Skip to content

Predstavitev poklica: Nutricionist

Pomen zdrave prehrane je neprecenljiv, pa kljub temu danes na prehransko piramido, ki se je (mimogrede) zelo spremenila, hitro pozabimo. V povezavi s prehrano so se oblikovali številni poklici, večina izmed njih pa v Sloveniji še ni uradno registrirana – enako velja tudi za nutricionista, ki ga pogosto zamenjujemo z dietetikom.

Kdo pravzaprav je nutricionist in kako ga ločimo od dietetika?

Nutricionist je oseba, ki na področju prehrane deluje kot svetovalec, pozna pa tudi posledice, ki jih povzroča neustrezno izbrana prehrana. Poklic pri nas še ni opredeljen, pa tudi v Evropski Uniji ni uradno registriran kot poklic, drugod po svetu pa je različno opredeljen. V posameznih državah je le delno opredeljen, v drugih pa je registriran kot poklic in zanj obstaja tudi uradno izobraževanje. Na drugi strani imamo dietetika, ki je strokovnjak za človeško prehrano in je sposoben samostojne priprave primerne diete za posameznika. Dietetik se spozna na živila in hranila, zna prilagoditi jedilnik z namenom preprečevanja bolezni in prav tako pozna nevarnosti, ki nam prežijo pri pripravi hrane.

Nutricionist je svetovalec na področju prehrane in prehranskih posledic na zdravje, dietetik pa je na istem področju strokovnjak.

Ali obstaja študij za nutricionista?

Odgovor je zelo kratek – ne. V Sloveniji žal ne obstaja direkten študij, ki bi nas pripeljal do poklica nutricionista, znanja pa je mogoče okviru podiplomskega študija pridobiti na Biotehnični fakulteti v Ljubljani. Nam najbližji študij nutricionizma se nahaja v Zagrebu na Prehrambeni biotehniški fakulteti, še več možnosti za izobraževanje nas čaka v tujini, zlasti v Združenih državah Amerike, kjer je ta poklic dokaj razvit. Strogo začrtane poti do opravljanja poklica nutricionista torej ni. Če si kljub temu želite pridobiti znanja na področju prehrane in se na tem področju tudi zaposliti, je veliko boljša možnost specialistični študij klinične dietetike na Fakulteti za vede o zdravju v Izoli. Gre za študij, ki je sicer najbližje študiju nutricionizma, nanj pa se lahko vpišejo kandidati s poklicno ali splošno maturo. Svetujemo vam, da se v povezavi s tem obrnete na Strokovno združenje Nutricionistov in dietetikov v Ljubljani.

Obstajajo številni tečaji, na katerih si lahko kandidat pridobi naziv »prehranski svetovalec«.

Kje se lahko nutricionist zaposli?

Ena izmed obstoječih možnosti je registracija dejavnosti, a ker nutricionistike kot dejavnosti v Standardni klasifikaciji dejavnosti ni, mora v tem primeru izvajalec dejavnosti registrirati svojemu delu primerno dejavnost. Ena možnost je »drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje«. Za lažje delovanje je priporočljivo registrirati »druge storitvene dejavnosti, drugje nerazvrščene« in v primeru prodaje prehranskih dopolnil tudi trgovinsko dejavnost.

Zaposlitev je sicer v drugih državah mogoča na tistih področjih, kjer je opravka s hrano oziroma živilsko tehnologijo – bolnišnica, šola, vrtec, živilska industrija, vojska itd.

Kakšne lastnosti ima dober nutricionist /prehranski svetovalec?

V Sloveniji smo na tem področju precej napredovali, kar dokazuje tudi študij dietetike. Izbrati je torej potrebno nekoga, ki je dejansko študiral v tej smeri, zato imajo vsi tisti posamezniki, ki imajo opravljene tečaje (nutricionist, prehranski svetovalec) precej slabše možnosti kar se tiče oblikovanja kariere, kot tisti, ki so dejansko študirali dietetiko. V študij so vključeni tudi medicinski poudarki, česar pa na tečajih običajno nismo deležni. Tudi iz tega razloga se je v primeru želje po študiju v smeri prehrane bolje odločiti za poklic dietetika, v nasprotnem primeru pa je za opravljanje poklica nutricionista najbolje prečkati mejo in se izobraževati tam, kjer je ta poklic dejansko priznan in registriran.

Dober dietetik, nutricionist ali prehranski svetovalec sledi zdravemu življenjskemu slogu, ima urejene prehranske navade, primerno telesno sestavo in veliko zgodb o uspehu, za katere poskrbijo zadovoljne stranke.

Kaj je pozitivnega pri opravljanju tega poklica?

 Ker je ogromno dela z ljudmi, ki si v svojem življenju želijo pozitivnih sprememb, so njihove zgodbe o uspehu odlična motivacija tudi za nutricionista. Če oseba, ki je imela vrsto let slabe prehranjevalne navade, s pomočjo svetovalca doseže drastično spremembo, potem to pomeni zelo velik uspeh tudi za nutricionista.

Kako pa je s povpraševanjem na trgu?

Marsikdo niti ne ve, da poklic nutricionista pri nas ne obstaja, vendar ta izraz pogosto uporabljajo za dietetika. Ker pa problematika na področju prehrane vztrajno narašča, se danes marsikdo zateče k strokovnjaku s tega področja. Pomoč poiščejo predvsem tisti ljudje, ki se borijo z določenimi boleznimi ali pa se preprosto želijo znebiti slabih prehranjevalnih navad, zaradi katerih se kronično slabo počutijo. Seveda povpraševanje pri nas ni tako veliko, kot je morda v tujini, vendar smo kljub temu na dobri poti. Predvidevamo lahko, da bo v prihodnjih nekaj letih povpraševanje po poklicih na področju prehrane naraslo.

Zaradi možnosti obiska spletnega tečaja v smeri prehrane število ljudi, ki se predstavljajo kot prehranski svetovalci, iz dneva v dan narašča. Če si želite v tej smeri uspeha in prihodka, se raje odločite za priznan študij, saj tudi ljudje danes nismo več tako neumni, da bi verjeli vsakomur, reference nekoga pa je vedno mogoče preveriti. Ko si boste pridobili dovolj znanja, izkušenj in zadovoljnih strank, potem ste na pravi poti, da si kot strokovnjak na področju prehrane zgradite kariero.

Sara Savec

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Anita Eržen
Anita Eržen
5 years ago

Pozdrav. Imam vprašanje. Prijateljica ima hude težave, telo ne zadrži železa v organizmu, ne v obliki tablet, ne v obliki prehrane. Dobiva infuzijo. Rada bi poskusila z pravilnim vnosom prehrane. Hvala za odgovor. Lahko pišete meni. Hvala! L p Anita

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice