Skip to content

Predstavitev poklica: Osebni trener

Ste tudi sami razmišljali, da bi najeli osebnega trenerja, ki bi vam pomagal na poti do cilja – morda do izgube odvečnih kilogramov ali preprosto do povečane mišične mase? Izbire se lotite pravilno – ni vsak osebni trener profesionalec.

Kako lahko postanem osebni trener?

Poklic osebnega trenerja je zaradi povečanega zanimanja za zdrav življenjski slog v porastu. Ljudje smo danes zelo dobro ozaveščeni o debelosti in njenih posledicah, zato smo pripravljeni za boljše zdravje in dobro počutje storiti vse.

Osebni trener lahko postanemo s študijem Kineziologije, ki poteka na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani kot študijski program 1. stopnje, študijski program 2. stopnje pa se izvaja na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

K zadevi lahko sicer pristopimo tudi drugače – odločimo se lahko za opravljanje certifikacijskega programa za osebnega trenerja. Z uspešno opravljenim izpitom si oseba pridobi naziv osebni trener, pri čemer prejme tudi potrdilo in osebno izkaznico, s katero lahko svoje znanja in veščine dokaže bodočim strankam oziroma  delodajalcem. Licenco lahko pridobi od Fitnes zveze Slovenije ali od mednarodne zveze NCFS.

Zakaj moramo biti izredno pazljivi pri iskanju osebnega trenerja?

Preprosto zato, ker se lahko danes za osebnega trenerja izdaja vsakdo. Gre za samooklicane strokovnjake, ki to v resnici niso. Na ogromno nasprotujočih si mnenj naletimo tudi pri iskanju odgovora na vprašanje, ali je osebni trener lahko samo nekdo, ki je zaključil študij kineziologije ali pa so osebni trenerji tudi tisti, ki so prebrali nekaj gradiva, opravili izpit in si s tem v kratkem času pridobili certifikat, zaradi katerega se drugim predstavljajo kot strokovnjaki na tem področju. Teoretično znanje pri tem pomeni bore malo, pomembni pa so praktično znanje in zadovoljne stranke. To še ne pomeni, da certifikat nima nobene vrednosti, pomeni pa, da si moramo pri iskanju dobrega osebnega trenerja vzeti dovolj časa.

Kaj dela osebni trener?

Osebni trener po pogovoru s stranko pripravi individualni plan dela in jedilnik, ki posameznika vodi na poti k večji moči, izboljšanju splošnega počutja, večji samozavesti in večji imunski odpornosti, posledično pa tudi k bolj kakovostnemu življenju.

Vodi trening ali vadbo posameznika oziroma manjše skupine ljudi, svojim strankam pa svetuje, kako lahko izboljšajo prehranjevalne navade. Po pogovoru s stranko osebni trener analizira strankino zdravstveno stanje in pripravi optimalno obremenitev na orodjih v fitnes centrih.

Kaj pa urnik dela in plača?

Osebni trener si v večini primerov urnik dela določa sam. Običajno ne dela 8 ur skupaj, pač pa s strankami trenira zjutraj in popoldan ali zvečer, ko imajo stranke čas za trening. Med jesenjo in pomladjo delo poteka zlasti v fitnes centrih, nato pa se aktivnost prestavi tudi v naravo.

Ogromno osebnih trenerjev dela kot samostojni podjetnik, kar jim omogoča, da si delovni čas razporejajo sami, določijo pa lahko tudi ceno storitev.

Za lažjo predstavo o plači lahko povemo, da ura vadbe stane (seveda je to odvisno od izbranega osebnega trenerja) od 15 pa vse tja do 50 €, osebni dohodek pa se tako giblje nekje med 1500 in 2500 € bruto. Če si osebni trener določi naporen urnik in ima visoko ceno, potem je lahko seveda zaslužek tudi višji.

Kakšno je povpraševanje na trgu?

Kot smo omenili, si ljudje danes želimo zdravega življenjskega sloga, za kar smo pripravljeni storiti ogromno – tudi plačati osebnega trenerja. Licenco lahko izkoristimo tudi za opravljanje dela v tujini.

Pomanjkanje gibanja in prekomerno telesno težo danes opazimo že pri zelo mladih ljudeh, zato je povpraševanje po osebnem trenerju trenutno v velikem porastu.

Katera znanja in spretnosti ima dober osebni trener?

S študijem si osebni trener zagotovi osnovna znanja, kasneje pa mora svoje znanje nadgrajevati. Seveda mora imeti dobre psihofizične sposobnosti, ker mora biti v vzgled svojim strankam. Nujno potrebno je, da svoji stranki prisluhne, se zna izražati in je sposoben delati tudi v skupini, kadar je to potrebno. Znati mora dobro opazovati in biti sposoben prilagoditi trening strankinim željam, potrebam in zmožnostim. Med opravljanjem svojega dela mora biti vztrajen in sistematičen, slediti pa mora tudi novostim na področju osebnega treniranja.

Svoji stranki ni le mentor, temveč tudi osebni motivator, ki je stranki na voljo 24 ur na dan in je vedno pripravljen pomagati.

Ali obstajajo nevarnosti pri opravljanju dela?

Na prvem mestu je varna uporaba športne opreme in pripomočkov. Drugo večjo nevarnost predstavlja izgorelost, predvsem, če osebni trener pri oblikovanju urnika dela malce pretirava. Poleg tega je osebni trener odgovoren za preprečevanje morebitnih poškodb pri stranki, zato mora poudariti pomen pravilnega izvajanja določene vaje in stranko seznaniti z morebitnimi poškodbami.

Poklic osebnega trenerja je lahko poklic za vse življenje, če ga opravljamo s srcem in dušo in smo pripravljeni storiti vse, da bomo stranko usmerili na pravo pot do cilja. Kadar stranka odneha ali obupa, je osebni trener tisti, ki jo mora znati motivirati, da bo nadaljevala v smeri proti zastavljenemu cilju. Naloga osebnega trenerja je izpolnjena, ko stranka doseže želeno postavo, kar je tudi največje zadovoljstvo pri opravljanju tega poklica. Pri tem tudi osebni trener ne sme pozabiti, da sanje lahko postanejo resničnost, le želeti si moramo dovolj, da smo pripravljeni za njihovo uresničitev tudi nekaj storiti.

Sara Savec

 

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Klara
Klara
3 years ago

Vse supe.nepravega osebnega trenerja lajik ne bo prepoznal.
Pisem,ce me lahko usmerie kje naj isce..sigurno obstaja kak seznam,ki imajo to zelo profesionalno.
Sam se zanima dobiti trenerj
Hvala za pomoc.
Lp
Damja

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice