Naprej na vsebino

eAsistent zaviralec pristnega odnosa

Časi se spreminjajo, enako tudi sam odnos staršev do šole in njihovo vpletanje v samo šolsko delo. Če zapišemo, da je šolski sistem popolnoma zgrešen, da vse staro dobro izginja, niso to nove besede, so le besede, ki jih že nekaj let poslušamo, a naredi se popolnoma nič. Svojstven dosežek je eAsistent. Za mnoge dosežek, za druge zaviralec odnosov.

eAsistent grobo posega v avtonomijo otroka in zavira odgovornost

eAsistent je osnovi brezplačno orodje, ki staršem omogoča pošiljanje sporočil med starši in šolo, urejanje prehrane, vpogled v urnik in informiranje o terminih govorilnih ur. Lahko ga imajo starši že v vrtcu, šoli in srednji šoli, celo učenci in dijaki. Mogoče bo nekoč tudi za starše študentov. S plačilom 26 EUR na leto, za vsakega otroka, ima starš možnost vpogleda še v ocene, izostanke, domače naloge, koristne članke in nasvete za vzgojo otrok.

Suzana Lara Krause: “eAsistent uničuje komunikacijo in pristen odnos.”

»eAsistent je orodje, ki omogoči, da bomo o svojem otroku vedeli prav vse, brez da bi se z njim sploh pogovarjali. Bojazen, ki me ob tem obdaja je, da se s to aplikacijo med staršem in otrokom dela vedno večji prepad in da nikakor ne vzpodbuja zaupanja: Kakšno zaupanje otroka do starša je to, če starš dobi vse informacije, še preden mu otrok kaj lahko pove? Prav tako ne vzpodbuja občutka odgovornosti. Otroci bi morali povedati, kaj se v šoli dogaja. Potrebno jima zaupati, da povedo, kdaj in kaj ocenjujejo in da  povedo tudi, kakšno oceno so dobili. Če bo kaj nujnega, imajo tako in tako v šoli številko  in tudi e-mail napišemo vsako leto vsaj 1 x. Odnos z otroci moramo graditi na zaupanju, na pogovoru, čeprav občasno glasnem, res je, tudi taki dnevi pridejo,« je kritična Suzana Lara Krause, SLS.

Ponujeno ne dobijo vsi v enaki meri

Otroci so si različni, enako starši in nekomu eAsistent resnično olajša kakšno situacijo, a kot je še povedala Suzana Lara Krause, to orodje uničuje komunikacijo in pristen odnos v trikotniku starš, učitelj in otrok, trikotnik o katerem starši vedno znova poslušajo ob začetkih šolskega leta, ter je nujen za dobrobit otrok. Žalostno je, da če se starš odloči, da bo le posegel po tem orodju, kajti poleg tega, da šola mora uporabljati to aplikacijo, ter staršem omogočati uporabo le te, je odvisno od vsakega posameznega vzgojitelja, učitelja, profesorja, če bo ažuren pri podatkih in če si bo vzel vsak dan tiste minute in vpisal podatke. Namreč uporaba eAsistenta še ne daje zagotovilo staršem, da bodo učitelji res ažurni in je vse kar ponudnik aplikacije ponuja le prodajanje mačka v žaklju.

Prevelika kontrola ne daje pogojev, da se otrok razvije v odraslo odgovorno osebo.

Na nekaterih šolah celo vodstvo pove staršem, da aplikacijo uporabljajo, ker jim je ministrstvo reklo, da morajo, ter zanjo mesečno plačujejo nepotrebne stroške in jim nikakor ne olajša delo za vsaj 103 ure administracije, kot navaja ponudnik. Ampak je prej 103 ur dodatnega dela v škodo priprav na delo v skupini, razredu. Staršem ne priporočajo, celo odsvetujejo uporabo te aplikacije.

Zanimalo nas je tudi, koliko staršev se odloča za uporabo tega orodja, a nam je ponudnik odgovoril zelo pavšalno: »Uporaba eAsistenta za starše se od šole do šole razlikuje. Prav tako so razlike med osnovno šolo in srednjo šolo. V srednjih šolah je v primerjavi z osnovnimi šolami nekaj več staršev, ki uporabljajo Osnovni paket eAsistenta za starše in tudi tistih, ki uporabljajo PLUS pripomočke. V osnovi večina staršev uporablja Osnovni paket eAsistenta za starše, ki je brezplačen«.

Aplikacija eAsistent je orodje, ki naj bi po mnenju ponudnika pomagalo pri spremljanju šolanja otroka, da ostane na pravi poti in uspešno zaključi šolo, ter omogočala hitrejšo, enostavnejšo in bolj osebno komunikacijo. Koliko osebna je komunikacija preko sporočil je vprašanje zase, a ne glede na to, kakšen je otrok, če starš otroku ne zaupa, ne zmore pristnega odnosa z njim, ter vzpostaviti ustrezno komunikacijo, mu nobena aplikacija ne more pomagati. In kaj potem, če pred otrokom izve za negativno oceno, za nalogo, za izostanek, če je otroku malo mar za vse to, bo imel moč ga prepričati, da ne bo več »šprical«, bo naredil nalogo, se učil, če niti nima toliko zaupanja, da bi verjel, da mu bo otrok sam povedal. In kam vse to vodi? Nadzor na fakulteti? Obiskovanje delodajalca, ko bo otrok že delal? Prisostvovanje pri intimnem odnosu?

Karl Košir

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice