Naprej na vsebino

Za politična preigravanja smo zapravili že več kot 2 milijona EUR

Splošna politična klima v Sloveniji ni najboljša. Udeležba na volitvah je iz leta v leto nižja in na trenutke se zdi, da državljani Slovenije živijo v paralelnem svetu. Ne glede na podatek, da je gospodarstvo zabeležilo rast, je veliko preveč ljudi, ki živi v bedi in revščini, žalostno je, da gre to za ljudi, ki so redno zaposleni, imajo za samo vsaj 10 let delovne dobe, v službi niso manjkali niti en dan, nikoli zamudili in svoje delo opravljajo vestno in odgovorno. Med tem pa politične stranke v državnem zboru igrajo svoj Monopoli.

Pred volitvam kadrirali in delili bombončke

Z odstopom Mira Cerarja je vlada opravljala le še tekoče posle. V praksi je to pomenilo, da se je na vseh ministrstvih čudežno povečala potreba po novem kadru, saj so imeli veliko dela. Vlagalo se je abnormno število novih predlogov zakonov in predvsem so se dajali bombončki z napakami, ki so prinašali zagotovilo za glas ljudi na volitvah.

Poslanci so torej delali, kar se za plačo med 3.578 in 5.877 EUR, ter smo do novo izvoljenih poslancev davkoplačevalci zanje dali okoli 1.223.412,12 EUR.

V brezvladju je bilo porabljenega že več kot 2 milijona davkoplačevalskega denarja

Z novimi poslanci je vsaj za trenutek prišlo upanje, da prihajajo novi časi. Žal le za trenutek, saj se njihovi šefi do danes še niso uspeli dogovoriti, v kakšni sestavi bi v naslednjih 4 letih delali za dobrobit državljanov. Žal se zdi, da ni tako velik problem v programskih razhajanjih, ampak o tem, kdo koga mara in ne mara, kdo si želi kakšno ministrstvo… kot bi bili na koncu osnovne šole, ko je puberteta na višku in si vsak najstnik skuša ustvariti položaj v družbi. Načeloma s takšnim najstniškim prepiri ne bi bilo nič narobe, konec koncev so si sami izbrali svojo poslovno pot, ter je njihova stvar, če po teh srečanjih mirno spijo, a vendar so bili izvoljeni, da delajo za dobrobit ljudi. Njihova skupna točka bi morala biti dobrobit in blagostanje državljanov, a zdi se, da se je vse skupaj sprevrglo v bitko ob ločitvi, ter merjenju moči, kdo ima boljše ozadje in več pomoči.

In kaj imamo od tega državljani? Dovoljenje, da naš davkoplačevalski denar gre za njihove plače in od trenutka, ko je vlada odstopila, pa do danes, smo za poslanske plače dali 1.790.359,20 EUR in ob tem ne pozabimo, da je kar 25 poslancev, ki niso bili ponovno izvoljeni zaprosilo za nadomestilo. Po zadnjih podatkih naj bi se petnajstim nadomestilo tudi odobrilo. Če smo skromni in rečemo, da bodo le ta samo za pol leta, je to še dodatnih 337.652,10 EUR, kar znaša 2.128.011,30 EUR. Če k temu še prištejemo avgust, ter upanje, da se do takrat le zmenijo, pozabijo zamere in začno delati za dobrobit ljudi, bomo davkoplačevalci zaradi egov, dokazovanje kdo je močnejši, ter igranje partizanov in domobrancev, plačali 2.575.601,10 EUR.

Poslanci v času brezvladja bi morali prejemati zgolj minimalno plačo

Zanimivo bi bilo vedeti, kako hitro bi se poslanci med seboj zmenili, če bi v času brezvladja prejemali zgolj minimalno plačo – 842,79 EUR bruto. Kar bi za nas davkoplačevalce pomenilo, da bi za njih plačali 354.326,40 EUR do danes, oz. do konec avgusta 442.908 EUR, kar je 2.132.693,10 EUR manj, če bi nadomestila upoštevali, oziroma 1.795.041 EUR manj, samo z naslova plač.

Lahko je biti pogumen in brezglav, ko se igraš s tujim denarjem. Le upamo lahko, da se bodo poslanci zavedali svoje vloge in postavili stabilno in trdno vlado, ki bo Slovenijo popeljala iz prostega teka. To so namreč njihovi predsedniki obljubljali pred volitvami.

Metod Kranjc

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice