Skip to content

Resnica o dvigu minimalne plače

Volitve so pred vrati, posledično pa težnja strank, da bi na čim lažji način pridobila glasove volivcev, ki bi jim omogočila obstanek v vladi. Dvig minimalne plače, pa če tudi za nekaj evrov je bonbonček, ki ga vsi prodajajo in v en glas oznanjajo, da gre za človekovo dostojanstvo in da si državljani zaslužijo višjo plačo. Si jo, to ni dvoma, a takšno, ki bi jim omogočala dostojno življenje, ne pa životarjenje in umiranje na obroke.

Dvig minimalne plače se zdi na prvi pogled dobra zadeva, a skozi dejansko računico se pokaže, da temu ni tako. Tistih nekaj evrov več za sabo prinese tudi druge stvari in končni izračun pokaže, da bi v marsikateri družini teh nekaj evrov plusa bilo v resnici kar nekaj evrov minusa. Na ta način bo vsaj 20000 družin pahnjenih še globlje v revščino.

Minimalna plača povezana tudi s socialnimi transferji

Država družinam nameni kar nekaj socialnih transferjev, od otroškega dodatka, do subvencije vrtca, najemnine, štipendijo, subvencijo malice in kosila, a vsi ti transferji so izračunani na osnovi povprečne mesečne plače v Sloveniji, ki trenutno znaša neto 1151,76 evrov. Eno starševska družina z enim otrokom trenutno spada v 3 dohodkovni razred, družina v 4 dohodkovni razred. V tabeli so uvrščene družine v dohodkovne razrede, glede na število otrok, s predpostavko, da so otroci predšolski, oziroma šoloobvezni in mlajši od 18 let, dohodek pa ni višji od minimalno zajamčene plače, ki trenutno znaša 613,66 evrov netp. Hkrati je v tabeli zavedena višina otroškega dodatka glede na razred.

Bonbončki politikov v škodo najšibkejšim

Oktobra lani je Levica udarila z novico, da se bo zavzemala, da se minimalna plača dvigne na 700 evrov neto mesečno. Dober teden nazaj, je mimo svojih kolegov ministrica Anja Kopač Mrak podala izjavo, da se naj bi minimalna plača dvignila za 4,7 odstotke, kar pomeni, da bi neto minimalna plača znašala 638,4 evrov. Sindikati pa vztrajajo, da se le ta mora dvigniti za 6,2% oz. bi znašala neto 646,41 evrov.

Dvig plače bi v marsikateri družini spremenil finančno strukturo. Družina z enim otrokom, bi po novem bila uvrščena v 5 dohodkovni razred, dobila bi sicer le 10,73 evrov manjši otroški dodatek, a bi družina plačevala 10 odstotkov več vrtca (najmanj 20 evrov več), prav tako bi bila višja najemnina (najmanj 40 evrov več).

Po ponudbi Levice, bi tudi družina z dvema otrokoma bila ob 31,05 evrov otroškega dodatka in bi plačevala 10 odstotka višjo ceno vrtca in višjo najemnino.

Kar velik udarec bi doživela eno starševska družina s tremi otroki, saj bi se ta z dvigom plače se znašla v 2 dohodkovnem razredu, imeli bi 53,17 evrov nižji otroški dodatek, plačati bi morali vrtec, kar jim poprej ne bi bilo potrebno in dvignila bi se najemnina. Podobno bi se zgodilo s ponudbo Levice –  v družini s tremi otroci bi njihovi otroški dodatek bil nižji kar za 74,30 evrov in plačevati bi morali 10 odstotkov višjo ceno za vrtec in tudi najemnino.

SLS za vzdržen dvig vseh plač 

Jelševar: Dvig standarda v Sloveniji je eden od programskih fokusov SLS

Podpredsednik SLS in podjetnik Primož Jelševar: “Neto plače lahko vzdržno dvignemo samo če zmanjšamo davke ali če povečamo dodano vrednost na zaposlenega. Vse ostalo je nevzdržen dvig plač – populistično prekladanje davkov iz ene na drugo stran, ki za sabo prinese več škode kot koristi za ljudi. Takšne predloge lahko pripravijo samo državni uradniki in politiki Levice, ki ne razumejo kako se ustvarja dodana vrednost. Kaj nam namreč prinese višja plača, če bo morala država zaradi tega dvigniti dajatve. Skupaj z dvigom minimalne plače je potrebno prilagoditi tudi ostalo zakonodajo, da zaradi dviga ljudje ne bodo plačevali še več, ampak bodo živeli bolje.”

“Dvig standarda življenja ljudi v Sloveniji je eden od programskih fokusov SLS. V našem programu Dobrega gospodarja imamo za to trajne in vzdržne rešitve. Z izboljšanjem upravljanja premoženja in prekinitvijo največjih ponorov denarja v državi bomo na eni strani zmanjšali dajatve končnemu uporabniku, kot so DDV in dohodnina, kar bo vzpodbudilo potrošnjo. Na drugi strani bomo dvignili neto plače z izboljšanjem gospodarskega okolja in vzpodbudami gospodarstvu v investicije, ki jih ponuja Industrija 4.0. To bo dvignilo dodano vrednost na zaposlenega, ki jo bomo preko progresivne lestvice vezali na plače. Verjamem, da je na tak vzdržen način mogoče plače v naslednjih petih letih zvišati za več kot 20%”, še dodaja Jelševar.

Dvig minimalne plače se zdi na prvi pogled dobra zadeva, a skozi dejansko računico se pokaže, da temu ni tako. Tistih nekaj evrov več za sabo prinese tudi druge stvari in končni izračun pokaže, da bi v marsikateri družini teh nekaj evrov plusa bilo v resnici kar nekaj evrov minusa. Na ta način bo vsaj 20000 družin pahnjenih še globlje v revščino.

Metod Kranjc

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice