Skip to content

Je vaš šef narcis?

Definicija pravi, da je narcizem osebnostna motnja, kjer je posameznik prepričan, da je najlepši, najboljši in da so njegova dejanja, znanja najboljše kar je svet videl. A vendar je v ozadju takšnega človeka le razcepljena samopodoba na pretirano, nerealno visoko zunanjo podobo oziroma “fasado”, s katero človek prekriva krhko in ranljivo predstavo o sebi, občutljivo na najmanjšo kritiko. Narcis se v resnici se znotraj sebe počuti slabega in manjvrednega, kar v njem posledično prebudi občutek sramu in tesnobe. Uteho potem poišče v samoidealizacijo in veličastnimi ali vsemogočnimi fantazijami o sebi, zaradi česar je še posebej ranljiv in odvisen od zunanjega potrjevanja in hvale. Da se počuti srečnega mora biti edini izjemen, če tega ne dobi, se počuti globoko osramočenega in razvrednotenega. Kritika in dokaz, da ni vsemogočen, prebudi bes in maščevanje.

Tipično vedenje narcisa so:

 • občutek samopomebnosti,
 • na kritiko se odzovejo z grožnjo in poniževanjem,
 • ima do drugih nerazumna pričakovanja,
 • išče pozornost,
 • nima empatija,
 • ima dvojna merila,
 • izkoriščanje se mu ne zdi sporno,
 • pretirava s svojimi dosežki in vsak trenutek uporabi za to, da jih izpostavi,
 • svoj življenjski stil, inteligenco, moč, poznanstva, ljubezen postavlja na piesta,
 • ni mu mar za težave drugih,
 • za svoje cilje gre prek trupel,
 • zna v ljudeh prebuditi občutek krivde in
 • želi biti občudovan…

Vam je kaj od naštetega znano? Ste pomislili na koga?

Skoraj vsakdo se je v življenju srečal z nadrejenim, ki je zahteval preveč, ni imel empatije, ne razumevanja, vedno se je hvalil s svojim premoženjem, stvarmi, ki jih je naredil, doživel. A ga je to uvrščalo v predal narcisov, ali je to zgolj protokol, način, ki mora biti?

Narcis je obseden s kontrolo

Narcis obožuje kontrolo, saj je na ta način vedno na tekočem, vodi postopek in mu le to daje občutek, da lahko zadeve spelje tako, da bo on v središču pozornosti, on tisti, ki bo zaslužen za uspeh in on, ki bo občudovan. Sebe ima za Boga, vsemogočnega, ki zmore vse.

Sebe precenjuje

Zase je prepričan, da je najpametnejši, najlepši, najboljši in so vsi njegovi podložniki, figure v njegovem svetu, ki morajo biti vesele, da jim on, graciozen kot je, sploh daje možnost, da hodijo v njegovi senci. Vse kar je njegovega, vse kar naredi, pove je po njegovem mnenju vredno občudovanja in ni denarja na svetu, ki bi lahko kupilo to njegovo gracioznost. Le on ima lahko najboljše podjetje, najbolj donosne projekte, najboljšo in najlepšo ženo, ter najboljše otroke. Ostali tega niso zmožni, ker niso iz pravega materiala.

Pomanjkanje empatije

Narcisu ni mar, če ste bolni, imate smrt v družini, težave v družini, kakršnokoli težavo, zanj so vaše težave drugotnega pomena. Na vašo razlago oz. poskus, da bi razložili zakaj nujno potrebujete dopust, prost dan, boste dobili le IN?. Od takšnega šefa ne pričakujte pohval in sočutja, razen če ste njegov najljubši zaposleni.

Krade ideje

Narcis je prepričan, da le on ima dobre ideje, ker drugi tega niso zmožni. Če slučajno ima njegov zaposleni dobro idejo, mu razloži, da je to zelo slaba ideja in da je le ta sramota za poslovni svet. Vendar to idejo pote unovči pod svojim imenom in vztraja, da je njegova in dokazuje zakaj je boljša in drugačna od tiste, ki jo je poprej zavrnil.

Pomembni so le njegovi cilji

Običajno ima narcis svoje cilje. Če so le ti v nasprotju z dobrobitjo podjetja in vseh zaposlenih, se bo držal svojih ciljev, če tudi to pomeni propad podjetja. Pomemben je le on in so ostali le kolateralna škoda na poti k njegovemu uspehu.

Se ima za najmočnejšega

Narcist je prepričan, da pozna toliko vplivnih ljudi, da se ga drugi bojijo, oz. se ga morajo bati, kajti lahko jim zagreni življenje. Svojim zaposlenim grozi, ponižuje in jim da vedeti, da če se mu bo kdo postavil po robu, se ne bo strinjal z njegovim načinom, ali bo imel drugačno mnenje, bo poskrbel, da ta oseba nikoli več ne bo dobila službe.

Na kritiko se odzove z besom

Kritika in dokazovanje, da realnost ni takšna, kot si jo predstavlja narcis, prebudi v njemu bes. Saj kritika načenja njegovo samozavest, načenja njegov popoln svet in njegova hišica iz kart se podira. Da bi zaščitil svoj imperij, svoj domišljijski svet je pripravljen iti v ekstreme, uporabiti silo in je izbruh jeze najmanj kar lahko od takšnega človeka pričakujete.

Čustveni vampir

Gledanje čez ramo, pod prste, preverjanje vsega, kritiziranje vsega, poniževanje in še marsikaj so običajni prijemi narcističnega šefa. Z manipulacijo bo svoje zaposlene prepričal, da vse kar počne je zgolj in samo za njihovo dobro, ter da so le oni tako nesposobni, da mora igrati odločnega, nadležnega šefa.

Narcistični šef vas lahko psihično, fizično in finančno izpije. Močno načne vaše zdravje, vaš odnos v družini, vaš odnos s prijatelji, predvsem pa vas pripelje na rob izgorelosti, ali vas celo pahne čez. Če ne želite, da do tega pride in vam delo ne bo predstavljalo nočno moro, morate:

 • vedeti kako delujejo narcisti,
 • analizirati vedenje svojega šefa – kdaj in zakaj se vede tako kot se,
 • ne igrajte njegove igre,
 • postavite meje,
 • nikoli ne izzivajte,
 • poiščite njegovo šibko točko,
 • osredotočite se na razlog zakaj ste tam.

Vsekakor je služba za preživetje pomembna, a če le ta načenja vaše zdravje, uničuje odnose v družini, ter veste, da ne zmorete se čustveno odmakniti od igre, zamenjate službo in to takoj.

Ines Logar

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice