Skip to content

Laktozna intoleranca ni alergija na mleko

Laktozna intoleranca ali preobčutljivost na laktozo je v sodobnem svetu pogosta težava tako pri otrocih, kot tudi pri odraslih. Če poznate osebo z laktozno intoleranco, potem zagotovo veste, da je situacija dokaj neprijetna. V nasprotnem primeru pa vam svetujemo, da s prebiranjem tega prispevka spoznate, kaj ta bolezen pomeni za bolnika.

Če želimo razumeti, v čem je pravzaprav težava, moramo najprej spoznati laktozo in laktazo. Pri laktozni intoleranci prihaja do nezmožnosti prebave laktoze, glavnega sladkorja v mleku. Na tem mestu moramo omeniti še laktazo, encim, ki v tankem črevesju mlečni sladkor razgradi na glukozo in galaktozo, ki sta enostavna sladkorja. Oba se preko stene tankega črevesja absorbirata v kri. Tukaj pa nastopi težava. Če naše telo vsebuje premalo laktaze, oziroma je ta premalo aktivna, se laktoza v tankem črevesju ne more razgraditi v enostavne sladkorje, pojavijo pa se simptomi laktozne intolerance.

Zakaj pride do laktozne intolerance?

Laktoza je torej molekula sladkorja, ki je sestavljena iz dveh manjših delov – glukoze in galaktoze, ki ju celice v tankem črevesju lahko absorbirajo, medtem ko molekule laktoze ne morejo, dokler se ta ne razgradi. V veliki meri je za nastanek laktozne intolerance odgovorna zmanjšana vrednost laktaze ali njena zmanjšana aktivnost. Toda zakaj prihaja do tega? Razlogi so pravzaprav trije.

Razširjenost laktozne intolerance po svetu v procentih.

Prirojeni vzroki za nastanek laktozne intolerance: Pomanjkanje encima laktaze se lahko pojavi zaradi kongenitalne odsotnosti laktaze (odsotnosti od rojstva) in sicer zaradi mutacije v genu, ki je odgovoren za proizvodnjo laktaze. Gre za zelo redek vzrok za pojav laktozne intolerance, simptomi pa se pojavijo že kmalu po rojstvu.

Sekundarni vzroki za nastanek laktozne intolerance: Pomanjkanje laktaze je posledica bolezni, ki uničuje oblogo tankega črevesja, posledično pa tudi laktazo. Primer takšne bolezni je celiakija, o kateri smo že pisali.

Genetski vzroki za nastanek laktozne intolerance: Gre za zmanjšano količino laktaze, ki se pojavi že v otroštvu, nakar vztraja tudi v odrasli dobi. Težave so genetsko programirane. Genetski vzroki so najpogostejši razlog za razvoj intolerance na laktozo.

Kateri simptomi se pojavijo pri bolniku?

Najpogostejši simptomi vključujejo:

  • Bolečine v trebuhu,
  • drisko,
  • napenjanje,
  • slabost.

Ker lahko podobne simptome povzročijo tudi druge gastrointestinalne težave, samo upoštevanje simptomov ni dovolj pri postavljanju diagnoze bolezni.

Simptomi se pojavijo takrat, kadar neabsorbirana laktoza prehaja skozi tanko črevo in v debelo črevo. Po nekem naključju se prav tam nahaja tudi vrsta bakterije, ki vsebuje laktazo in lahko razcepi laktozo, nastalo glukozo in galaktazo pa uporabi v svoje namene. Bakterije med uporabo glukoze in galaktoze sproščajo vodikov plin. Nekaj se ga iz debelega črevesa absorbira v telo, nakar se skozi pljuča izloči iz telesa. Preostanek plina uporabljajo druge bakterije v črevesju, zato prihaja do napenjanja.

Resnost simptomov se razlikuje od osebe do osebe. Ljudje lahko imajo različne stopnje intolerance za laktozo.

Težave lahko diagnosticiramo tudi s krvnimi in dihalnimi testi.

Laktoza se skriva v različnih živilih

Vse skupaj se sliši zelo preprosto. Če smo preobčutljivi na laktozo se izogibajmo mleku, pa bodo težave izginile. Pa je res tako? Poudariti je potrebno, da pri laktozni intoleranci ne gre za alergijo na mleko. Drži, da se največje količine laktoze nahajajo prav v mleku, nekaj manj laktoze pa najdemo v fermentiranih mlečnih izdelkih, vendar pa se laktoza nahaja tudi v sirotki, ki se pogosto vključuje v pripravo omak, slaščic, različnih namazov in krem. Tako se pravzaprav niti ne zavedamo, da v resnici uživamo živila, ki vsebujejo laktozo.

Laktozna intoleranca in alergija na mleko nista povezani

Osebe z intoleranco na laktozo načeloma lahko uživajo mleko v manjših količinah, če nanj niso alergične. Pri alergiji na mleko gre v resnici za pretirano reakcijo imunskega sistema na beljakovine. Ker se lahko pri laktozni intoleranci tudi po zaužitju mleka pojavijo napenjanje in prebavne motnje, se posameznik raje odloči za uživanje rastlinskih vrst mleka (soja, riž, kokos, mandlji), ki ne vsebujejo laktoze.

Laktoza je v mnogih živilih, npr. pašteti, klobasah, ocvrti hrani, kruhu, sladicah, čipsu, nekateri zmrznjeni hrani…

Kako intoleranca vpliva na življenje posameznika?

Podobno kot pri celiakiji tudi pri laktozni intoleranci prihaja do številnih odrekanj in težav. Največje težave se pojavijo, če oseba nikakor ne more sprejeti svoje diagnoze. Potem so tukaj še nakupovanje izdelkov brez laktoze, utrujajoče prebavne motnje, težave pri uživanju hrane v restavraciji in težave pri otrocih, ki jim le stežka dopovemo, da se morajo nekaterih živil izogibati. Ob vsem tem pomislimo tudi na tveganje za pomanjkanje kalcija pri otrocih, vendar pa se kalcij nahaja tudi v drugih (večinoma obogatenih) živilih.

Sicer laktozna intoleranca ni življenjsko nevarna. Izjema so dojenčki, pri katerih lahko nediagnosticirana laktozna intoleranca povzroči resne težave. Cilj zdravljenja je seveda usmerjen v preprečitev oziroma v omilitev težav, ki jih povzroča intoleranca. Pri vsem tem moramo pomisliti še na nadomeščanje hranil, ki jih zaradi preobčutljivosti na laktozo ne moremo vnesti v telo z običajno prehrano. Gre predvsem za kalcij, vitamine A, D in B12, ki jih lahko našemu telesu zagotovimo z uživanjem mleka in mlečnih izdelkov – vendar ne pri laktozni intoleranci. Oseba si lahko pomaga tudi tako, da laktozo uživa v kombinaciji z drugimi živili, saj tako podaljšamo čas, ki ga laktoza potrebuje, da pride do črevesja. Vendar pa je tudi tukaj vse odvisno od stopnje laktozne intolerance.

Laktozna intoleranca je med ljudmi slabo poznana

Gre za težavo, ki se pojavlja v sodobni družbi, zato je med ljudmi še danes zelo slabo poznana. Mnogi so prepričani, da gre za alergijo na mleko, zato se pričnejo mleku izogibati. To prepričanje je seveda napačno. Na vprašanje, ali bomo v prihodnosti vse pogostejšo občutljivost na hrano lahko pozdravili, strokovnjaki še ne znajo odgovoriti. Alergija na določene vrste živil je namreč precej bolje raziskana kot različne vrste intoleranc.

Videti je, da se v sodobnem času pojavlja vse več težav oziroma bolezni, ki zahtevajo odrekanje določenim vrstam živil. Laktozno intoleranco je seveda lažje obvladovati v odrasli dobi, saj smo takrat svojo diagnozo že sprejeli in vemo, kako lahko težave obvladamo. Kadar gre za otroka, pa je lahko obvladovanje težav zahtevnejše. Simptomi so lahko  zelo neprijetni, potrebno pa je tudi razumeti, kaj se ob vnosu laktoze v telo dogaja v našem telesu. Danes lahko v trgovinah najdemo tudi izdelke brez laktoze, kot so razni pudingi, namazi, skuta in sladoledi, zato je odrekanj nekoliko manj. Ne moremo pa spregledati višjih cen omenjenih živil in dejstvo, da je v tujini izbira na policah bistveno večja. Če želite o laktozni intoleranci pridobiti več informacij, se lahko obrnete tudi na Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije.

 “Če želimo razumeti, kako je človeško telo povezano z različnimi živili, se moramo razjasniti o tisti vrsti hrane, ki jo nedvomno potrebujemo.” ( Rudolf Steiner)

Sara Savec

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice