Naprej na vsebino

Nova generacija SLS: Slovensko zdravstvo nujno potrebuje spremembe

Težavam UKC Ljubljana ni videti konca, a tudi drugi centri, bolnišnice in zdravstveni domovi se srečujejo s podobnimi problemi. Ne glede na to, da po mnenju marsikoga so zdravniki preveč plačani, se slovensko zdravstvo srečuje s kadrovsko podhranjenostjo, nemogočimi delovnimi razmerami in vedno novimi ukrepi, ki so le v škodo bolnikov in nikakor ne izboljšujejo situacije v zdravstvu, ampak je le poslabšujejo, a na mnogih mestih, kot je npr. cepljenje, pa popušča. Da je v zdravstvu marsikaj narobe že dolgo časa opozarja podmladek SLS Nova generacija.

Kazni za nepotrebne napotnice posega v kakovostno delo zdravnikov

Če ravno se je vladi zdelo smiselno, da se zdravnike sankcionira v primeru pisanja nepotrebnih napotnic, so v Novi generaciji SLS prepričani, da s tem posegajo le v zdravniški poklic in stroko. Že sedaj se je pokazalo, da je zdravnike strah in raje napišejo enkratno napotnico, kot napotnico za celotno zdravljenje. Na ta način posamezniku in sebi, v skrbi, da bi drugače bili kaznovani, naredijo dodatno delo. Čakalne vrste so že zdaj predolge, na ta način, pa bodo še samo daljše.

Nova generacija SLS opozarja, da bo s tem vlada posredno kriva za kakšno dodatno smrt, saj bodo zdravniki v strahu pred denarno kaznijo napisali manj napotnic, s tem pa pridobili kakšen podatek manj, ki bi lahko odločilno vplival na stanje bolnika.

Spremembe in dopolnila ZZDej-1 nasprotujejo trendom sodobnega zdravstva

Septembra 2017 je bil sprejet spremenjen in dopolnjen Zakon o zdravstveni dejavnosti (ZZDej-1), ki je po mnenju Nove generacije SLS osnovan na konceptih, ki so v nasprotju s trendi sodobnega zdravstva. Sodobno zdravstvo stremi k decentralizaciji in s tem večji dostopnosti, krepitvi primarnega nivoja, racionalizaciji porabe sredstev in pravici vseh državljanov do enake oskrbe. Predlagane spremembe pa slabijo dostopnost zdravstva na primarnem nivoju, kar posledično vodi v dodatno preobremenitev vseh ostalih nivojev. Nova generacija SLS opozarja, da ima Zakon zelo hude negativne posledice za bolnike. V trenutku, ko je stopil v veljavo, je ohromel določene segmente zdravstvenega sistema, ki stojijo na mladih zdravnikih. Predvsem gre za regije, ki so že sedaj podhranjene z zdravniki in ostalim zdravstvenim osebjem. Takšna poteza je škodljiva za paciente. Predlog zakona neposredno krši načelo prostega pretoka delovne sile in omejuje avtonomijo in svobodno odločitev zdravnika specialista, kje in pod kakšnimi pogoji bo delal.

Katastrofalne razmere mladih zdravnikov

Kadrovska podhranjenost je na vseh nivojih v zdravstvu s sprejetjem ZZDej-1 so ramzere še bolj otežene. Šolanje doktorja oz. doktorice medicine traja v zakonsko predpisanem roku šest let na medicinskih fakultetah v Mariboru, ali Ljubljani. Študent medicine stane slehernega slovenskega davkoplačevalca približno 2.500 evrov letno. Glede na to, da je študij medicine v Republiki Sloveniji financira država, so v Novi generaciji SLS prepričani, da bi bilo edino moralno pravično, da se mladim zdravnikom omogočajo ustrezne razmere za delo. Statistika beleži kar precejšnji odhod mladih zdravnikov v tujino zaradi slabih razmer v Sloveniji. Prav tako je pogosto aktivno rekrutiranje tujih bolnišnic (od Velike Britanije do Saudove Arabije in Kuvajta) slovenskih zdravnikov za delo pri njih.

Nova generacija opozarja, da so alarmantne tudi razmere za delo medicinskega osebja. Podobno kot mladi zdravniki množično odhajajo tudi medicinske sestre/zdravstveni tehniki in diplomirane medicinske sestre/diplomirani zdravstveniki. Ljudje tega poklicnega tipa se odločajo za odhod predvsem v sosednjo Avstrijo in Nemčijo, kjer obstajajo boljši pogoji za delo. Glede na to, da v Sloveniji trenutno primanjkuje medicinskih sester in diplomiranih MS-MZ, v Novi generaciji SLS apelirajo na izboljšanje razmer. S tem imajo v mislih boljše plačilne in delovne pogoje. Apel podajajo tudi na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport naj v naslednjem šolskem in akademskem letu razpiše več mest na programih zdravstveni tehnik (5. stopnja) in zdravstvena nega (6. stopnja).

Cepljenje otrok je prav tako težava

Starši so v zadnjih letih, po lastni presoji, brez utemeljenega razloga, zavrnili obvezno cepljenje otrok. S tem so v nevarnost spravili marsikaterega malčka, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo biti cepljeni. V Evropi beležijo porast obolelih otrok z ošpicami. V Novi generaciji SLS podpirajo obvezno cepljenje, saj se zavedajo, da je ta tematika postala problematična. Poudarjajo, da se je s cepivi od konca industrijske revolucije naprej uspelo skoraj izkoreniniti nekatere bolezni, ki so bile še stoletje nazaj izjemno smrtonosne (primer: tetanus, črne koze, davica, otroška paraliza). Nova generacija SLS opozarja, da je v zadnjem času moč zabeležiti pojav lažnih novic o cepljenju, ki delujejo kot manipulativno orodje. Znanstvene raziskave so pokazale, da cepiva ne povzročajo avtizma in drugih nevrodegenerativnih bolezni. Vse te predpostavke, da cepiva povzročajo avtizem, izhajajo iz lažne študije, ki jo je izvedel britanski zdravnik dr. Andrew Wakefield. Britanski medicinski konzilij je študijo zavrgel in jo označil za lažno.  Zato v Novi generaciji SLS podpirajo obvezno cepljenje kot predpogoj za vstop v vrtec in  podajajo predlog, da se ta pogoj vnese v obstoječo zakonodajo, natančneje v Zakon o vrtcih (ZVRt) ter Pravilnik o cepljenju, zaščiti z zdravili in varstvu pred vnosom in razširjenjem nalezljivih bolezni.

Iva Vidmar

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice