Naprej na vsebino

Predstavitev poklica: Zobozdravnik

Zobozdravnik je oseba, s katero srečanj se raje izognemo, če se le da, a težave z zobmi bomo težko odpravili, če ne bomo premagali svojega strahu pred zobozdravniki.

Kdo je zobozdravnik?

Zobozdravnik je strokovnjak na področju medicine oziroma povedano na preprost način -strokovno usposobljena oseba, ki nam popravi zobe, kadar je z njimi nekaj narobe. Če imamo težave z ustno votlino, bolečine v enem ali več zobeh, vnetje dlesni, poškodovan zob in druge težave, obiščemo zobozdravnika, ki nam bo na podlagi pridobljenega znanja in izkušenj pomagal odpraviti omenjene težave.

Kako lahko postanem zobozdravnik?

Kdor si želi postati zobozdravnik, se mora vpisati na 6-letni študij, ki ga izvaja Medicinska fakulteta, zahtevana smer pa se imenuje dentalna medicina. Nekoč smo zobozdravnike poimenovali stomatologi, smer študija pa se je imenovala stomatologija. Po zaključenem šolanju si kandidat pridobi naziv doktor dentalne medicine, na samostojno delo v ordinaciji pa je pripravljen šele po enoletnem pripravništvu, ki se zaključi s strokovnim izpitom. Specializacija traja 4 leta, konča pa se s specialističnim izpitom.

Ali šola bodočim zobozdravnikom zagotovi dovolj znanja?

Kandidat med študijem pridobi dovolj znanja za samostojno opravljanje dela, med samim študijem spoznava predvsem bolezenska stanja, vezana na področje glave. Znanja in spretnosti si torej kandidat lahko pridobi z ustreznim šolanjem, kot pri vseh drugih študijskih programih je tudi pri študiju dentalne medicine od kandidata odvisno, koliko znanja bo »odnesel« s fakultete. K pridobivanju izkušenj ogromno prispeva enoletno pripravništvo. Študij dentalne medicine je zahteven in zelo obsežen, zahtevano je odlično poznavanje angleškega jezika in fizike.

Kratek opis dela

Zobozdravnik pri svojem delu uporablja veliko različnih pripomočkov in materialov. V ordinaciji potrebuje zobozdravniški stol z vrtalnimi nastavki, nastavke za zrak in vodo, ultrazvočni čistilec zobnih kanalov, ultravijolične lučke, mešalec plomb, laser, rentgenski aparat, ogledalca, kovinske instrumente in druge pripomočke. Med njegove naloge sodijo sistematski pregledi zob, izdelava premazov in zalivk, odstranjevanje zobnega kamna, odstranjevanje obolelih živcev, zdravljenje in polnjenje kanalov korenin, odstranjevanje zob ter nadomeščanje odstranjenih zob s prevlekami, mostički in zobnimi protezami.

Delo zobozdravnika je naporno

Gre za poklic, ki je psihično izjemno naporen, pa tudi zahteven. Oseba mora imeti odlično izostren vid, poleg tega mora imeti tudi zelo mirno roko. Pri delu lahko zobozdravnika ovirajo alergije na različne materiale in razkužila, zahtevana je doslednost pri delu, ne smemo pozabiti tudi na smisel za estetiko in prostorsko razporeditev. Zaradi vsakodnevnega stika z ljudmi mora imeti zobozdravnik dovolj znanja tudi na področju komunikacije.

Prostor, v katerem zobozdravnik nudi svoje storitve, je urejen in svetel. Med večje nevarnosti pri delu sodijo možnost vboda z okuženo injekcijsko iglo ali z drugim ostrim instrumentom, delo v hrupu zaradi delovanja turbine in izpostavljenost infekcijam. Zdravstvene težave lahko povzroči tudi prisilna drža.

Kakšen je urnik dela?

Redno delo zobozdravnika običajno poteka v dveh izmenah, izogniti se skorajda ni mogoče tudi nočnemu dežurstvu ob nedeljah in praznikih.

Kakšna je plača?

Po podatkih spletnega portala FinancePro osnovna neto plača zobozdravnika začetnika, brez dodatkov, znaša približno neto 1.100 €, zobozdravnik z 10. leti delovne dobe naj bi prejel mesečno neto od 1.240 do 1.480 € plače.

Javno zdravstvo ali zasebniki?

Po podatkih Zdravniške zbornice Slovenije je v Sloveniji aktivnih približno 1400 zobozdravnikov, od tega je 650 koncesionarjev, 550 jih je zaposlenih v javnih zavodih, 200 naj bi bilo zasebnikov brez koncesije. Na letni ravni se vsako leto išče vsaj 150 novih zobozdravnikov in se še vedno zdi, da jih je premalo. Zaradi visokih cen storitev se večina ljudi, ki potrebujejo zobozdravstvene storitve, še vedno zateče po pomoč v javno zdravstvo.

Poklic zobozdravnika ima dobre in slabe plati

Zobozdravnik je tista rešilna bilka, katere se trdno oklenemo, kadar se srečamo s hudo bolečino v zobu. Občutek pomoči osebi, ki trpi zaradi bolečin, je neprecenljiv, kot tudi občutek, da smo nekomu pomagali do boljšega videza. Lahko celo rečemo, da je zobozdravnik tista oseba, ki ljudem vrača samozavesten nasmeh in boljšo samopodobo.

Žal se pri vsakem poklicu srečujemo tudi s slabimi platmi. V zobozdravstvu je to predvsem izpostavljenost različnim nevarnostim, kot so okužbe. Potem so tukaj še zahtevnejši pacienti, ki s storitvijo niso zadovoljni in tisti, ki se obiska zobozdravnika bojijo.

Kljub temu, da je nekoč obisk pri zobozdravniku pomenil tudi hudo bolečino, danes zaradi obstoja injekcije za omrtvičenje celoten poseg poteka povsem brez bolečin, te se v nekaterih primerih pojavijo kasneje, ko injekcija popusti. Zobje nam omogočajo, da se prijazno nasmejimo in so ključnega pomena pri oblikovanju besed kadar govorimo, zato so natančna higiena zob in redni obiski pri zobozdravniku najboljša preventiva pred njihovo izgubo, ki ne vpliva negativno le na fizični izgled posameznika, temveč tudi na njegovo samopodobo.

Sara Savec

 

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice