Naprej na vsebino

Predstavitev poklica: Zdravnik splošne medicine

Zdravnik splošne medicine je tisti poklic, ki ga nujno potrebujejo po vsem svetu. A opravljanje zdravniškega poklica je vse prej kot enostavno, pa tudi pot do poklica je neverjetno dolga. Vse več zdravnikov odhaja iz Slovenije, saj naj bi bile v tujini razmere precej bolj urejene. Kako poteka delovni dan zdravnika splošne medicine in s katerimi težavami se srečuje pri svojem delu, preberite v prispevku.

Kako lahko postanem zdravnik splošne medicine?

Zdravnik splošne medicine je strokovnjak, ki ima za seboj večletno šolanje. Kandidat za opravljanje poklica zdravnika mora najprej opraviti splošno maturo na gimnaziji, čemur sledi univerzitetni študij na medicinski fakulteti, ki traja 6 let. Študiju sledita še 2 leti pripravništva, kar pomeni, da je kandidat za delo zdravnika splošne medicine usposobljen in pripravljen šele po osmih letih šolanja, če ne prištejemo tudi šolanja pred opravljanjem splošne mature. Za določeno področje je potrebno opraviti dodatno specializacijo, torej če se želi kandidat zaposliti kot kirurg, internist, splošni zdravnik in drugo. Specializacija traja 4 leta, znotraj dejavnosti pa poteka še dodatna specializacija, ki lahko traja več let.

Obstaja pa bistvena razlika med poklicem zdravnika in nekaterimi drugimi poklici. Mnoge poklice lahko danes opravljajo tudi tisti posamezniki, ki nimajo s šolanjem pridobljenega znanja z določenega področja. Za poklic zdravnika seveda to ne velja, saj so prav zdravniki nosilci velike odgovornosti (govorimo o človeškem življenju), zaradi česar so pri svojem delu večino časa zelo obremenjeni.

Zdravnik splošne medicine je bil nekoč eden izmed tistih poklicev, ki smo jih pripisovali moškemu spolu, danes pa lahko v tem poklicu opazimo vse večje število predstavnic ženskega spola.

Ali šolanje bodočemu zdravniku zagotovi dovolj znanja?

Dolgotrajno šolanje kandidatu zagotovi dovolj znanja, na njem pa je, da zmeraj nova in nova znanja pridobiva tudi sam. Uči se lahko iz strokovne literature ali iz izkušenj zdravnikov. Znanje je nujno potrebno nadgrajevati in spremljati vse spremembe oziroma novosti s tega področja. Veliko pa pomenijo tudi pridobljene izkušnje.

Kaj dela zdravnik specialist splošne medicine?

Cilj opravljanja zdravniškega poklica je ohranjanje zdravja pri zdravi populaciji ljudi, seveda pa tudi spodbujanje k čim hitrejšemu okrevanju po poškodbi ali po bolezni. Zdravnik splošne medicine je tisti, ki ga prvega obiščemo, ko se nam zazdi, da se v našem telesu nekaj dogaja. Tako zdravnik po anamnezi pacienta in po fizičnem pregledu ugotovi, v čem je težava. Zdravila nam lahko predpiše sam, kadar pa meni, da je to potrebno, nas lahko preko napotnice napoti tudi k drugemu specialistu. Lahko torej rečemo, da zdravnik splošne medicine samostojno zdravi lažja obolenja, vendar pa mora biti suveren pri ugotavljanju in povezovanju posameznih znakov bolezni. Odločiti se mora tudi o potrebnih preiskavah in o načinu zdravljenja.

Medtem ko so drugi zdravniki specialisti specializirani za eno samo področje (prebavila, srce, ožilje, sečila…), ima zdravnik splošne medicine težko nalogo, saj mora imeti znanje iz vsakega izmed področij delovanja človeškega telesa. Delo zdravnika vključuje tudi vodenje papirologije, saj mora biti delo dokumentirano. Pri tem zdravniku pomaga tudi medicinska sestra.

Katere spretnosti odlikujejo dobrega zdravnika splošne medicine?

Velika kapaciteta spomina je ena izmed ključnih lastnosti bodočega zdravnika, ki se že kot študent srečuje z veliko količino podatkov. Poleg tega je zaradi nenehnih sprememb potrebno znanje tudi nadgrajevati in dopolnjevati. Zdravnik splošne medicine mora biti prilagodljiv, nujno je tudi poznavanje tujih jezikov. V zdravstveni dejavnosti se nikakor ne moremo izogniti latinščini, saj so strokovni izrazi najpogosteje zapisani prav v tem jeziku. Zaradi dela na terenu mora imeti zdravnik vozniški izpit. Ker je delo zelo naporno, mora biti zdravnik v dobri psihični kondiciji, zaradi napornega urnika dela pa je potrebna tudi telesna vzdržljivost.

Kakšne osebnostne lastnosti mora imeti bodoči zdravnik?

Ljudje, ki so se odločili za opravljanje enega izmed poklicev v zdravstveni dejavnosti, so neprestano v stiku z drugimi ljudmi, zato morajo imeti dobro razvite komunikacijske veščine. Potem so tukaj še potrpežljivost, psihofizična stabilnost, sposobnost obvladovanja stresa, nesebičnost, človekoljubnost in želja po prenašanju pridobljenega znanja tudi na bodoče delavce z zdravstvu.

Ali je delo zdravnika nevarno?

Zdravnik splošne medicine svoje delo opravlja v urejeni ambulanti. Običajno gre za dvoizmensko delo, vključeno pa je tudi delo na terenu (obiski na domu pacienta). Zdravnik splošne medicine je pogosto izpostavljen okužbam, ker pa gre za pretežno sedeče delo, lahko pride tudi do težav s hrbtenico. Na tem mestu moramo omeniti še stres, s katerim se zaradi velike odgovornosti in obsega dela sooča vsak zdravnik splošne medicine.

Kaj je pozitivnega in kaj negativnega pri opravljanju tega poklica?

Zdravniki splošne medicine, ki svoje delo opravljajo s srcem in dušo, se najbolj razveselijo pohval in zadovoljstva s strani pacientov, seveda pa je odličen tudi občutek, da so lahko nekomu pomagali in mu morda celo rešili življenje.

Izmed negativnih vidikov smo že omenili stres, kateremu so izpostavljeni zdravniki. Potem so tukaj še pacienti, ki so se v zadnjih nekaj letih precej spremenili. Odkar nam je na voljo splet, so tudi pacienti na področju bolezni precej bolj izobraženi, kot so bili nekoč.

Kakšna pa je plača?

Po podatkih portala FinancePro naj bi mel zdravnik začetnik med 1.300 do 1.600 € plače, po desetih letih delovnih izkušenj pa naj bi plača dosegla nekje med 1.500 do 1.820 €.

V tujini so razmere za delo precej bolj urejene

Vse večje število zdravnikov beži iz Slovenije, saj naj bi bile razmere v tujini bolj urejene. Plače so tam višje, organizacija dela je povsem drugačna, poleg tega pa so ljudje v tujini nekako bolj sproščeni, kot smo ljudje v Sloveniji. Kljub temu naj bi zdravnikov v Sloveniji, pa tudi drugod po svetu, primanjkovalo.

»Samo norec ni sam svoj zdravnik.« (Hipokrat)

Sara Savec

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice