Skip to content

Ali bo moj otrok psihopat?

Vzgoja otrok postavi temelje kakšen bo otrok v odrasli dobi, a vendar je bistvena razlika med psihopatom in sociopatom. Psihopat se rodi, ima zelo visoko težnjo po nasilju, ima se pod kontrolo, njegovi zločini so premišljeni, načrtovani in grozodelski. So zelo inteligentni in s spletkarjenjem znajo stkati čudovite odnose, so v okolici priljubljeni, a le dokler mu vpleteni koristijo. Na drugi strani je sociopat »privzgojen«, deluje impulzivno, nagonsko in je zelo nasilen, kadra stvari ne gredo v smeri njegovih pričakovanj. Njegovi zločini so impulzivni, nepredvidljivi in posledica besa. So družbeni plenilci in druge navežejo nase na osnovi sočutja, ali krivde. Psihopati ali sociopat noben starš si ne želi, da bi ravno njegov otrok spadal tja, a za slednjega je nehote odgovoren sam.

Obstajajo indici, ki nakazujejo na to, da bi otrok lahko postal psihopat. Nekatera dejanja so osnove, ki vodijo v kasnejše psihopatsko vedenje. Pogosto so spregledane, ali se jim ne da zadosti pozornosti. Otrok začne svojo voljo jasneje uveljavljati pri 3 letih, zato je tudi čas, ko starš lahko prepozna vedenje, ki ni zgolj posledica otroške trme, ali razvoja.

Mučenje živali

Ameriške raziskave o psihopatih so pokazale, da je eden izmed poglavitnih skupnih točk vsem psihopatom, mučenje živali. Naj vam bo še tako smešno, ko otrok skuša psa/mačko potegniti za rep, jo močno objeme, vsekakor ni vedenje, ki je primerno, a je lahko pokazatelj nečesa drugega. V kolikor otroku razložite, da to ni v redu, a še s svojim vedenje nadaljuje in je krutost vsa večja, je čas, da se obrnete na pomoč.

Običajno takšno nasilno vedenje preide do uboja živali, ter korak do krutosti do sočloveka je majhna.

Obsedenost z ognjem

Namenski zažigi stvari, opazovanje kako stvari gorijo je le še eden izmed pokazateljev, da ima otrok osnove za kriminalno vedenje. Običajno otrok prižiga sveče in opazuje ogenj, potem majhne stvari, igrače in vedno bolj je pogumen, zapuščena stavba in če se ga ne ustavi ljudje in stavbe pole ljudi.

Nočno močenje

Preden začnete dvomiti, govora je o nočnem močenju, kjer otrok zaradi tega postane agresiven. Občasno močenje postelje je del razvoja, a ko same dejanje spremlja jeza in nasilje zadeva ni tako več nedolžna. Nasilje zaradi mokre postelje sčasoma privede do fizičnega obračuna s starši in vsemi, ki bi na kakršenkoli način posegli v njegov intimni prostor.

Namensko kršenje pravil

Vsak otrok, pa tudi odrasel, kdaj prekrši pravilo, a mu je običajno žal. Otroci, ki dogovorjena pravila kršijo namensko in v tem uživajo imajo motnje. Pravila so postavljena z razlogom. Psihopat to ve, a mu je v veliko večje veselje kršitev le teh, z namenom, da s tem drugega prizadene.

Če krade, ne krade, ker bi to potreboval, ampak ker mu občutek, ki ga doživlja ob kraji, prinaša notranji mir, daje mu občutek vrednosti, popolnosti in vrednosti.

Laganje

Laži so del odraščanja, a vsekakor ima laž kratke noge. Laži psihopata so tako resnične, da drugi le  s težavo odkrijejo, kaj je resnica. Sposoben je leta in leta lagati, ne da bi kdo to ugotovil in si na ta način ustvarja zgodbo, ki  mu potem omogoča epilog njegove sprevržene igre. Začne se z majhnimi lažmi, za katere starši običajno vedo, a ta otrok nima niti najmanjše trohice obžalovanja. Uživa o tem, da so drugi ugotovili, kaj je naredil in se svojih dejanj ne sramuje, ponosen je na njih.

Ustrahovanje

Otroci, ki konstantno ustrahujejo druge lahko na takšen način pokažejo le svojo stisko. Ustrahovanje jim je način, kako dosežejo tisto pozornost, ki jo potrebujejo, da razrešijo svojo stisko. Običajno z odraščanjem  in temeljitim pogovorom to vedenje mine, pri psihopatu pa preide na drugo raven. Zanj ni ovira, ali ustrahuje vrstnika, odraslega, ali avtoriteto. Zanj je to igra in preverjanje moči.

Psihopatov je med nami ogromno in med branjem ste vsekakor pomislili vsaj na eno osebo, a ne zamenjujte psihopata z nekom, ki je izredno nesamozavesten, a preživi na ta način, da se hvali, manipulira in skuša ugajati. Takšen človek v trenutkih deluje impulzivno, a nikoli nasilno. Psihopat nikoli ne razkrije svojega agresivnega vedenja, njegova ustrahovanja so kot hoja po robu in končno dejanje je okrutna smrt sočloveka.

Karl Košir

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice