Naprej na vsebino

Podražitev hrane Sloveniji tudi zaradi uvajanja Halal postopkov v običajno hrano?

Predvsem zaradi podražitve hrane se je v januarju v medletni primerjavi dvignila cena življenja v Sloveniji za 1,5 odstotka, dražja hrana pa je tudi glavni krivec za letno inflacijo. Kaj pa povzroča vedno dražjo hrano? 

V Sloveniji se je podražila naslednja hrana:
– sadje za 11,6 %,
– meso za 7,7 %,
– mleko, sir in jajca za 3,2 %,
– zelenjava se je na drugi strani pocenila za 8 %.

Je za podražitev hrane kriv tudi kontroverzni muslimanski zakol Halal

Halal je krut muslimanski način zakola živali, ki ga zapoveduje koran, pri katerem muslimani živali pred zakolom ne omamijo, ob zakolu pa ji pustijo, da ji kri odteka počasi. Ob usmrtitvi mora biti žival obrnjena z glavo proti Meki.

Slovenska zakonodaja sicer sporno početje prepoveduje, vendar pa je Slovenska muslimanska skupnost (s pravnikom Andražem Terškom na čelu) vložila pobudo po oceni ustavnosti 25. člena Zakona o zaščiti živali, ki živali ščiti z obveznim omamljanjem pred usmrtitvijo. Slovenska muslimanska skupnost pobudo utemeljuje, češ da zakon posega v ustavne človekove pravice slovenskih muslimanov.

Oglejte si video zakola na način halal. Ogled odsvetujemo tistim z občutljivim želodcem.

Grozljivo je, da so kljub zakonski prepovedi v javnost pricurljale informacije o tem, da na način halal skrivaj koljejo tudi nekatere slovenske klavnice, nato pa meso po tihem prodajajo tudi na slovenskem trgu, na kar je že pred meseci opozarjala stranka SLS. Slovenska zaščita potrošnikov je torej padla na celi črti – za večino slovenskih državljanov je halal etično sporen, je pa celo nezakonit.

Halal zapovedana hrana za manjšino, plačujemo vsi

Certifikat Halal, ki je postal celo blagovna znamka in so ga pridobile prenekatere slovenske klavnice, je precej draga zadeva, kar nedvomno tudi vpliva na ceno mesa. Tudi sam način zakola zahteva drugačne pogoje. Namreč, da je meso kljub dolgotrajnemu zakolu in spuščanju krvi čisto, je potrebna drugačna (in dražja) oprema klavnice, klanje pa morajo opravljati obredni klavci po posebnem verskem postopku, ob katerem vzklikajo “V Alahovem imenu”. Mnogi strokovnjaki ocenjujejo, da je tudi zaradi tega dodatnega prihaja do višjih stroškov in posledično do podražitev takšnega mesa.

Zidanšek od odgovornih zahteva jasne odgovore glede proizvodnje Halal hrane v Sloveniji

V večini evropskih držav je obredno klanje pod določenimi pogoji dovoljeno, kakor je bilo tudi v Sloveniji do leta 2013, vendar so ga nato zaradi mučenja živali prepovedali. Danes v mnogih evropskih državah razmišljajo, da bi obredno klanje, podobno kot burke, prepovedali zaradi naraščajočega terorizma, hkrati pa Evropa z zahtevami islamskega korana nima veliko skupnega. Na drugi strani, pa imamo v Sloveniji pobudo za oceno ustavnosti zakona, ki navaja, da so z 25. členom Zakona o zaščiti živali muslimanom kršene človekove pravice, saj ne morejo živali ubiti tako kot jim veleva vera. Namreč Halal predpisuje, da živali pred zakolom ne sme biti omamljena, živali morajo biti ločene in ne smejo videti priprave noža, ali zakol svoje sotrpinke, glava živali mora biti obrnjena v smeri proti Meki in obredno klanje se mora zgoditi v imenu Alaha.

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek je na temo afere Halal pisal tudi Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Varuhu odnosov v verigi preskrbe s hrano in Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin:

  • Ali v Sloveniji obstajajo še kakšni drugi primeri, ko se je proizvajalcem več let gledalo skozi prste kljub opozorilom inšpekcijskih služb?
  • Kdo v Sloveniji je odgovoren za nadzor in obveščanje o obredno pridelanih živilih in ali v slovenskih klavnicah poteka obredni zakol živali, ki je v nasprotju s slovensko zakonodajo?
  • Ali so bila v zadnjih desetih letih kakšna živila spremenjena, da ustrezajo verskemu prepričanju manjšine, brez da bi o tem obvestili javnost in potrošnike?

Metod Kranjc

Foto: Pexels

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
vera.radic
vera.radic
5 years ago

Pol je sadje proizvedeno po hahalalal postopku pri 11,6% podražitvi, mleko, sir in jajca pa po lal pri “samo” 3,2% podražitve ….. včasih so se cene večale po rasti plač, sedaj pa je ukrepanje pri cenah že preventivno…

Prijava na e-novice