Naprej na vsebino

Špela Čeperlin: Za dosego cilja mora biti želja osebna

Največja težava, ki nam nagaja. Odločimo se za hujšanje in imamo jasen cilj, lahko vemo vse o zdravi prehrani, gibanju, vendar če se ne odločimo in tudi vztrajamo, se ne bo zgodilo nič. Ostane le želja, hrepenenje po boljšem, ki nas na koncu vedno pripelje do  žalosti. Razočarani sami nase, jezni na cel svet, službo in moža. To lahko potrdimo tudi iz lastnih izkušenj. Motivacija je tista, ki nas žene naprej, ki nam daje energijo, voljo in pogum. Je tista, ki nas usmerja k našemu cilju.

Na začetku smo zagnani in odločeni, da nekaj spremenimo. Kupimo nekaj pripomočkov in novo športno opremo. Potem pa, kaj hitro obupamo. Iz dneva v dan utrujeni, cilj prestavljamo na naslednji dan in tudi takrat se ne zgodi nič.

Motivacija je notranji proces v samem človeku. Da smo se odločili, da je dovolj naših kilogramov, slabega počutja in grdih razvad, nas mora nekaj v to prisiliti. Večinoma je to zdravje, slab videz, nizka samopodoba ali dokazovanje drugim, da zmoremo.

Za dosego želenega cilja pa mora biti želja osebna, brez oziranja na okolico.

Večina se hitro naveliča ravno zaradi počasnih rezultatov, ker niso hitro vidni. Od telesa se pričakuje da bo delalo na naš ukaz, da bo z linijo najmanjšega odpora šlo kot po maslu. A spomnimo se. Kaj smo mu vsa leta dajali? S čim smo svoje telo hranili? Smo se kdaj vprašali kaj vse je telo že naredilo za nas? Kako je vse skupaj prebavljalo in kako je »trpelo«? Zdaj pa mu nebi nič vrnili? Si to ne zasluži? To je največji razlog, zaradi katerega se splača vztrajati in se iz dneva v dan motivirati.

Jesen je idealen čas za nov začetek. Začnimo s sprehodi pol ure na dan, potem vključimo še razgibalne in raztezne vaje, potem pa rekreacijo samo stopnjujemo. Športni centri v tem času izvajajo tudi brezplačne vadbe, katere se lahko udeležimo in jih preizkusimo. Sigurno se za vsakega najde tisto pravo. Skupinske vadbe po navadi še najbolj motivirajo, saj se izvajajo ob glasni glasbi, ob točno določenem terminu, katerega ne bomo zamudili ali nanj pozabili, poleg tega pa se ob vsem tem še družimo in spoznamo nov krog ljudi. Ljudi z isto težavo in istim ciljem.

Za poceni različico pa se izvajajo vaje preko spleta in jih lahko delaš kar doma, v dnevni sobi.

Za ohranjanje motivacije je dobro, da se vsakodnevno spomnimo, kakšen je naš cilj. Še boljše, ta cilj si na veliko zapisati, poleg njega pa še razloge, zakaj si ta cilj želimo doseči, kako se vidimo čez pol leta, kaj se bo spremenilo, kaj vse nam je že uspelo, pa smo na to pozabili? Na vsak zakaj poiščimo svoj zato!

Kaj pa izgovori? »Danes se mi ne ljubi, danes sem utrujena, danes nimam časa«? Odločimo se, da tega ne bomo govorili, prepovemo jo. Izgovorov ne bo! To si želim in to bom dosegel. Pika.

Dobro si je zapisovati vse kar počnemo, kaj smo pojedli in kako trenirali. Sproti beležiti rezultate in s tem sami sebe motivirati. Ob slabih dnevih preberemo še kakšen dober citat ali misel, ki nas bo malo dvignila, si jo tudi zapisati in hitro skok v športno opremo.

In zdrava prehrana? Vem, težko je. Ob današnjem hitrem tempu včasih ne gre. Ampak za cilj, ki nam bo spremenil kvaliteto življenja se pač splača. Ali ne? Enkrat tedensko si napišimo jedilnik, ideje, kupimo sestavine in se tako ne ukvarjajmo veliko s tem. Na krožniku naj bo veliko beljakovin, zelenjave in zdravih maščob, zmerno pa sadja in ogljikovih hidratov. Pri vsem tem pa obvezno poslušati svoje telo in dovolj piti. Pomaga tudi pozitiva, nasmeh in optimizem.

Naj bo razlog za našo spremembo zdravje, boljše počutje, lepota, samozavest in ne bolezen.

Polno motivirana, Špela

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice