Naprej na vsebino

Zidanšek: SLS v svoji šolski reformi ukinja tudi domače naloge!

Šola brez domačih nalog je že stalnica v Švici, Hrvaški, Novi Zelandiji, kot tudi v nekaterih Skandinavskih državah. Iz celotne Slovenije je moč brati zapise staršev, da cele popoldneve delajo domače naloge in da so le te postale težava celotne družine saj včasih niti starši sami ne vedo, kaj naloge zahtevajo od otrok.

Trenutni šolski sistem prinaša le nezadovoljstvo na vseh straneh.

S spremembo šolskega sistema, ki je uvedel devetletko, različne učbenike in delovne zvezke, ocenjevanje športne vzgoje, likovnega pouka in glasbenega pouka … je osnovno šolstvo pahnilo v nerazumne sfere. Če se pred uvedbo devetletke starši niso kaj dosti zanimali za osnovno šolo, je z uveljavitvijo le te, postala osnovna šola otrok tudi osnovna šola starše. Otrok je do nekje 13 do 16 ure v šoli, potem sledi popoldan za premnoge naloge in dostikrat še učenje pozno v noč, iz dneva v dan, ne glede na praznike in počitnice.

Krivi preambiciozni starši, ali nesposobni učitelji?

Komu naprtiti krivdo za zgražanju javnosti o samem šolskem delu je vprašanje, ki razdvaja. Naivno bi bilo reči, da so samo učitelji tisti, ki v šoli ne počno nič in potem otrokom dajo kup nalog, da otrok vsaj nekaj zna. Dejstvo je, da so učitelji, ki svojega dela ne opravljajo ravno strokovno, ali dobro, ter je res na plečih staršev, da potem delajo z otrokom. A vendar vsi tisti starši, ki kdarkoli pogledajo v učbenike svojih otrok, kaj kmalu ugotovijo, da je zadeva bolj težava samega šolskega sistema. Nevzdržno je, da Ministrstvo za šolstvo omejuje šole pri nakupu učbenikov, ker se dogajajo situacije, ko sta potem delovni zvezki in učbeniki nekompatibilni. Saj za učbenike, ki jih šola ima, založba že zdavnaj ne tiska več delovnih zvezkov. Prav tako je nerazumljivo, da ima vsaka šola, pa če tudi gre za isto mesto svoje učbenike in delovne zvezke in so potem znotraj enega mesta razlike med šolami okoli delovnih zvezkov tudi do 50 EUR in več. »Vse šole, po celotni državi morajo imeti enotne učbenike in delovne zvezek. Ne da vsak učitelj napiše svoj učbenik. Če samo pogledate učbenike iz časa osemletke, ter zdajšnje, ugotovite, da je bil za bistveno debelejši in bolj pregleden učbenik potreben le en strokovnjak, pod zdajšnjimi pa so podpisani vsaj trije, naloge so mnogokrat nerazumljive celo odraslim, snov pa je podana na nov način, kjer potrebuješ dodatno razlago razlage. V SLS že lep čas opozarjamo, da je trenutni šolski sistem nujno potrebno reformirati,« je v intervjuju za Nova24tv povedal prvak SLS, mag. Marko Zidanšek. Med drugim je povedal tudi to, da se bo SLS zavzela za to, da bodo enotni in kvalitetni učbeniki po celotni Sloveniji. Takšni, ki bodo učiteljem v pomoč, otroci in starši bodo z njimi znali rokovati in po principu mnogih evropskih držav se bodo zavzeli tudi za ukinitev domačih nalog, da bodo otroci s starši lahko preživljali kvalitetnejši čas skupaj.

Domača naloga obremenjuje celo družino

Domača naloga naj bi bila v pomoč in utrditev znanja, a je žal mnogo kje postala družinska nočna mora. Starši popoldan namesto za kvalitetni čas z otroci zapravijo za to, da svojim otrokom s pomočjo vseh internetnih pripomočkov, stricev, tet, dedkov in babic … naredijo osnovno domačo nalogo. Naloge so preobsežne, premnogokrat sploh ne utrjujejo podane snovi, ampak se z izdelavo nje naučijo novo snov, ki jo potem niti v šoli ne obnovijo, dobijo razlago. Učitelji se po večini ne sprašujejo zakaj otroci ne naredijo naloge, mnogo staršev nalogo naredi namesto otroka, tako je rezultat le teh, da je učitelj prepričan, da otroci znajo, če ravno temu ni tako. Dostikrat preambicijozni starši domače naloge naredijo namesto otrok, da bo njihov otrok dobil odlično oceno, ker so le te pomembne, da se bo »učil in mu ne bo potrebno delati«.

Marko Zidanšek: Ukinili bomo domače naloge, poenotili učbenike in delovne zvezke, reformirali šolski sistem.

Definitivno je nastal šum v komunikaciji, ter so naloge izgubile svoj pomen. Poskrbijo le za ogromno slabe volje na vseh straneh, nestrinjanj in zdrahe. Vse skupaj le v škodo otrok, ki prostega časa nimajo in čas, ki bi ga morali nameniti za gibanje, druženje in socializacijo nameni za naloge, sedenje za učbeniki in delovni zvezki, računalniki. Potem se pa strokovnjaki sprašujejo zakaj je večino otrok premočnih, imajo preslabo motoriko in so gibalno v zadnjih 10 – 15 letih močno nazadovali, ter zakaj toliko mladih obiskuje različne psihologe, psihiatre in psihoterapevte, so nedružabni, nesocializiranih in zakaj je toliko motenj in nasilja. »Ste pomislili kako bi bilo vam, da bi po trdem delu v službi, še popoldan imel dodatno delo, ki bi zahtevalo koncentracijo in odlično opravljeno delo, brez počitnic in vikendov? Trenutni šolski sistem ubija otroke in družine, ter na drugi strani učitelje. To je potrebno nujno spremeniti,« je bil jasen Zidanšek.

Jani Kovač

 

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Igor Kršinar
Igor Kršinar
5 years ago

Se povsem strinjam z zapisanim.

Prijava na e-novice