Skip to content

Kako iz začaranega kroga prebavnih motenj?

Napihnjenost, vetrovi in zaprtje so na videz povsem nedolžne težave, s katerimi se srečuje ogromno Slovencev. Mnogokrat slišimo, da je dobro počutje odvisno od prebave, pa tudi izkušen grški antični zdravnik Hipokrat je verjel, da se vse bolezni začnejo v črevesju. Kako nedolžni so v resnici napihnjenost, vetrovi in zaprtje ter kako se rešiti začaranega kroga prebavnih motenj, razkrivamo v nadaljevanju prispevka.

Prebava je kompleksni proces, ki ga dojemamo kot nekaj povsem samoumevnega – poteka, ne da bi sami vanjo vložili veliko truda. Človeška prebavila v procesu prebave zaužito hrano spreminjajo v snovi, ki jih telo lahko uporabi za normalno opravljanje številnih funkcij. Dokler se ne srečamo s prebavnimi motnjami, se niti ne zavedamo pomena prebave, ki je z medicinskega vidika pravi čudež. Prebavne motnje niso nedolžna težava, temveč so resni problem, ki nam ukrade vso življenjsko energijo, pripravljene pa so iti še dlje – če jih ne odpravimo dovolj zgodaj, prizadenejo naš imunski sistem, pogosta posledica prebavnih motenj pa je tudi kopičenje maščobe na tistih delih telesa, kjer si tega najmanj želimo. Sta utrujenost in splošno slabo počutje stalna spremljevalca vašega vsakdana? Presenečeni boste, na koliko življenjskih področjih na nas vplivajo prebavne težave. Vsemu temu pravimo »začaran krog« zato, ker prebavne težave s seboj potegnejo cel kup drugih težav. Nenehno smo utrujeni in slabe volje, nimamo dovolj energije za izvajanje telesne aktivnosti, maščobe se kljub številnim dietam kopičijo na nas in kmalu se soočimo s prekomerno telesno težo. Ta ne skrha le naše pozitivne samopodobe, temveč vpliva tudi na preobremenitev mišic in sklepov, prav tako pa jo lahko spremljajo mentalne težave, kot so depresija, anksioznost in nezmožnost koncentracije. Ste se tudi vi znašli v začaranem krogu prebavnih težav, iz katerega ne najdete izhoda? Morda boste pravo rešitev našli v tem prispevku.

Spoznajmo dobre in slabe črevesne bakterije

Zelo zanimiv podatek je, da se v črevesju odraslega človeka nahaja veliko število bakterij, ki skupaj tehtajo kar 3 kilograme. Pravzaprav jih je približno 10 × več kot vseh celic, ki sestavljajo človeško telo. Zagotovo ste že kdaj slišali za izraz »črevesna flora«, kot imenujemo prebivalke našega črevesja. Mnogi pa ne vedo, da se bakterije, ki prebivajo v človeškem črevesju, delijo na dobre in slabe, pri čemer je 80% bakterij dobrih, preostalih 20% pa slabih. Dokler ohranjamo takšno ravnovesje, je z našo prebavo vse v redu, težave pa se pojavijo, ko iz takšnih ali drugačnih razlogov slabe črevesne bakterije prevladajo nad dobrimi. Nobena skrivnost ni, da k porastu slabih bakterij in glivic v črevesju prispevajo umetna sladila, posledica česar je, da si naše telo želi nečesa, kar za nas ni dobro. Nenehna želja po sladkem je pogosto znak, da se je v našem telesu razrasla glivica kandida. Vsi pa vemo, kaj se nato zgodi – pojavijo se prebavne težave, ki nemalokrat vodijo v debelost – ta vodi v težave s sklepi in spet smo pri našem začaranem krogu.

Zdrava živila, ki to niso

Ljudje različna živila pogosto kar avtomatsko razvrstimo v dve skupini – na tista, ki so zdrava in na tista, ki niso. Med slednja uvrščamo ocvrto in hitro pripravljeno hrano ter razne prigrizke in sladice, kar pravzaprav ni čisto nič napačnega. Težava pa je v tem, da tudi »zdrava živila« danes niso več zdrava. Prepričani smo, da se prehranjujemo zdravo, naša prebava pa nam pripoveduje popolnoma drugačno zgodbo. Pred kratkim smo v Slovencu pisali o prehranskih deklaracijah, ki jih (preden stvari zmečemo v nakupovalno košarico) niti ne preberemo. Žal se je z napredkom tehnologije vse spremenilo tudi v prehranski industriji – živilom so dodani različni aditivi, ki imajo negativen vpliv na človeško prebavo. In potem je tukaj še skrita sestavina v mnogih živilih – sladkor, ki ga najdemo tudi tam, kjer naj ga ne bi bilo. Dober primer je jogurt, saj nekateri izmed njih vsebujejo 5,8 g sladkorja, drugi pa kar 28 g sladkorja. Sladkor je najhujša droga, ki (dokazano) deluje kot heroin, ker povsem zasvoji naše hormone. In če se v določenem živilu ne skriva sladkor, se v njem skrivajo umetna sladila. Vključevanje večjih količin umetnih sladil v prehrano vodi v prebavne težave in v debelost, mi pa se spet znajdemo v začaranem krogu.

Prehranjujem se zdravo, prebava pa mi nagaja. Kaj delam narobe?

Miha Geršič, priznani strokovnjak za telesno preobrazbo in vadbo, je razkril 4 snovi, ki jih je poimenoval »uničevalci prebave«. Gre za snovi, ki jih uživamo vsakodnevno, ne da bi se zavedali, da prav te snovi vplivajo na neuravnotežen prebavni sistem, v katerem je prišlo do porušenega ravnovesja med dobrimi in slabimi bakterijami. 2 izmed 4 uničevalcev prebave poznamo kot »zdravi živili«, kar je naravnost zaskrbljujoče. Če ste tudi vi iz svoje prehrane izločili gluten, rdeče meso, mlečne izdelke, sladkarije in druga živila, a vas nič ni pripeljalo do izboljšane prebave, potem morate spoznati 4 uničevalce prebave, izmed katerih vsaj enega prav v tem trenutku najdete v vaši shrambi.

  • Ciklamat ali E952 je aditiv (kemikalija), ki se uporablja kot umetno sladilo. Ta kemikalija v kombinaciji s saharinom v pravem razmerju dokazano povzroča raka na mehurju, vplivala pa naj bi celo na nižjo stopnjo plodnosti. Medtem ko je njena uporaba v Ameriki že vse od leta 1969 prepovedana, se uporaba v Sloveniji in v Evropi še vedno dovoljuje. V Ameriki je proizvajalec, ki v živilo doda E952, kaznovan. Lahko gre zgolj za denarno kazen v višini 7,5 milijona dolarjev ali pa za do 10 let zaporne kazni. Ker je ciklamat 30-50 × slajši od klasičnega sladkorja, se pogosto dodaja sadnim sokovom, vodi z okusom, sadnemu sirupu, šumečim tabletam, gaziranim pijačam in natreenu. Še enkrat vam svetujemo – vedno preverite prehranske deklaracije!
  • Dietna gazirana pijača naj bi bila zdrava alternativa sladkanim pijačam. Različic na trgu je ogromno, resnica o njih pa je šokantna. Dietne gazirane pijače imajo negativen vpliv na prebavo. Zakaj? Drži, da nimajo kalorij in ne vsebujejo sladkorja, zato pa v njih najdemo velike količine umetnih sladil, o katerih smo že govorili.
  • Kava se je na žalost mnogih znašla na seznamu živil, ki pogosto povzročajo prebavne težave. Ena izmed njih je zgaga, zaradi vsebnosti kofeina prihaja tudi do dehidracije in do zaprtja. Načeloma kava v zmernih količinah ni škodljiva, vendar ljudje storimo veliko napako, ko jo preveč sladkamo.
  • Alkohol prav tako ne prinaša nič dobrega, saj ubije dobre bakterije v črevesju in s tem napravi prostor slabim bakterijam. Ste opazili, da se po »prekrokani noči« pojavi želja po uživanju sladkih živil? Sedaj zagotovo razumete, zakaj stvari pravimo začaran krog.

So rešitev za vse probiotiki?

Če boste zgoraj naštete snovi oziroma živila izključili iz prehrane, potem ste že na dobri poti do bolj urejene prebave, a brez probiotikov ne bo šlo zlahka. Probiotiki so dobre bakterije, ki jih naše telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Njihova naloga je absorpcija hranil v črevesju in podpora imunskemu sistemu, pogosto pa jih moramo jemati takrat, kadar se zdravimo z antibiotiki (ker so antibiotiki zelo agresivni, porušijo črevesno floro). Nekoč smo v telo vnesli dovolj probiotikov že samo z uživanjem sveže in doma pridelane hrane, danes pa se v kmetijstvu uporabljajo prakse, zaradi katerih živila vsebujejo zelo malo probiotikov, nekatera pa vsebujejo celo antibiotike! Največ probiotikov vsebujejo kefir, fermentirano zelje, kombuča, jogurt in surovi siri, pa vendar ljudje veliko raje posegamo po probiotikih, ki so na voljo v vsaki lekarni. Ker lahko probiotiki ponovno vzpostavijo normalno ravnovesje bakterij v črevesju, lahko posledično spremenijo tudi prebavo. Vendar moramo biti pri njihovi izbiri zelo previdni. Dobri probiotiki vsebujejo veliko količino koristnih bakterij in so odporni na želodčno kislino, kar za večino probiotikov na trgu ne velja. Sedaj veste, na kaj morate biti osredotočeni pri iskanju pravega probiotika.

Za konec želimo opozoriti še vse tiste, ki se srečujete s kožnimi težavami, za katere ne najdete pravega vzroka. Se še spomnite Hipokratovega reka? Vse bolezni se začnejo v črevesju. Koža je naš največji organ in je tesno povezana z našim črevesjem, zato se lahko prebavne težave izrazijo tudi na koži. Vnetja lahko začasno odpravimo z uporabo mazil, a čez nekaj dni sledi nov izbruh. Zakaj? Ker težava ni v koži, temveč v prebavi. Negujte dobre bakterije v svojem črevesju. Urejena prebava je namreč ključnega pomena za dobro počutje.

Sara Savec

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice