Skip to content

Krompirjeve (jesenske) počitnice

Začele so se za marsikoga težko pričakovane 1. počitnice osnovnošolcev in dijakov. Ste se kdaj vprašali, zakaj jih imamo? Kako dolgo jih že imamo? Se jih spomnite iz časov, ko ste vi žulili šolske klopi?

V preteklosti se je razlog za t.i. krompirjeve počitnice skrival v potrebi kmečkega prebivalstva in opravil. Tako so učenci takrat ostali doma, da so pomagali in pobirali krompir.

Zakaj takšen izraz “krompirjeve”?

Izraz smo si sposodili iz nemščine, kjer se jesenske počitnice imenujejo Kartoffelferien (die Kartoffel – krompir, die Ferien – počitnice). V Nemčiji začnejo s poukom po 15. avgustu in imajo počitnice že nekje konec septembra, ko se dejansko pobira na njivah krompir. Izraz se je preko zdomcev tako prenesel tudi k nam.

Kdaj pa so se pri nas uvedle počitnice?

V samostojni Sloveniji so se jesenske počitnice uvedle v šolskem letu 1993/94. Namenjene so bile in so še temu, da si otroci malce odpočijejo od šolskih obveznosti.

Kako pa so jih preživljali naši starši in tudi starejša generacija?

Generacija 1979 in starejši so imeli le poletne in polletne (zimske) počitnice, ki so trajale dva tedna. Ob sobotah je bil pouk,nato pa so se tudi sobote ukinili. Bilo je tudi nekaj praznikov, ki jih danes ni več. Marsikdo se spomni, da se je praznovanje preneslo na delovnik, če je bil koledarski praznik ravno na nedeljo. Bilo je lepo, otroci so se družili.

Kako pa je danes?

Danes se krompir pobira že v juliju, najkasneje avgusta. Izraz je tako postal ponesrečen. Prav tako so sedaj počitnice v šolah že na poldrugi mesec ali dva. Otroci se po poletnih počitnicah komajda ogrejejo za novo šolsko leto in pričnejo z delom v šoli, pa že nastopijo počitnice. Krompirjeve počitnice trajajo do 31.oktobra, nato pa sledi še 1. November – dan mrtvih, tako ostanejo otroci doma še dlje. Npr. letos gredo v šolo šele 5. novembra. Velikokrat pa prideta ta dva dneva na delovni dan in bi tako ali tako bili prosti.

Dandanes nam turistične agencije in drugi ponudniki ponujajo ugodne turistične pakete. Tako so ti počitniški dnevi namenjeni obisku eksotičnih destilacij, toplic…

Glede na spreminjajočo se jesen pa bi lahko v prihodnosti mogoče poimenovali krompirjeve počitnice tudi kostanjeve ali kako drugače.

Krompirjeve počitnice so torej konstrukt le tistih, ki so uvedli 9 letko in začeli s šolsko reformo. Ko boste naslednjič primerjali, kako je bilo včasih in kako so učitelji nekoč imeli avtoriteto, se otroci učili v šoli, doma se jih pa je vzgajalo, se spomnite tudi na to, da včasih tudi ni bilo toliko počitnic. Koliko so smiselne pa je debata za kakšen drug prispevek.

Lorelai Novak

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice