Skip to content

Šarec bi poročil SLS in NSi, sam pa se nebi ženil!

Predvolilni čas se še ni povsem začel, nekateri pa se že vidijo v glavnih vlogah prihodnje vlade in še višje. Kako hitro ti navidezna popularnost stopi v glavo je včeraj dokazal kamniški župan Marjan Šarec, ki je na vprašanje novinarja siol.net ali res snuje koalicijo s programsko in ideološko precej drugačno NSi govorice zanikal. V naslednjem trenutku pa je ustrelil kozla in kar sam predlagal, da bi bilo združevanje SLS in NSi dobra ideja.

NSi, ki je po zadnjih javnomnenjskih anketah drsi proti robu parlamentarnega praga, ne skriva navdušenja nad predvolilnim povezovanjem z Šarcem, za katerega je po znanih scenarijih zelo verjetno, da bo imel veliko podporo nacionalnih medijev, s katerimi ga bodo želeli zavihteti na Cerarjevo mesto. Mnogi politični komentatorji so sicer mnenja, da predvolilno koketiranje Nove Slovenije z levim pretendentom za premerja dodatno škoduje njihovem ugledu, saj tradicionalna volilna baza krščanskih demokratov tega ne bo enostavno sprejela.

V projektu je po poročanju časnika Delo je v projektu novi Demos pripravljen sodelovati tudi Lojze Peterle, eden od njegovih ustanoviteljev: “Kdor res želi razvoj v pomladni smeri, bi moral vzeti kakšno izjavo in zamero nazaj in se dati na razpolago za projekt na dogovorjen način, ne s pobudniškim pritiskanjem ob zid.”

Manj navdušeni nad Šarčevim ženitnim posredovanjem pa so po naših informacijah v SLS, kjer se sprašujejo kakšen status ima g. Šarec v NSi, da lahko tako enostavno predlaga združevanje strank. Edino uspešno povezovanje je po njihovem mnenju lahko med programsko in vrednostno sorodnimi strankami, ki so dovolj zrele, da v tem ne iščejo lastnih koristi ampak priložnost za razvoj Slovenije, saj je vsem jasno, da brez SLS ne more biti novega Demosa.

Zidanšek vrača Šarcu: Dobra ideja je povezovanje Šarčeve in Cerarjeve stranke

Zidanšek ni najbolj navdušen nad Šarčevim ženitnim posredovanjem

Predsednik  SLS mag. Marko Zidanšek načeloma ne izključuje povezovanja s programsko sorodnimi strankami, vendar ne pod patronatom nekoga tretjega. “Ne vem kakšen status ima g. Šarec v NSi, v SLS vsekakor nima nikakršnega, da bi lahko podajal takšne predloge. To je enako nesmiselno kot če bi sam predlagal povezovanje stranke g. Šarca s stranko g. Cerarja.” 

Iz izkušnje Demos-a se lahko naučimo, da neideološke koalicije navadno nastajajo le iz enega razloga, to je prevzem oblasti, njihov rok trajanja pa je zelo omejen, saj političnih strank pri tem ne povezujejo skupne vrednote in prepričanja. Ne glede na želje političnih akterjev se koalicije navadno sklepajo po volitvah, odločitve za to pa se sprejemajo na organih strank, ki se združujejo.

V slovenski zgodovini smo že videli združevanje političnih strank, ki so jim botrovale želje predsednikov drugih strank. Poroka iz koristoljubja je vedno slaba odločitev. Če ni obojestranske iskrene ljubezni je ločitev neizbežna, po tem pa ostanejo samo razpoke. Predlogi kot je ta pa bolj kažejo na to, da se matematika za prevzem oblasti nekomu ne izide.

Metod Kranjc

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice