti ven, ali zgolj na pijačo s prijatelji, so ravno natakarji tisti, ki lahko še tako turobno vzdušje s svojim šarmom razbijejo, a hkrati so lahko tisti, ki vzdušje pokvarijo. So nekakšni psihologi, ki morajo znati preceniti, kakšne volje je gost, kako se počuti in s kom je lahko domač, s kom uraden, kajti on je tisti, ki bo ustvaril vtis, ki bo gosta, ali pripeljal nazaj, ali za vedno odgnal.

Kaj dela natakar

Če ravno se zdi, da je delo natakarja sila preprosto, saj sprejme naročilo in ga preda dalje, ter naročeno potem prinese k mizi, temu ni tako. Naloga natakarja je sicer, da jedi, ki jih naroči gost in pripravi kuhar, primerno, strokovno in prijazno postreže gostu, ter gostu postreže s pijačo, a vendar je njegovo delo razdeljeno na posamezne faze. Najprej opravi pripravljalna dela, ki jih opravi v natakarski pripravljalnici, kjer poteka priprava perila, namiznega inventarja in ureditev servisnih vozičkov. Nato še opravi pripravljalna dela v jedilnici oziroma v prostorih, ki so namenjeni postrežbi gostov. Tam razporedi mize in stole, pogrne vse mize, uredi servisne mize, pripravi pogrinjke, namizno dekoracijo in jedilne liste. Vse to običajno opravi še preden se restavracija, ali gostilna odpre. Ko je prostor lično pripravljen sprejme gosta. Ob prihodu gosta, ga natakar pozdravi, poišče primerno mizo in pomaga pri odlaganju garderobe. Nato mu ponudi jedilni list, vinsko karto ali ga seznani z dnevno ponudbo. Sledi prevzem naročila, evidentiranje naročila, postrežba hrane in pijače, pospravljanje mize, priprava računa in zahvala za obisk.

Njegovo delo vsebuje tudi animacijo gosta, flambiranje, razkosavanje, rezanje, pripravljanje solat ali mešanje pijač … hkrati pa mora skrbeti za čistočo svojega delovnega prostora.

Kje vse dela natakar

Potrebe po natakarju se pojavljajo v vseh vrstah gostinskih obratov, največ v obratih za prehrano (restavracije, gostilne, okrepčevalnice, bife, bistro, taverna, snack bar, picerija, kavarne, slaščičarne, bari, obrati za pripravo in dostavo hrane). Delo lahko opravlja tudi v podjetjih, javnih ustanovah, hotelih …

Kakšen mora biti natakar

Dober natakar mora biti pri delu urejen, nositi mora predpisano delovno obleko in ustrezno obutev ter nuditi negovan in snažen videz. Imeti mora smisel za red, čistočo, osebno urejenost, sistematično in timsko delo ter estetiko. Prav tako mora biti odgovoren, iznajdljiv, ustvarjalen in imeti smisel in veselje za delo z gosti. Imeti mora dober spomin, da si zapomni obraze in naročila. Odnos do gosta mora biti vljuden in prijazen, vedeti mora, kdaj je lahko s kom domač in kdaj ne, nastop mora biti samozavesten in nevsiljiv, brez nadutega, arogantnega ali tudi ponižnega vedenja.

Kako postaneš natakar

Poklicni natakarji svojo izobrazbo pridobijo s štiriletnim srednjim strokovnim izobraževanjem gastronomija in turizem, ali s triletnim srednjim poklicnim izobraževanjem gastronomske in hotelske storitve. Glede na izbiro izobraževalnega programa in izobraževalnih vsebin (modulov)  pridobi naziv poklicne izobrazbe tehnik / tehnica gastronomije in turizma ali gastronom hotelir / gastronomka hotelirka, glede na opravljene module in pridobljene kreditne točke je potem lahko pomočnik natakarja, natakar ali vodja cateringa. Vodja cateringa lahko ob ustrezni izbiri modulov postanete tudi z nadaljevalnim srednjim poklicno tehniškim izobraževanjem gastronomija (3+2 program), v katerem pridobi naziv poklicne izobrazbe gastronomski tehnik / tehnica.

Dosti dijakov in študentov pa brez ustrezne izobrazbe opravljajo delo natakarja in se tekom dela izobrazijo o samem delu. Torej delo natakarja lahko opravlja vsakdo, ki ima dovolj volje, vztrajnosti, potrpežljivosti in želje, da razvije psihomotorične spretnosti in sposobnosti, kot so splošna telesna spretnost, spretnost rok, gledanje na daljavo, natančno in hitro prepoznavanje predmetov, razlikovanje barv in vonjev.

Plača natakarja

Višina plače natakarja je odvisna od tega, kje dela in kaj dela, ter seveda kakšno pogodbo ima sklenjeno. Kljub temu, da ne glede na gospodarsko krizo so gostilne, restavracije še vedno polne gostov, pa je sama kriza vplivala na višino urne postavke. Če se je urna postavka poklicnega natakarja nekoč začela pri 7 EUR neto, je dandanes to prej redkost in so urne postavke bistveno nižje. Podobo je z dijaki in študenti, saj so v preteklosti imeli urne postavke nekje od 4,50 EUR neto dalje, sedaj je to bruto. Večino natakarjev dela ob praznikih, sobotah in nedeljah, ter tudi po 12 ur in več dnevno. Običajno mesečno oddelajo nekje od 180 ur dalje. Vendar ponekod njihova plača dosega kljub velikemu številu ur, stalno zahtevani vljudnosti, nasmejanosti, prijaznosti in urejenosti, le minimalno zajamčeno plačo, torej 618 EUR mesečno. Lahko pa zaslužijo tudi krepko čez 1500 EUR mesečno. Odvisno od delodajalca, pa je dodaten denar ravno napitnina. V večino primerih je le ta od natakarja. Dober natakar lahko z napitninami zasluži še dodatno plačo.

Če ravno se zdi, da je biti natakar zelo preprosto delo, kjer se na hitro da dobro zaslužiti, temu ni tako. Res lahko vsakdo opravlja ta poklic, a vendar je meja med natakarjem in dobrim natakarjem jasno začrtana in odličen pokazatelj, kam kdo sodi so ravno napitnine.

Iva Vidmar

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice