Naprej na vsebino

Kako pripravimo kožo na sonce?

Presenetilo nas je za ta letni čas dokaj toplo vreme, zato smo že veselo skočili v poletna oblačila. Premalokrat pa pomislimo na pripravo naše kože na toplejše dni. Le-ta je še zmeraj videti dolgočasno, saj je suha in izčrpana od hladnih zimskih dni. Za vas smo poiskali nekaj nasvetov, kako kožo pripraviti na vroče poletne dni tako, da ne bo videti utrujena in da bomo hkrati zaščiteni pred vročim soncem.

Brez dvoma je zima naredila svoje tudi na naši koži. Dolgi meseci s hladnim vremenom in redni prehodi s hladnega zraka v ogrevane notranje prostore utrudijo kožo, ki je videti bistveno starejša, kot je v resnici. Zakaj bi jo v toplih dneh skrivali za dolgimi rokavi?

Najprej se lotimo pilinga

Prva stvar, ki jo moramo narediti, da kožo pripravimo na sonce je, da z njene površine odstranimo odmrle celice, zaradi katerih je koža videti stara in utrujena. To lahko storimo s pilingom, pri čemer moramo upoštevati tip kože (piling suhe in občutljive kože mora biti nežnejši). Če niste ravno navdušeni nad pilingom, lahko preizkusite tudi precej aktualno metodo – suho krtačenje kože. Poslovite se od zimske kože.

Sledi hidracija kože

Kadar naše telo ne oskrbujemo z zadostnimi količinami vode, se to najprej pozna na koži. Pri tem si zapomnite preprosto pravilo – bolj, kot je koža izpostavljena soncu, bolj bo izsušena. Izsušena koža je dovzetnejša za poškodbe, ki jih povzročajo škodljivi UV žarki. Poiščite hranilno kremo z odlično vlažilno sposobnostjo, ki bo kožo hidrirala in ji povrnila zaščitno plast. Če se želite izogniti komercialno pripravljenim negovalnim sredstvom, lahko poskusite tudi s kokosovim oljem. Nikar ne pozabite tudi na hidriranje kože od znotraj navzven – tako, da čez dan zaužijete dovolj tekočine glede na vašo telesno težo.

Kožo na sonce pripravimo tudi z izbiro ustrezne prehrane

Koža je naš največji organ, kar pomeni, da vse, kar zaužijemo, vpliva tudi na kožo. Na tople sončne dni se lahko pripravimo tako, da posegamo po sadju in zelenjavi, ki bosta hidrirala kožo, naše telo pa bosta oskrbela tudi z antioksidanti. Živila, ki so bogata z beta-karotenom in drugimi karotenoidi, kot je likopen, izboljšajo zaščito kože pred UV žarki. Najboljši vir karotenoidov so korenje, sladki krompir, buča, špinača, brokoli, ohrovt, marelice, grah, paradižnik in melona. Za kožo velik pomen ima tudi vitamin E, ki ga vsebujejo rastlinska olja, mandlji in oreški. Ne oklevajte, temveč dodajte ta okusna živila na vaš jedilnik, saj se vam bo odločitev hitro obrestovala. Pri vsem tem je najboljše to, da živila, ki vsebujejo karotenoide, poskrbijo za naravni sijaj naše kože in ji dodajo zdrav odtenek. A nobene lastnosti omenjenih živil niso dovolj dober razlog, da kože pred izpostavljenostjo soncu ne bi zaščitili s kremo, ki ima zaščitni faktor.

Vir: NIJZ.

Soncu se izpostavimo postopoma

Če se takoj, ko se temperature dvignejo, soncu izpostavimo za dlje časa, smo na dobri poti, da bomo že zaradi prve izpostavljenosti soncu imeli opravka z opeklinami. Prvič, ko gremo na sonce, izpostavljenost žarkom naj ne traja ure in ure. Sončne opekline so sicer neprijetna stvar, a jih lahko lajšamo z naravnimi sredstvi, zato se stvar zdi zelo preprosta. Žal pa so prav pogoste sončne opekline eden izmed razlogov za razvoj kožnega raka, ki se v zadnjih nekaj letih med ljudmi pojavlja vse pogosteje. Preden se izpostavite soncu, se zaščitite s primerno kremo z zaščitnim faktorjem, uporabljajte pa tudi kape, klobuke, senčnike, sončna očala in primerno obleko. Če se le da, se vsake toliko časa umaknite v prijetno zavetje sence.

S soncem prihajajo tudi izpuščaji…

Poleti se počutimo čisto prepoteni in lepljivi, razlog za to pa so naše oljne žleze, ki v vročih poletnih dneh delajo nadure, zato proizvajajo več olja, kar za nas pomeni večje tveganje za razvoj mozoljčkov. Mnogi že ob samem začetku toplejšega vremena najprej pomislijo na težave z mozoljčki, s katerimi se bodo spet soočali. Če ste nagnjeni k nastajanju nepravilnosti na koži, potem morate svoji koži nameniti posebno pozornost. Izbirajte kozmetične izdelke, ki so izdelani na vodni osnovi ali pa se zatecite k naravnim rešitvam. Nikar ne uporabljajte kozmetičnih sredstev, ki vsebujejo olja, saj bo koža tako še bolj mastna. Enkrat tedensko si privoščite obrazne maske, ki vase absorbirajo olje.

Vsakodnevno čiščenje kože

Koža obraza je še posebej izpostavljena škodljivim dejavnikom iz okolja, zato potrebuje redno čiščenje. Naj boste še tako utrujeni, nikar se ne odpravite v posteljo, ne da bi si pred tem očistili obraz. Čiščenje kože obraza je priporočljivo vsaj 2× dnevno. Če imate mastno kožo, si lahko pri čiščenju pomagate z geli, če pa je vaša koža suha, pa jo lahko očistite s pomočjo naravnih olj, ki jih nanesete na bombažno blazinico. Ne pozabite tudi na redno odstranjevanje ličil s površine obraza.

Vsaj pol ure preden se nameravate odpraviti na sonce, svojo kožo zaščitite z negovalnim mlekom oziroma kremo, ki ima zaščitni faktor. Zaščititi je potrebno tudi obraz – pogosto pozabimo na ustnice, ki zaradi žgočega sonca postanejo suhe in razpokane. Koža ima zelo dober spomin, zato ji ponudite le najboljše.

Sara Savec

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice