Skip to content

Ukinitev vizumov za Kosovo. Nam sledi »poplava« ekonomskih migrantov?

Slovenija po mnenju mednarodnih organizacij za tujce dobro poskrbi. Mnogim zato ni težko dobiti dela, prijava začasnega bivališča je sila preprosta, stalno bivališče pa tujcem pripada, ko 5 let neprekinjeno bivajo, no so prijavljeni na začasnem bivališču v Sloveniji. S pridobitvijo stalnega bivališča so upravičeni do socialnih transferjev, zdravstvenega zavarovanja in različnih subvencij. Njihove otroke se v šoli do 2 let ne ocenjuje, ponujeno jim je kar nekaj programov asimilacije. Večino tujcev se lepo asimilira in sami poskrbijo za svoj dobrobit. Že več let pa je moč opaziti trend albanskega izkoriščanje socialne in zdravstvene politike Slovenije. Kapljica čez rob je bila že leta 2009, ko je ministrstvo za delo izdalo prepoved o zaposlovanju kosovskih državljanov, z obrazložitvijo, da je dokazano je, da državljani Kosova v večini primerov zlorabljajo postopke izdaje delovnih dovoljenj in dovoljenj za bivanje za vstop v Slovenijo zaradi odhoda v druge države schengenskega območja.

Ratifikacija sporazuma o meji s Črno goro ukinja vizume

Po veliki drami v kosovskem parlamentu so z 80 glasovi od 120 potrdili ratifikacijo sporazuma o meji s Črno goro, ki naj bi pomagal v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu, hkrati pa ukinja vizume za državljane Kosova (med njimi so tudi Albanci) za vstop v države članice EU. Bistvenega pomena za Slovenijo je ravno ukinitev vizumov, saj so do sedaj bili le ti še varovalka pred množičnim prihodom v Slovenijo, ali kot ciljno državo, ali kot odskočna deska za druge države EU.

Število kosovski državljanov tekom let narašča, prav tako zlorab sistema

Leta 1953 so v Sloveniji zabeležili le 169 Albancev, ob zadnjem popisu prebivalstva leta 2002 že 6.186, leta 2015 se je navajalo število 12.071, sedaj pa ocenjujejo, da jih je nekje med 25.000 – 30.000. Namreč mnogi Albanci po pridobitvi dovoljenja za prebivanje vstopijo v Slovenijo, prijavijo prebivališče in nato že naslednji dan odpotujejo v državo, v katero so bili že vseskozi dejansko namenjeni. Mnogi v Slovenijo pripeljejo tudi svoje družine, ki se v večini ne asimilirajo. Tako nastanejo težave na vseh področjih. Žene navadno ne delajo in so prejemnice socialnih transferjev. Otroci se sicer hitro prilagodijo, a nimajo podpore doma, posledično nastanejo težave v šoli. V stiski se zatekajo v nasilje in znotraj svoje skupnosti ustvarjajo geto. Težave nastanejo tudi, ker se na enem samem naslovu prijavi več ljudi, ki med drugim na eno samo zdravstveno kartico hodi k zdravniku več ljudi.

Marko Zidanšek: Socialne transferje je nujno potrebno pogojevati z znanjem slovenskega jezika.

»Preden tujec dobi delovno dovoljenje, dovoljenje za bivanje, posledično tudi pravice z naslova socialnih transferjev bi moral uspešno opraviti tečaj slovenskega jezika. Prav tako je nevzdržno, da lahko moški, tujci, ki delajo v Sloveniji, brez ovir pripeljejo še svoje žene in otroke, brez želje po integracije in dela, ampak zgolj v želji koristiti dodatne socialne bonitete,« je pred kratkim povedal mag. Marko Zidanšek, predsednik SLS in dodal: »Dodatno bi moral tujec, če želi v Slovenijo pripeljati tudi svojo družino, z lastnimi sredstvi vsem zagotoviti bivanje. V SLS tudi predlagamo preverjanje ustreznosti bivalnih razmer, da se ne bo več dogajalo, da bo na enem naslovu prijavljenih več 10 oseb, in obvezno legitimacijo osebe ob pregledu pri zdravniku. Pri prepotrebni reformi šolskega sistema pa predlagamo uvedbo pripravljalnice, tako za šoloobvezne otroke kot tudi otroke v predšolskem varstvu«.

Dejstvo je, da je ratifikacija sporazuma velik alarm, da je nujno, da se začne problematiko kosovskih državljanov jemati bolj resno. V Sloveniji potrebujemo varovala pred prevelikim številom ekonomskih migrantov.  Zlasti so problem tisti, ki v državo pridejo z namenom izkoriščanja sistema, ekonomske posledice pa kasneje nosijo zaposleni v Sloveniji. Zaradi velike obremenitve plač, ki je posledica lažne solidarnosti s tistimi ki ne želijo delat pa mnogi od zaposlenih v Sloveniji s svojim delom in zaslužkom ne morejo živeti človeka dostojno življenje.

Metod Kranjc

 

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Marjan
Marjan
6 years ago

A to je Sedminek se spomnil?

Prijava na e-novice