Naprej na vsebino

Milko Škoberne: Potrošnik ima pravico zahtevati vračilo dvojne are

Pri znanem trgovcem pohištva v Sloveniji sem kupila pohištvo v večji vrednosti. Dogovorili smo se in zagotovili so, da bom pohištvo dobila najkasneje v 90 dneh. 95 dan sem dobila polovico pohištva, napačno in uničeno.  Plačala sem še, da mi sestavijo kupljeno. Že 3 mesece ni ne teh, ki naj bi mi pohištvo sestavili, niti pohištva, prav tako ne odgovora na mojo reklamacijo. Kaj lahko naredim?

Sara

Materijo ureja Zakon o varstvu potrošnikov.

Prodajalec oziroma dobavitelj pohištva praviloma pri naročilu zahteva plačilo are ali pač kar celotnega zneska kupnine. V primeru, da pride do zamude na strani dobavitelja pohištva ali v primeru, da je dobava pohištva nepopolna ali pohištvo deloma poškodovano, ima potrošnik možnost, ali da zaradi prodajalčeve neizpolnitve odstopi od pogodbe ali pa da vztraja pri izpolnitvi.

Če se potrošnik odloči za odstop od pogodbe, je postopek odvisen od tega, ali je bil dogovorjeni rok dobave fiiksen ali ne. V primeru, ko je dogovorjeni rok dobave dogovorjen fiksno, izpolnitev dobave pohištva in s tem progodbe po preteku tega roka že po zakonu samem preneha. Če pa dogovora o fiksnem roku ni, mora potrošnik dati dobavitelju dodatni rok za izpolnitev pogodbe, ki je lahko tudi zelo kratek.

V primeru, da dobavitelj potrošniku tudi v tem, dodatnem roku pohištva ne dobavi, lahko potrošnik odstopi od pogodbe.

V obeh primerih, če se torej pogodba razdre, ker dobavitelj ni izpolnil svojega dela obveznosti, pa ima potrošnik pravico zahtevati vračilo dvojne are.

Če je torej v nekem konkretnem primeru dodaten rok, ki ga je postavil prodajalec, primeren (ne predolg glede na prvotno določen rok dobave), ob sklenitvi pa ni bil dogovorjen fiksen rok dobave, potem mora kupec počakati, da preteče tudi ta rok. Če tudi v tem roku ne bo dobil naročenega pohištva in montaže le tega, pa lahko odstopi od pogodbe in od prodajalca pa zahteva ali vrnitev dvojne are ali kupnine.

Možno je tudi, da je v prodajni pogodbi dogovorjena pogodbena kazen za primer zamude pri dobavi. če pride v tem primeru do zamude dobave, lahko kupec v trenutku dobave zahteva tudi izplačilo te kazni. Če pa takšnega posebnega dogovora ni, do tega ni upravičen.

Glede reklamacije pa je tako: če pride blago do kupca in je embalaža vidno poškodovana in kupec sumi, da gre za poškodbo pohištva, ali če je pohištvo že na pogled poškodovano, mora to označiti na dobavnici ali zahtevati od dostavljavca, da to naredi. Proizvajalec je dolžan reklamacijo odpraviti v roku 45. dni od prejema reklamacije. Če reklamacije ni odpravil v 45. dneh je dolžan artikel zamenjati z drugim ali enakovrednim brezhibnim artiklom ali vrniti celotno kupnino.

Milko Škoberne

V kolikor vas zanimajo še podrobnosti, oziroma bi želeli še bolj podroben posvet, se lahko na termin naročite na:040 481 233, ali info@milkoskoberne.com.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice