Skip to content

Daniel Valentine, podmladek SLS: Mladim lažji dostop do stanovanj in dostojne plače!

»Na mladih svet stoji« je moč slišati marsikdaj, a vendar ko se odloča o pomembnih temah je mnenje mladih postransko, če tudi imajo dobre ideje, odlične rešitve, je v ospredju še vedno pridih, da za pomembne odločitve mora človek imeti modrost, ki je pogojena s starostjo. Marsikateri mladenič in mladenka s svojimi dejanji in mišljenjem dokazuje, da niso mladi nič kaj manj modri, kot starejši. Starost ne pride z leti, ampak z izkušnjami, z odločnostjo, da se stvari lahko spremeni, če se hoče, le upati si je treba.

Eden takšnih mladih, ki ima za sabo kar nekaj izkušenj, si upa in ve, da lahko s svojim delom, načinom razmišljanja in uveljavljenja v svetu, ki je po splošnem prepričanju spremeni marsikaj je predsednik Nove generacije SLS( NG SLS), Daniel Valentine.

Daniel Valentine je rojen Ljubljančan, iz Ježice. Že od malih nog član gasilskega društva PGD Ježica. Mlad politik z ekonomsko izobrazbo in ljubitelj narave. Vzgojen po krščanskih vrednotah, ki mu služijo kot vodilo v življenju. V politiki je dejaven že vrsto let, vodi Novo generacijo – podmladek Slovenske ljudske stranke, posebej je rad dejaven na mednarodnem področju, kjer zastopa podmladek Evropske ljudske stranke. V prejšnjem mandatu je bil tudi del vodstva Mladinskega sveta Slovenije. Med študijem je bil letu dni na študijski izmenjavi v Berlinu in pol leta na strokovnem pripravništvu v Bratislavi. V prostem času se najraje ukvarja s pohodništvom, kolesarjenjem in smučanjem.

Zakaj ste se odločili za politiko?

Vedno sem si želel vplivati na stvari in ne biti zgolj pasivni opazovalec. Hotel sem ohraniti določene vrednote v družbi in družbo naredi bolj pravično. Mislim, da si mnogi jemljejo družben sistem za preveč samoumevno. Številne vojne in grozote, ki so se dogajale v preteklosti, se lahko ponovijo, zato je vedno potrebna aktivna vloga politike, da zaščiti ljudi oziroma narod. V politiki najbolj obožujem občutek, da lahko naredim nekaj vsesplošno dobrega in s tem pomagam malemu človeku. To mi daje energijo, da se še bolj trudim, iščem rešitve, če tudi moram podirati gore.

Biti mlad politik v Slovenskem prostoru ni lahko, ste deležni kakšnih očitkov, besed, »da ste premladi, da bi razumeli«?

V okviru SLS-a smo mladi s trudom dokazali, da smo enakovreden sogovornik in kreator politike, ki delamo dobro za ljudi. Razlika med našo generacijo politikov in katero drugo je ta, da se naša generacija manj ukvarja z nezdravim političnim tekmovanjem in zakulisnimi igricami. Zavedamo se, da tovrstne igrice jemljejo energijo in čas za neumnosti v škodo ljudem, slovenskemu narodu. Če ravno sem že bil deležen tudi kakšnih nekorektnih političnih zmerljivk, se sam tega ne poslužujem. Politični dialog, ki poteka na temelju obkladanja z oznakami, vezanim na radikalizem ali razdvojenost iz obdobja druge svetovne vojne, ne koristi nikomur. Nova generacija je drugačna generacija, usmerjena v sedanjost in prihodnost.

Kakšne težave imajo mladi?

Mladi si danes želijo več optimizma in pozitivizma v javni politični debati. Manj gledanja na preteklost, ki je ni moč spremeniti, in več pogleda v prihodnost, ki jo moramo skrbno oblikovati. Največjo težavo vidim v prehodu iz izobraževalnega sistema na trg dela. V NG SLS smo tej problematiki namenili veliko pozornosti – kako skrajšati čas študija, da ob tem ne trpi kvaliteta, kako vzpostaviti povezavo med akademske sfero in praktičnim svetom ter kako financirati stroške nastale ob študiju med drugim z definiranjem oblike študentskega dela. Delovno aktivnega prebivalstva je vse manj, kar prinaša številne izzive, tako na področju gospodarstva, kot socialnih sistemov (zdravstveni in pokojninski sistema). Menim, da imajo mladi ogromno težav pri osamosvajanju, stanovanja so relativno draga, zato v NG SLS razmišljamo o programih, ki bi omogočali lažjo pridobitev stanovanj za mlade, ki bi bili prvi korak k samostojnosti. V zadnjem obdobju se je zmanjšala tudi brezposelnost, saj se ogromno dela na spodbujanju zaposlovanja mladih, a to še vedno ni dovolj. Po mojem mnenju je potrebno oblikovati mehanizme, ki bodo mladim omogočili, ne le zaposlitev vezano na EU projekte, temveč dolgoročno zaposlitev. Vsekakor pa je potrebno zagotoviti dostojno plačilo za opravljeno delo.

Kaj si kot mlad politik želite spremeniti?

Želim si, da bi bili Slovenci ponosni na svojo državo in na to, kdo so. Da bi se zavedali, da lahko dosežejo dober standard življenja. Slovenijo je potrebno gospodarsko okrepiti in jo narediti privlačno za tuje investicije, spodbuditi okolje za hitrejši razvoj podjetništva, zmanjšati davke in odpraviti birokracijo. Zaradi gospodarstva in mobilnosti prebivalstva ter turizma, je potrebno izboljšati železniške in druge infrastrukture. Menim, da bi bilo potrebno bolj skrbeti za javne površine po državi, tako zaradi varnost, kot tudi zaradi funkcionalnosti in estetskosti. Moti me nespoštljiv odnos do okolja, razno smetenje, zato menim, da bi bilo potrebno dati večji poudarek na družbeno odgovorni vzgoji in izvajanju sankcij, za tiste, ki brezglavo uničujejo okolje.

Bi morali imeti politiki več veljave?

Medgeneracijsko trenje je obstajalo in še vedno obstajala, temelji tudi na tem, da starejši vidijo konkurenco v mladih. Starejši politiki so prepričani, da z upoštevanjem mladih nekaj izgubijo. Ampak mladi ne tekmujejo, le enakopravnega sodelovanja si želijo, saj so prepričani, da lahko marsikatero težavo pokažejo iz drugega zornega kota in s tem pripomorejo k hitrejši rešitvi. Drug srš strahu je, da se starejši politiki vidijo kot produktivna generacija, medtem ko mlade vidijo, kot oskrbovano generacijo in morajo mladi biti zato podrejeni. Vrednote demokracije so v tem, da se vsem da priložnost participacije ne glede na dohodek, kar bo vedno v ospredju mojega mišljenja. Optimizem pa vsekakor vlivajo počasne spremembe, npr. Avstrija je dobila zelo mladega kanclerja, kar nekaj mladih poslancev je že tudi  v našem državnem zboru.

Kaj je v Sloveniji potrebno spremeniti?

Rešitev Slovenije je tem, da mora narod imeti hrbtenico, se ne sme več uklanjati, moramo biti gospodarji, ne pa hlapci na lastni zemlji. Nesamozavest, ki se vliva, služi sovražniku kot orodje za ošibitev državotvorne drže, narod ponovno služi tujcem in temu je enkrat potrebno narediti konec. Vse morebitne nevarnosti je potrebno v kali zatreti, saj bo drugače  prepozno. Stoletja, se je slovenski narod boril za samostojnost, zdaj ko jo imamo, jo je potrebno čuvati, že zaradi spoštovanja do prednikov in predvsem, ker si prihodnje in zdajšnje generacije na slovenskem zaslužijo dobro, bogato in srečno življenje. Tuje sile bodo vedno financirale politična gibanja pod raznimi pretvezami, Slovenci pa moramo biti daljnovidni in razbrati kakšnemu dolgoročnemu cilju služijo. Ni vse zlato, kar se sveti in Slovenci nikakor ne smejo biti naivni. Premier Orban ne npr. na madžarskem pometel z raznimi političnimi nevladnimi organizacijami. Sem mnenja, da moramo Slovenci stremeti k napredni družbi, z dobrimi vrednotami. Ne smemo podleči strankam, ki napeljujejo k tujim imperializmom. Saj se je vedno pokazalo in dokazalo, da krajši konec potegnemo mi, Slovenci, ki skušamo ugajati. »Sem za suvereno Slovenijo, saj na slovenskem smo mi gospodar!«.

Kje se vidite čez deset let?

To vprašanje je precej nehvaležno. Verjetno bom ostal politično aktiven, ali bo to profesionalno, ali polprofesionalno, še ne vem, želim pa si poklicno delovati na finančnih trgih. V prostem času se bom še naprej ukvarjal s športom in si ustvaril družino, kot ljubitelj živali pa bi imel psa. Slovenija je res lepa država, v kateri si želim zgraditi življenje in jo sooblikovati v prijetno okolje.

Alenka Gabrovec

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice