Skip to content

Sprenevedanje odgovornih o Halal

Prelaganje odgovornosti je vodstvu države in ustreznih organov nekaj čisto vsakdanjega. Ko smo pri Slovencu raziskovali, ali so muslimanom s 25. členom Zakona o zaščiti živali res kršene pravice, smo prišli do veliko nasprotujočih se podatkov. Namreč, če klavnice upoštevajo klanje po principu halal, ter v skladu s tem, kar zagovarja tudi ustavni pravnik Andraž Teršek, potem s tem kršijo Zakon o zaščiti živali. In kolikor so nam klavnice podale odgovore upoštevajo Zakon o zaščiti živali. Torej kaj državljani jemo?

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek odgovornost vali na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, le ti na podeljevalce certifikatov

Vprašanje v zvezi s klanjem v skladu s Halal, kdo to dejansko preverja in če sploh, smo najprej naslovili na Jožeta Podgorška, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, le ta nas je napotil na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (Uprava), kajti vprašanje vezano na preskrbo hrane – hrane s Halal oznako, naj bi presegalo področje delovanja varuha.

Uprava pa nam je odgovorila, da je klanje živali brez predhodnega omamljanja v Republiki Sloveniji prepovedano, saj Zakon o zaščiti živali prepoveduje zakol živali brez omamljanja. Izjema je le zakol perutnine in kuncev za zasebno domačo rabo. Ob upoštevanju te prepovedi je v Sloveniji možno pridobiti halal certifikat. Ali so živali pred zakolom v klavnici resnično omamljene v skladu z veljavno zakonodajo nadzirajo uradni veterinarji Uprave. Inšpekcija Uprave pa ni pristojna za nadzor usmrtitve v skladu z verskimi smernicami, ampak je pristojna za nadzor nad izvajanjem področnih pravnih aktov veljavnih v Republiki Sloveniji. Postopek HALAL klanja je versko pogojen in ga nadzoruje privatni certifikacijski organ.

Slovenska islamska skupnost molči

V Sloveniji so certifikat halal podeljevali na Slovenski islamski skupnosti, vsaj do nedavnega je bilo to moč razbrati z njihove spletne strani. Pred več kot mesecem dni smo jim poslali vprašanja, pojasnila kako je s tem certifikatom v Sloveniji, kdo dejansko nadzoruje to, ponovno smo to naredili prejšnji teden, a islamska skupnost molči in ne daje pojasnil.

Vlada je sicer mnenja, da je ustavni spor, ki ga je ob pomoči ustavnega pravnika Andraža Terška sprožila Slovenska muslimanska skupnost neutemeljen, kdo ima tu prav bo potrebno počakati na odločitev Ustavnega sodišča, ki je že dostikrat odločila nasprotno kot je Vlada menila, da je prav. Vsekakor pa gre tu, ali za kršenje zakona, ali za zavajanje kupcev, kar je tudi kaznivo, kdo pa je tisti, ki bo prevzel odgovornost za storjeno dejanje  ostaja neznanka.

Metod Kranjc

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice