Skip to content

SLS bi kot rezervno sestavo mednarodnih enot vključila del gasilcev

Država je toliko varna, kot je močna njena vojska, a glede na zadnjo, še dodatno negativno oceno Nata se lahko državljani resno zamislimo. V mandatu te vlade vse skozi poslušamo, da vedo kaj počnejo, da smo varna država, a rezultati so grozljivi. Celo predsednik Borut Pahor že leta opozarja, da ima Slovenska vojska preslabo opremo, da jih je premalo … V času migrantske krize smo sprva poslušali, da oni to zmorejo, da so vsi, ki zahtevajo zaprtje meja ksenofobi, rezultat pa žica oz. po besedah Mira Cerarja tehnična ovira, na meji, preko Slovenije smo dokazano spustili mednarodne teroriste, policisti so dajali odpovedi, dneve so preživeli ob sendviču in soku, vojska je dobila dodatna pooblastila.

Simon Korez vztraja, da je v vojski vse v redu

Simon Korez: Slovenska vojska je odlično opremljena, ozebline so posledica preobčutljivosti.

Negativna ocena Nata je v očeh Slovenske vojske, saj po besedah njihovega predstavnika za odnose z javnostjo, pretirana. Prepričan je, da so vojaki dobro opremljeni in tistih nekaj ozeblin je zgolj posledica preobčutljivosti. Slovenska vojska naj bi bila ustrezno opremljena in slike, ki so zaokrožile po spletu so zgolj metanje polen pod noge, kot očitno tudi izpovedi vojakov, da si obleko šivajo sami, da je stara, da si obuvala kupujejo sami, da je samo stanje v vojski nevzdržno, da niti sami ne verjamejo, da bi se v primeru vojne vsi borili za slovensko stran, kar se kaže že zdaj, ko nekateri idealizirajo druge narode. A Simon Korez odgovarja na to, da so skrbi nekaterih vojakov le teoretični, fotografije le natucevanja in negativna ocena pretirana.

Od Slovenije se pričakuje, da bo bolj poskrbela za svojo obrambo

Slovenija bi morala dvigniti proračun za obrambo za 1% BDP

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v Bruslju po pogovoru s predsednikom Pahorjem izpostavil obljubo dano  v Walesu leta 2014. Takrat so se članice zavezale, da bodo najprej ustavile reze in nato postopno povečevale izdatke, tako da se bodo približale cilju dveh odstotkov BDP za obrambo. Nato pričakuje, da bo Slovenija to tudi naredila, vendar se sedanja vlada izogiba vprašanja kdaj in kako bomo to naredili.

V SLS za povečanje proračuna, precejšen del bi namenili tudi gasilcem

V SLS podpirajo čimprejšnje povečanje sredstev za obrambo za dodaten 1 %, saj je slovenska vojska podhranjena na vseh točkah. V okviru povečanja bi v SLS v naslednjem mandatu namenila za gasilce 0,50 %  tega povečanega odstotka BDP, drugih 0,5% BDP, ki ga zahteva NATO, pa za Slovensko vojsko. Prepričani so, da aktualna vlada od začetka mandata le ugotavlja že znana dejstva in napoveduje povečanje finančnih sredstev šele čez nekaj let. Sistem obrambe ter zaščite je potrebno izboljšati, ga nadgraditi, tudi z vključitvijo odlično organiziranih gasilcev v sistem. Konec koncev je tudi slovensko osamosvojitev izborila nepoklicna sestava teritorialne zaščite skupaj s slovensko policijo. Ravno s tem namenom bi SLS gradilo na sodelovanju gasilcev in vojske.

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek: »Zavedamo se, da moramo zaveznice zagotoviti tisto, kar smo obljubile, vendar smo glede na velikost in strukturo našega BDP prepričani, da je to najboljša in najhitrejša možnost, da zagotovimo varnost slovenskih državljanov. Verjamemo, da zveza NATO tega ne bi vzela napačno, zlasti zaradi naše geostrateške pozicije, zaradi katere smo primorani ukrepati kar najhitreje.«

Marko Zidanšek: Vsem gasilcem bi s tem denarjem zagotovili status, ob tem pa vzpostavili še rezervni sestav obrambe za tiste, ki bi si želeli vključiti.

Namreč gre za veliko denarja, saj 0,5 % BDP pomeni 200 milijonov evrov na leto. Ta prispevek za gasilce po oceni SLS lahko doseže takšno višino v naslednjih štirih letih, pri čemer bi začeli s prispevkom v višini 0,20 % v prvem letu in postopnim dvigom za 0,10 % na leto. Polovico tega zneska bi porabili za ureditev statusa 150.000 prostovoljnim gasilcem, drugo polovico za oblikovanje enote in nakup opreme za 5.000 prostovoljnih gasilcev – rezervistov, usposobljenih za mednarodne enote civilne zaščite, za pomoč ob elementarnih nesrečah doma in v sosednjih državah. Prav tako pa so to lahko učinkoviti sestavi ob slovenski vojski in policiji v primeru varnostnih problemov v državi ali na naših mejah po zgledu teritorialne obrambe.

Slovenska vojska vsekakor potrebuje dodatno opremo, ne da uporabljamo opremo iz časov JNA, ter le to ponujamo kot bojno orožje za vojna območja. Ne glede na to, da trenutno nismo v vojnem stanju, če odštejemo vsesplošno nezadovoljstvo ljudstva, je Slovenija zelo izpostavljena v primeru kakršnihkoli varnostnih tveganj. Izpitni časi so mimo, čas je, da negativne ocene spremenimo in si dejansko zagotovimo varno državo.

Predlog SLS pa pozitivno odmeva tako med predstavniki gasilcev kot vojaško stroko, pozitivne odzive pa pričakujejo tudi iz strani EU, kjer bi Slovenija lahko prevzela pobudo pri ustanovitvi regionalnih sil zaščite in reševanja, ki bi lahko pomagale pri reševanju v primeru naravnih nesreč v sosednjih državah.

Metod Kranjc

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice