Skip to content

Inštitut SLS postavil temelje nove slovenske pomladi

Inštitut dr. Antona Korošca pri SLS je včeraj v Narodnem domu v Celju organiziral zgodovinski dogodek in za isto mizo posedel vse prvake desnih političnih strank – mag. Marka Zidanška, Janeza Janšo, mag. Mateja Tonina, Franca Kanglerja in Aleša Primca z jasno vizijo, da pokažejo, da lahko med seboj sodelujejo, da jih zgodovina ne ovira, da se zavedajo svojih napak v preteklosti, ter da prihajajo novi časi, časi ko bo desnica ponovno prevzela oblast in popravila stanje v katerega sta Slovenijo pripeljali dve levi vladi.

Veliko skupnih točk

Ne glede na to, da politične stranke nagovarjajo različne ciljne skupine, da so bili v preteklosti med njimi spori, so si tokrat v določenih točkah enotni in se zavzemajo za iste cilje.

Iz vseh strani je bilo slišati, da leva politična stran ne razume koncepta dobrega gospodarja in bi samo z znižanjem davkov v korist višjih plač zaposlenih zavrteli kolo, ki trenutno miruje. Ljudje, ki bi imeli višje plače, bi lahko več trošili, država pa bi na ta način pridobila bistveno več iz pobranega DDV in krog bi se vrtel. Mag. Marko Zidanšek, SLS, je na tem mestu opozoril, da je vladno podajanje informacij, da je gospodarstvo v dobrem stanju le zavajanje naroda. Statistiko je vedno moč brati iz vsaj dveh zornih kotov, aktualna Vlada RS manipulira s podatki in kaže le del statistike. Gospodarstvo je po številkah res boljše, a to na račun odpuščanj, premajhnih plač, ker so davki previsoki, ter izvoza, ki zaradi prevelike birokracije tudi počasi upada. Premnogo podjetnikov svoja podjetja predstavlja v tujino, saj so razmere v tujini bolj transparentne in ugodne za podjetnike.

Centralizacija Slovenije vodi v pogubo

Udeleženi so si bili enotni tudi v tem, da je decentralizacija nujna, saj lokalne skupnosti delujejo odlično, a je centralizacija v Sloveniji ključni problem, saj tempo narekujejo v Ljubljani. Preveč je birokracije, ki je le v škodo državljanom. Zidanšek je tu še povedal, da je SLS v preteklosti težila k ustanovitvi pokrajin, kar je potrdil tudi prvak SDS Janez Janša, a zaradi očitnega strahu in lastnih ambicij levice, tega niso mogli speljati. Janez Janša je pojasnil, da zaradi centralizacije trpijo majhna mesta in vasi, ter da je žal v Sloveniji tako, da je zelo pomembno, kje se rodiš, saj imajo tisti, ki se rodijo v centru mesta, boljše pogoje, kot tisti, ki se v manjših krajih.

Nujno je potrebno spremeniti trenutni šolski sistem. Namreč miselnost, da če se boš dobro učil, ti ne bo potrebno delati je popolnoma zgrešena. Zidanšek je celo na tem mestu povedal, da se bo SLS zavzemala za reformo šolskega sistema, drzno je celo poudaril, da se bo zavzemal za ukinitev šolskih nalog, da bodo starši in otroci lahko svoj čas preživeli bolj kvalitetno. Želiijo, da se bo uveljavila miselnost, da si lahko v vsakem poklicu dober, uspešen in bogat.

Udeleženci so skupne točke našli tudi v spremembi socialne politike, zdravstva, stanja v vojski, sodstvu in ideji popeljati državljanke in državljane  revščine ter jim omogočiti okvirje, da bodo lahko živeli človeku dostojno življenje.

“Finančno vzpodbudo ob rojstvu otroka, bo dobila mati, ki bo volila desno ali levo stran, ali sploh ne bo šla voliti,” je izpostavil Aleš Primc. Franc Kangler je kot največji poudarek omenil sodstvo, s katerim je imel v zadnjih letih ogromno opravkov. Prepričan je da je treba vse sodnike, ki delajo narobe zamenjati, da ne bo več prihajalo do tega, da se bodo sodniki ukvarjali z nepotrebnimi stvarmi, namesto, da bi reševali tisto, kar je pomembno. Izpostavil je, da je nedopustno, da se celotna vlada dvigne zaradi enega migranta, ki je svojo družino pustil na vojnem območju, za slovenske državljane pa se ne potrudi, kar kaže na neenakost na vseh področjih. Janez Janša je izpostavil, da se morajo v sodstvu časovni okvirji zmanjšati, ker je skrajno nedopustno, da postopki terjatev na sodišču tečejo tudi po 4 leta, upnik na koncu bankrotira, pristane v zaporu, medtem ko dolžnik na drugi strani odpre še več podjetij in ogoljufa še več ljudi. Mag. Matej Tonin pa je idejo še nadgradil: “Ni rešitev v tem, da slabe sodnike zamenjamo z našimi. Hierarhični sistem vodstva sodne veje je potrebno spremeniti.”

Vsaka stranka ima sicer na določenih točkah različne poglede, a vsekakor je nujno potrebno, da se končno sliši malega človeka in se uredi tisto, kar se urediti da, brez nekih političnih floskul, s konkretnimi dejanji.

Vsekakor je bil dogodek v Celju zgodovinske razsežnosti, kajti minila so leta od kar so se stranke desne sredine tvorno pogovarjale in iskale skupne točke. Niti najmočnejšim medijskim hišam ni uspelo tega, kar je uspelo Inštitutu dr. Antona Korošca – na enem mestu, v enem duhu združiti tisto, kar so mediji označili za nezdružljivo. Prepričani so, da lahko le stranke desne sredine Slovenijo popeljejo v nove čase in v življenje, ki si ga državljanke in državljani zaslužijo.

Metod Kranjc

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice