Naprej na vsebino

Poklic: Coach – osebni motivator

Danes vam bomo predstavili malce drugačen poklic, ki je postal priljubljen v sodobnem času, njegove korenine pa segajo daleč v zgodovino. Sama beseda coaching je angleškega izvora in pomeni treniranje, posledično pa coach pomeni trener. Kdo je osebni motivator, kako lahko postanemo osebni motivator in zakaj bi se odločili za najem osebnega motivatorja, lahko preverite v nadaljevanju prispevka, ki se bo malce razlikoval od drugih predstavitev poklicev – konec koncev gre za poklic, ki izmed vseh ostalih precej izstopa.

Kaj je coaching?

Je proces, v katerem coach – osebni motivator posameznika ali skupino ljudi uči in motivira. Definicija Mednarodne zveze osebnih motivatorjev pravi, da je coaching partnerski odnos med coachem in njegovim klientom, ki v ustvarjalnem procesu klienta spodbuja k izboljšanju osebnih in poklicnih potencialov. Gre torej za interaktiven, ciljno usmerjen proces, ki prinaša spremembe, saj klientu omogoča srečnejše, bolj zdravo in mirnejše življenje, obenem pa omogoča izboljšanje osebnih in poklicnih potencialov. Namen celotnega procesa je doseči pozitivno spremembo na tistem področju klientovega življenja, ki si ga izbere klient sam, coach pa nato poišče in aktivira vire za dosego cilja. Na poti do cilja klienta tudi motivira.

Kratka zgodovina poklica

Morda se motimo, ko pravimo, da je poklic osebnega trenerja – coacha poklic, ki se je razvil v sodobnem času. Če namreč nanj pogledamo malce širše, hitro ugotovimo, da njegovi začetki segajo daleč nazaj v zgodovino. Že vrsto let nazaj so bili učitelji tisti, ki so bili v zgled učencem – učili so jih in vodili, kot to danes počne tudi osebni motivator. In pri tem ne mislimo le na učitelje v šolah, saj so bili otrokovi učitelji tudi starši in stari starši. Coaching torej obstaja že od nekdaj. Če pa nanj pogledamo kot na metodo, se je poklic coacha (trenerja) najprej oblikoval na področju športa. V malce bolj zahteven poslovni svet se je ta izraz prenesel v poznih 80. letih prejšnjega stoletja, danes pa se zelo uspešno uveljavlja po vsem svetu.

Osebni motivator deluje na 3 ravneh

Če razmišljate o najemu osebnega motivatorja, potem najprej razmislite, na katerem področju ga potrebujete. Je to poslovno ali karierno področje, ali potrebujete motivacijo na bolj osebnem področju? Osebno področje lahko razdelimo še na manjše podskupine – na odnose z ljudmi, zdravje, stres, izgubo bližnjih, finančne težave, prehrano, starševstvo in druge. Ker pa družinsko življenje težko ločimo od poslovnega/službenega, se ti dve področji mnogokrat prepletata.

Zakaj potrebujem osebnega motivatorja?

Celotna stvar se sliši zelo zanimiva in morda celo vabljiva, a zagotovo ste se vprašali, zakaj bi potrebovali coacha. Izpostavimo lahko nekaj skupin ljudi, ki se najpogosteje odločajo za najem osebnega motivatorja:

  • športniki, ki želijo izboljšati svoje rezultate,
  • posamezniki, ki potrebujejo pomoč na določenem življenjskem področju,
  • managerji, podjetniki in vodje, ki želijo izboljšati svoje poslovanje,
  • politiki, ki želijo pridobiti večji ugled,
  • podjetja, ki želijo izboljšati svoje rezultate na trgu.

Lahko tudi jaz postanem coach?

Sliši se enostavno, saj za opravljanje tega poklica ni zahtevana nobena formalna izobrazba. V Sloveniji torej naziva coach ne moremo pridobiti z vpisom na izbrano fakulteto. Kar je še bolj zanimivo pa je dejstvo, da lahko osebno motivacijo nudimo klientom brez kakršnega koli certifikata – poklic lahko opravlja vsakdo. Nikar pa se ne razveselite prehitro. Najboljši osebni motivatorji so zelo izobraženi ljudje z dolgoletnimi izkušnjami na področju, na katerem izvajajo coaching. Svoje znanje in veščine nenehno nadgrajujejo pri coachih oziroma učiteljih, ki jih imajo tudi sami.

Katere osebne lastnosti moram imeti, če želim postati coach?

Tudi visoka izobrazba in številne izkušnje niso dovolj za opravljanje poklica osebnega motivatorja. Osebni motivator mora sam sebe zelo dobro poznati, poleg tega mora imeti rad ljudi. Verjeti mora v razvoj, biti mora zelo radoveden in sicer toliko, da raje sprašuje, kot pa odgovarja. Imeti mora veliko željo po nenehnem pridobivanju novega znanja, biti mora pozitivno naravnan, odprt in kreativen ter pošten in spoštljiv do klientov.

Kakšen je urnik dela in plača?

Zelo lepa plat tega poklica je, da si lahko kot osebni motivator sami oblikujemo urnik dela, od nas samih je odvisna tudi plača. Če ima osebni motivator dober sloves, potem je lahko prihodek zelo visok. Za lažjo predstavo vam posredujemo naslednji podatek. Cena uvodne ure srečanja z osebnim motivatorjem se giblje okrog 50 €, vsaka nadaljnja ura stane nekje okrog 40 – 45 €.

Kaj pa povpraševanje na trgu?

Glede na to, da si ljudje želimo pozitivnih sprememb v življenju in smo zanje pripravljeni plačati tudi visoko ceno, je povpraševanje na trgu po osebnih motivatorjih že zdaj precej visoko, v prihodnjih letih lahko pričakujemo tudi porast. Pričeli smo se namreč zavedati, da nobena stvari ni več nedosegljiva in da lahko dosežemo praktično kar koli želimo – če se dovolj potrudimo.

Ne pozabite izbrati pravega coacha

Pri tem vam svetujemo, da preverite reference izbranega coacha. Vaš osebni motivator naj ima izkušnje s tistega področja, na katerem nameravate napraviti spremembe. Preden se odločite za coacha, se sestanite z njim v živo, saj vsi ljudje nismo kompatibilni, to pa bi lahko imelo negativen vpliv na vaš proces učenja.

Morda se raje učite iz svojih napak, morda pa bi vam bilo bolj všeč, če bi se lahko učili iz tujih. V tem primeru se lahko zanesete na coacha – osebnega motivatorja, ki bo z vami delil svoje negativne in pozitivne izkušnje, popeljal pa vas bo tudi na pravo pot do cilja.

Sara Savec

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Inšpektorji bodo bolj pozorno spremljali spletne vplivneže

Z namenom zaščite potrošnikov morajo tudi vplivneži pri oglaševanju ali prodaji preko socialnih omrežij spoštovati predpise s področja poslovanja in oglaševanja.

Prijava na e-novice