Skip to content

Teden dni razmišljanja o motiviranju.

Prvi mesec je za Majo mimo. Ob spremembi njenega življenjskega sloga ima motivacije veliko in ob prvih rezultatih je le še bolj navdušena. Ta teden je razmišljala o tem, kaj in kdo ji največ pomeni in tudi pomaga, da ostane motivirana. Pravi, da jo podpirajo in vzpodbujajo vsi – starši, prijatelji in sorodniki, največ pa ji pomeni vzpodbuda partnerja, na katerega se vedno zanese. Tudi sam je spremenil svoje nezdrave navade in začel živeti bolj zdravo. Skupaj načrtujeta jedilnike, trenirata, hodita na sprehode in se veliko več tudi pogovarjata.

Imate občutek, da zapravljate čas in denar za zdrav način življenja? Je morda motivacija tisto, kar vam manjka?

Motivacija se pojavi takrat, ko nekaj že začnemo delati in ne pred tem. Pred tem mora biti samo močna želja in napisan cilj.

Na motivacijo vplivajo v prvi vrsti naši zastavljeni cilji in sama pričakovanja, ki jih glede cilja imamo. Sprotni mali cilji in dosega le teh, je ena od prvih, ki motivirajo. Nagrada je druga. Če se pošteno nagradimo za trud, bomo absolutno dobro vzdrževali svojo motivacijo.

Vsak si mora najdi nekaj, kar ga motivira, ga žene naprej in ga nenormalno vzpodbuja. Nekateri si prilepijo sliko željene postave, nekateri si za vzor vzamejo znano osebnost, katera je aktivna in dejavna ves čas. Nekaj, da inspirira.

Vendar ne pozabi. Vse kar je prikazano v medijih in na spletu ni nujno tudi resnično. Tudi znane osebe imajo slabe dni, ko se jim nič ne ljubi, so polni izgovorov in pojedo kak kos torte preveč. Imajo pa za sabo ekipo 5 ljudi, kateri skrbijo za hrano, vadbo, motivacijo, nekateri pa tudi za popolne slike na facebooku.

Bodimo pošteni sami do sebe. Dobro te lahko motivira tudi podpora domačih, bližnjih in prijateljev, ki niso zavistni. Le tisti nas bodo iskreno navduševali in nam privoščili uspeh. Na njih se lahko obrnemo v trenutkih, ko pozabimo, zakaj vztrajamo, lahko so nam za zgled, lahko skupaj načrtujemo aktivnosti ali jedilnike, nas ženejo v hrib, ko mi ne zmoremo več, imajo konkretne načrte in predloge za nas in so lahko tisti, ki jim obljubimo, da bomo načrt izpeljali do konca. Zase.

Podpora prijatelja je zelo pomembna v trenutkih, ko je naša motivacija na preizkušnji. Lahko ga pokličemo in mu zaupamo težavo. S tem ko drugega motiviramo, s tem motiviramo tudi sebe.

Da bi bila motivacija čim večja, podajam predloge, kateri lahko pomagajo do dosega cilja:

  • Redno načrtuj in zapisuj svoj jedilnik, pa tudi športne aktivnosti. S tem spremljaš svoj napredek, izpolnjuješ svoje kratkoročne cilje in sam sebe opozarjaš na zdrse, ki jih počneš.
  • Ob koncu tedna se nagradi, vendar ne v obliki hrane.
  • Slikaj se in si svojo fotografijo prilepi v svoj dnevnik. To počni vsak mesec. Menim, da bo razlika v slikah več kot dovolj za motivacijo v naprej.
  • Vsak dan si vizualiziraj svojo željo, cilj. Vprašaj se, kako se bom počutil, kako bom izgledal, kaj se bo spremenilo?
  • Ob slabem dnevu se vprašaj: »Kaj vse sem do sedaj že dosegel?« Torej, ZMOREM.
  • Vprašaj se, česa si želim, tesnobo, slabo voljo, slabo počutje ali bi raje več energije, boljše počutje in dosežen cilj?
  • Iz besednjaka izloči besede kot so: (ne) morem, že spet, nimam časa, nimam volje, nima smisla,…Torej izgovorov ni. Tako ali tako jim verjamete sami vi.
  • ZAUPAJ SI IN SE DOKAZUJ LE SAMEMU SEBI.

LAŽJE JE NALOGO KONČATI, KOT JO ZAČETI.

Kljub odporu do neke aktivnosti se nikoli ne počutimo slabše, ko to opravimo.

Špela

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice