Skip to content

Pod do uspeha se začne s sanjami

3. teden, 3. Majina domača naloga. Razmišljati je morala o sebi, svojem življenju in svojih ciljih. Jih Maja ima? Razen, da želi shujšati še 15kg? Si je cilje že kdaj postavljala? Jih postavljati zna?

Postavljanje ciljev je nujno za uspeh

No, razen res uspešnih ljudi, ki točno vedo kaj si želijo, tega ne počne nihče. Škoda.

Postavljanje ciljev bi sama rekla, da je ena od zelo dobrih in močnih tehnik, kako se motivirati, vztrajati in dejansko nekaj tudi doseči. Največja težava je, da marsikdo sploh ne ve, kaj bi rad. Ne ve, kaj si želi in kaj bi rad postal, bil, kam bi šel. Torej je njegova prihodnost zavita v meglo. Če vemo kaj hočemo, potem se na končni cilj lažje osredotočimo, na tem področju postanemo boljši in že vidimo svojo zmago. S tem, ko imamo postavljen cilj, smo manj pod stresom, na nalogo se bolj skoncentriramo, smo samozavestnejši, bolj aktivni in zadovoljni.

In zdaj te vprašam. Veš kaj si želiš? Super. Točno veš, kaj si želiš? Dvakrat super! Vzemi beležko, pisalo in piši. Ampak pazi, še prej na ločen list papirja zapiši, kaj vse si do danes že dosegel, da se ob zastavljanju ciljev, ki bi morda že lahko bili doseženi, ne boš počutil slabo ali imel slabe vesti.

Cilj moraš zapisati, drugače vse ostane le pri želji.

Kako začeti?

Začni tako, da tvoj cilj ne bo pretiravanje. Shujšati 10 kg v 14 dneh je prav nesmiseln cilj, ki ti ne bo prinesel drugega kot razočaranje in zamero, da bi sploh še kaj poskušal.

Poleg tega pa reči: »Želim shujšati« ne pomeni nič. To je le želja, vendar je večina ne realizira, ker ni pozitivno naravnana, ker nas takšna izjava ne motivira, niti ne vemo do kdaj si želimo to doseči.

Zato naj cilji bodo:

  • Specifični. Konkretni. Jasno določeni.
  • A ne pusti se ujeti v zanko strahu in družbenih norm. Skoraj vse je mogoče, če le verjameš vase in slediš svojemu cilju.
  • Realni, ter voditi morajo h konkretnemu cilju.
  • Časovno določeni.
  • Navdihujoči, pozitivni, vzpodbudni.
  • Zapisani v sedanjiku, kot da so že doseženi.

Dobro si je postaviti rahlo zahtevne cilje, da nam predstavljajo izziv, da se zanj malo bolj potrudimo in se naučimo, da vedno lahko damo več od sebe kot mislimo da lahko.

Cilji morajo biti tako kratkoročni, srednjeročni, kot dolgoročni

Določimo si še vmesne cilje. Manjše. Kratkoročne in srednjeročne. Ti nas po korakih vodijo do glavnega cilja in že sproti lahko vidimo manjše rezultate, ki nas motivirajo in vzpodbujajo.

S postavljanjem ciljev sigurno dosežemo več v krajšem času, imamo več motivacije, smo bolj učinkoviti, lažje se osredotočamo na naloge in smo na vseh področjih bolj organizirani. Dobimo tudi povratno informacijo o svojem preteklem delu.

Torej, Majin cilj »shujšati 15 kg v 3 mesecih« je dolgoročen cilj, ki je deloma dober, deloma pa je površen in kaj hitro Maja lahko obupa.

Postaviti si mora tedenske (kratkoročne) cilje, ki jih bo z veseljem in lahkoto dosegala in srednjeročni cilj v roku meseca in pol, pri katerem se bo tudi nagradila. Vmesni koraki so zanjo resnično pomembni,  saj ji predstavljajo samo dodatno motivacijo in vzpodbudo.

Vsak začetek je težak, preden postane lahek.

Špela

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice