Skip to content

Intervju Janez Jemec: SLS je močna v štajerski prestolnici!

Predsednik SLS Maribor, nekdanji gledališki režiser, ki od leta 1985 ustvarja kot svobodni umetnik, je že skoraj pred letom dni brez strahu prvi napovedal, da bo kandidiral za župana Maribora. Njegov slogan je Maribor zdaj, in to takoj!, poigral pa se je tudi z vstajniškim reklom in dejal: Gotof sn! Jemec je izvrsten sogovornik z bogatim besednim zakladom, najbolj ga pa odlikuje to, da je brez dlake na jeziku.

Videti je, da se je stranka SLS v mariborskih koncih močno okrepila, pa tudi osvežila. Kakšen je bil proces osvobajanja in kakšna ekipa stoji za vami v primerjavi s prej?

Stranka SLS, tista na pravi strani, je bila že leta nazaj, pred copy/paste nastankom NLS v Mariboru, izrabljana za ozki krog izbrancev in za osebno politično promocijo posameznika, ki ga je »odnesla« ulica. Članstvo in simpatizerji pa niso naivni in vedo kakšna je razlika med originalom in ponaredkom. Mariborčanke in Mariborčani niso pozabili kaj se je dogajalo v preteklosti – iskrenosti in poguma nam Mariborčanom ne morete vzeti. Nikoli..

Jemec: SLS smo v Mariboru zgraditi iz ruševin prejšnjega vodstva. V moji ekipi ni nikogar od tistih, ki so Mariborčane razočarali.

Stranka v Mariboru in na obrobju predstavlja meščansko zgodbo ljudske stranke kot nujni pol sobivanja interesov državljanov. Program Dober gospodar ima in bo imel veliko dela in priložnosti dokazovanja tudi v mestnem okolju, če je dober gospodar nekdo, ki prostor, družbo in že dolgo neuresničena hotenja v Mariboru dobro pozna; ne samo pozna, tudi živi.

Bili ste prvi izmed županskih kandidatov, ki si je v Mariboru upal napovedati kandidaturo, celo že marca lani, in trenutno ste še vedno edini. Kaj vas je gnalo k tako zgodnji kandidaturi?

Ja, marca 2016. Glasno in javno na začetku poletja, z ambicijo (pri)dobiti medijski interes v “lokalni skupnosti”. Slednji do prejšnjega in sedanjega župana ni bil dobronameren; ne samo ne dobronameren, ampak je bil celo posmehljiv in v mejah, tudi žaljiv. Dobil pa sem interes someščanov, prijateljev. Veliko delam na osebnih kontaktih, tako na ulici kot v strankini pisarni, dnevni sobi z vhodom z ulice. Ljudje so najpomembnejši, ne papir, ki prepogostokrat preveč prenese. Zanimivo pa je, da ne “prihajam” več v lokalne medije; ne objavljajo več mojih aktualnih pisem kot še malo nazaj, ne obiskujejo naših tiskovk … Ker to jemljejo za mojo osebno promocijo, ki mora biti plačljiva ali pa mora medijem znesti v kaki drugi obliki. Naj vprašanje dopolnim z informacijo, da je tudi župan Fištravec pohitel z javno izraženo ambicijo, da želi na občini ostati še en mandat.

Janez Jemec in predsednik SLS mag. Marko Zidanšek

Bistvo moje kandidature je posledica spoznanj o stanju, bolje, stanjih v Mariboru, kjer se z veselicami in medijskimi povzdigovanji uspehov, celo na posebej zato formirani lokalni TV postaji, pa tudi onem “plebsu daj iger in vina”, mesto izgublja lastno prihodnost v megli skoraj neuresničljivih tudi nenehno ponavljajočih se obljub in enormnega zadolževanja, brez kakršnekoli vizije prihodkov za občinsko zakladnico.

Za kandidaturo je poleg naštetega zagotovo potrebno tudi nestrinjanje s trenutnim stanjem. Kaj očitate aktualnemu mariborskemu županu Andreju Fištravcu?

Andrej Fištravec se je z leti županovanja razvil v “trdoživko”, ne samo do kritik v javnosti, ampak tudi do svoje ekipe, ki ga je na volitvah zrinila čisto v ospredje. Je pa predvidljiv, po ambicijah doumljiv in politično razgradljiv … Predvidljiv kot nekdo, ki hladnokrvno pripoveduje, kar ušesa rada slišijo, čeprav je pol neresnica pol pa izgovor. Ker v programih in vsebinah za Maribor postavlja cilje brez poti do njih, kaj šele, da bi bili racionalni in uresničljivi.

Ob kandidaturi ste se s predsednikom SLS mag. Markom Zidanškom fotografirali ob plakatu, na katerem ste »gotof«. Kaj ste počeli, da ste »gotof«? Je to način, s katerim izražate svojo ljubezen do umetnosti in vnašate prijetnejšo konotacijo tudi najtemnejšim stranem politike?

Ne. Gre za racionalno dejstvo, da sem “gotof”, resnično gotov s projekti za Maribor. Narejeni so, dopolnjujejo se, prečiščujejo, pa tudi aktualizirajo stanje mesta in čas. Ljubezen do umetnosti in nje izražanje je ena plat moje biti, čeprav raje rečem, da sem dober, zelo dober obrtnik na teh kreativnih poljanah, kjer se zavedam požrešnosti konzumentov in tako tudi minljivosti ponujenega, narejenega do sposobnosti, da lahko ustvarjam in ustvarjam, tudi če uvele ideje zametujem. Je pa ta “gotof” tudi parafraza za kazen ignorance, ki jo skoraj od osamosvojitve politika kot merodajna v mestu za kulturo goji in deduje do mene iz mandata v mandat.

Janez Jemec: Veliko delam na osebnih kontaktih, tako na ulici kot v strankini pisarni, dnevni sobi z vhodom z ulice. Ljudje so najpomembnejši, ne papir, ki prepogostokrat preveč prenese.

Danes si lokalni politik, govorim o kulturi, čeprav je skoraj na vseh področjih isto, postavlja za izvedbo projektov in vsebin do svojega ega nenevarne, podrejene in slabše od njegovih znanj in izkušenj. In ti isti podrejeni uradniki si iščejo še sebi primerne osebe, ki jim ne sežejo “do kolen”. In posledično se to prenaša iz županskega mandata v županski mandat.

Znam zgraditi hišo, znam napisati otroško veseloigro … Znam povedati razumljivo in tudi iskreno … Zmorem poslušati in slišati … V našo dnevno sobo vstopa, z Vetrinjske, veliko ljudi, različnih po starosti, a z zelo podobnimi v težavami, katere razgrnejo … Veliko jih samo potrka zaradi bežnega vprašanja o vsebinah v naši izložbi; precej njih pa si vzame Slovenca, ki jih na vratih vabi z: Slovenec za Slovence, vzemite si svojega …

Še pred županskimi bomo demokracijo praznovali na državnozborskih volitvah. Boste tudi tam podprli svojo stranko? Kaj je razlog za vašo odločitev?

Kandidiral bom, če se bo gremij stranke na pravi strani, torej moje SLS, strinjal s tem. Ja. Kandidiral bom zaradi stanja kulture in njene umeščenosti, če nečemu, kar pomen izgublja, sploh lahko rečem, da je še kje zaznano. Pol stoletja in več sem del slovenske kulture, kar je prepoznano v mojih učencih iz ljubljanskega Pionirskega doma v začetku sedemdesetih, preko igralstva, sploh komedijanstva do režij in mentorstva mlajšim na različnih področjih poustvarjanja in medijev, in nenazadnje preko vodenja zasebnega zavoda LaMag (Laterna magika).Vsa leta že država odriva odgovornost do svoje identitete, zadnje tedne skoraj do roba brezizhodnega … In tukaj, če vprašanje dojemam za željo po iskrenem, intimnem odgovoru, želim in moram svoje izkušnje in avtoriteto zastaviti v interesu strankinega programa Dober gospodar, še posebej v kulturi … Sejemo v vzgoji, negujemo z izobraževanjem, čakamo cvetenje v doraščanju in se veselimo zdravih plodov, ki bodo nahranili ljudstvo in slovenskemu narodu dali rast. In potem se postavim sredi tega bogatega rastja in si rečem: »Dobro si opravil.« Pripravljen sem se postaviti za takšne cilje in dokazovati njihovo nujo in prepotrebno uporabnost.

Janez Jemec: Na državnozborskih volitvah bom kandidiral v Mariboru, če bo predsednik to želel.

Maribor, njegovo zaledje in lokalni prostor nasploh, zaznava težave in krizna stanja veliko močneje in posledice teh so tukaj globlje zajede v družbi kot morda kje drugje. Zato bomo že prepoznani politiki stranke pripadno in vsebinam programa zavezano, v domačem okolju, kot kandidati izrekali dejstva, ki bodo volivcem dala misliti ter jim budila samozavest, da bo njihova volilna podpora Slovenski ljudski stranki pravšnja in nenazadnje odločilna za strankino vrnitev v Državni zbor in partnerstvo v domovinski vladi.

Anja Vrhovnik

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice