Skip to content

Suzana Lara Krause – predsedniške volitve so bile le suha vaja za boj za poslansko mesto

Se še spomnite mlade, simpatične in karizmatične Ptujčanke, ki si je upala v predsedniško kampanjo 2017? Seveda se, saj je ravno s svojo energičnostjo, odločnostjo in mladostjo izstopala. Nikogar ni pustila ravnodušnega.

Suzana Lara Krause, rojena Arnuš, zase pravi, da je najbolj zahtevna do same sebe in vesela, da je hči kmečkih staršev (Branka in Marije), žena Američana Matthewa, ki je njen steber in prva pomoč v težkih dneh, in mati dveh čudovitih in nadebudnih sinov – Izidorja in Alexandra. Njena navidezna strogost vsekakor nakazuje, da je po izobrazbi profesorica slovenščine in ruščine, čeprav je večino časa nasmejana, vesela in sproščena.

Tokrat ne bo kandidirala za predsednico, ampak za poslanko v osmi volilni enoti, v enajstem okraju – v Halozah.

Stari ste 39 let in kolikor je moč razbrati iz medijev ste v življenju doživeli marsikaj, prestali marsikaj. Kljub mladosti imate veliko izkušenj, a vendar, kaj je tisto, na kar ste še posebej ponosni?

Suzana Lara Krause s svojimi najdražji.

Vsekakor sem najbolj ponosna na svoje starše, privzgojila sta mi vrednote, delavnost in me spodbujala. Nista ubila trme v meni, kar mi je v življenju pomagalo, da sem vztrajala, ko je bilo najhuje. Ponosna sem tudi na sestro in svaka, ki skrbita za kmetijo, na kateri sem odrasla. Še posebno sem ponosna na otroka in moža, ki me podpirajo na vsakem koraku, saj brez njih ne bi uspela hoditi po poti, kjer hodim. Sama nase sem pa najbolj ponosna, ker sem dokazala tako sebi, kot svetu, da sem kopriva. Prebolela sem zelo hudo bolezen pri 24-ih. Ali bom preživela je bila neznanka za druge, jaz sem pa vedela, da me čaka nekaj več in se nisem vdala. Postala sem le bolj vztrajna, odločna in prepričana, da če nekaj hočeš, lahko to tudi dosežeš. Edina meja je nebo. Kalila sem se v mnogih študentskih službah ter spoznala, da te ljudje spoštujejo, če si delaven in iskren. 10 let sem kot samostojna podjetnica preživljala družino in odplačevala hipoteko. Ponosna na svojo trmo, ki mi pomaga, da se pod pritiski ne zlomim, temveč sem le še boljša.

Odločili ste se, da kandidirate za poslanko, kje lahko ljudje obkrožijo vašo številko in zakaj ravno tam?

Za poslanko kandidiram na Ptuju – Halozah, od kjer pravzaprav sem. Rojena in odraščala sem v Destrniku (9. volilni okraj). Živim na Ptuju (10. volilni okraj). Imam prijatelje v Halozah. To je vse moj dom. Kandidiram torej v osmi volilni enoti, enajsti okraj, pod številko 16.

Glede na to, da ste domačinka in svoj okraj poznate, kaj bi po vašem mnenju bilo potrebno v okraju nujno spremeniti?

Vsaka izmed občin, ki spada v ta okraj, je specifična. Prav vse izmed njih pa čutijo posledice centralizacije. Dobivajo zanemarljive glavarine, vendar imajo večje površine za vzdrževanje, kot Ljubljana. Občani lahko samo sanjajo o kakšni šajtergi šodra, da bi bila cesta vsaj delno vozna, kakšen most pa bodo prej dobili, če pišejo Božičku.

Haloze so biser, posajene z vinogradi – mali vinogradnik pa pri vsej birokraciji in stroških ni enostavno biti. Obstajajo že dobre prakse, kot je Vidova klet na Vidmu, prav take se bom trudila vzpodbujati in širiti. Prav tako se ljudje v teh krajih, kot marsikje po Sloveniji, soočajo s pomanjkljivo infrastrukturo: Zavrč potrebuje širokopasovni internet, Kidričevo urejene poljske ceste in vrnitev cest ob železnici v prvotno stanje, Majšperk in Videm pri Ptuju učinkovite protipoplavne ukrepe, Žetale sanacije in preventivo zemeljskih plazov, Cirkulane nadaljnjo modernizacijo cest, Podlehnik vzpodbude, da se zaraščanje kmetijskih površin zameji …

Veliko je za postoriti za razvoj Haloz, kakšne rešitve ponujate vi?

Lokalne skupnosti same zelo dobro vedo, kaj potrebujejo. Naloga poslanca je, da jim prisluhne in s svojim glasom v parlamentu in odpiranjem vrat na ministrstvih poskrbi, da to tudi dobijo. Jaz kot poslanka se bom vsekakor trudila, da bom lokalne interese zagovarjala tudi v parlamentu. S svojo trmo in odločnostjo sem prepričana, da bom dosegla marsikatero spremembo, ki bo pripomogla k nadaljnjemu razvoju Haloz.

Doma, na kmetiji v Destrniku, na katere ima Suzana lepe spomine.

Kaj je tisto, kar bi ljudem radi položili na srce, jih še dodatno spodbudili, da bi vam namenili glas?

Moja kampanja traja že vse življenje in temelji na tem, da se vedno trudim biti prijazna z vsemi, ki si to zaslužijo. Pravična v deljenju pohval in kritik med bližnjimi in s pozitivno energijo prebuditi v vsakem tisto, kar je dobrega.

Nobene strpnosti nimam do zatiranja kmeta, delavca in Slovencev. Zato tudi kandidiram na listi Slovenske ljudske stranke. SLS je tista, ki izhaja s podeželja, iz kmetstva, iz ljudi in dela za ljudi. Za Slovence. Slovenec mora biti v Sloveniji na prvem mestu. Slovenec si zasluži varno otroštvo, pošteno plačano delovno dobo in dostojno starost. Slovenec si zasluži, da se njegovo delo in trud ceni na vseh področjih življenja.

Kot vaša poslanka si bom prizadevala za:

  • ustvarjanje pogojev za cenjeno in primerno plačano delo;
  • prevzemanje odgovornosti vseh tistih, ki Sloveniji škodijo;
  • samozaposlene – za skrajšanje roka, v katerem breme plačevanja prispevkov pade na ZZZS, na največ 15 dni;
  • zatiranje plevela in drugih škodljivcev v politiki in na vseh drugih položajih;
  • omejevanje birokracije, da bo vsak lahko spet delal, to kar rad dela, in ne izpolnjeval formularjev;
  • šolo brez domačih nalog in nacionalnih preverjanj znanj iz katere bodo mladi prišli pripravljeni na življenje.

In čisto za konec, je še kaj takšnega, kar bi želeli ljudem sporočiti?

Čeprav volilna udeležba ni obvezna, bi si jo kot tako morali vzeti. Izkoristiti pravico, da izrazite svoje mnenje. To ni le pravica, je hkrati tudi dolžnost. Naj ljudje 3. junija 2018 ne naredijo napake kot so jo v preteklosti pri izbiri vodilnih. Še štiri leta pod taktirko nekoga, ki ne obvladuje situacije, ne pozna dejanskega stanja in deluje zgolj iz pisarne v Ljubljani, pa še tam pri osnovnih izračunih dela napake, kot se je dogajalo v preteklih štirih letih, Slovenija ne bo zdržala. Glas za Slovensko ljudsko stranko je glas za Slovenijo sprememb.

Alenka Gabrovec

*Naročnik prispevka je Slovenska ljudska stranka (SLS), Beethovnova 4, 1000 Ljubljana.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice