Skip to content

Ali bodo državljani BiH res lahko delali brez vizuma v Nemčiji

Trenutno državljani brez evropskih potnih listov, ne morejo dobiti službe v Nemčiji – to velja med drugim tudi za državljane BiH, Srbije in Makedonije.

Gre za vsa delovna mesta, ne glede na to, ali ste po izobrazbi zdravnik, zidar, slikopleskar ali kaj drugega.

Dostop do EU bo za BIH lažji

Od 1.1.2019, naj bi po neuradnih podatkih začel veljati nov zakon o zaposlovanju, v katerem se bodo lahko vsi državljani, katerih države niso v EU, v Nemčiji zaposlili pod enakimi pogoji kot državljani EU.

Kar dejansko pomeni, da bo vsakdo, ki najde »pravega« delodajalca lahko dobil službo, kot državljan EU, za kar pa mu več ne bo potrebno čakati na vizum veleposlaništva.

Iskanje varnih delovnih mest bo še vedno potekalo preko agencij kot prej, s tem, da se bo trenutno stanje (trenutno se lahko zaposlujejo le državljani z potnimi listi EU) spremenilo.

Do konca meseca novembra, naj bi te informacije potrdile tudi uradne institucije Nemčije. Informacije podpira dejstvo, da v Nemčiji manjka več, kot 100.000 delavcev predvsem v medicinski industriji. V drugih panogah manjka pol milijona delavcev, njihovo gospodarstvo pa trenutno zaradi tega močno trpi.

Dogovor o odpravi vizumov za lažje potovanje »balkanskih« državljanov v državah Evrope in sveta, organi vlade iz leta v leto upočasnjujejo

Državljani BiH lahko namreč ostanejo s svojimi potnimi listi v 77 državah le od pet do 90 dni, po drugi strani pa državljani iz 96 držav lahko prosto obiščejo BiH.

Ministrstvo za zunanje zadeve v zadnjih mesecih za državljane Bosne in Hercegovine, ki imajo diplomatske in »posebno uradne« potne liste, dela na odpravi vizumov za Maroko, Kitajsko, Peru in Japonsko. Prav tako je v postopku sklenitev sporazuma državljanom BiH o odpravi vizumov za potovanja na Kitajsko z navadnimi potnimi listi. Kmalu pa naj bi bili priča vzajemni ukinitvi vizumov med Pakistanom in BiH za tiste državljane, ki imajo diplomatske potne liste.

Po mnenju ministra (svetovalec na Ministrstvu za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine) Nebojše Regoje, je v postopku pogajanj za sklenitev sporazum med Svetom ministrov in vlado Republike Makedonije o pogojih za potovanja državljanov obeh držav. V skladu s tem sporazumom bodo državljani BiH lahko vstopili v Makedonijo le z osebno izkaznico.

Regoje opozarja, da morajo imeti državljani BiH, ko potujejo v države članice EU in podpisnice schengenskega sporazuma, poleg potnega lista ob sebi tudi določeno vsoto denarja.

»Naši državljani morajo imeti med 35 in 70 evrov za vsak dan svojega bivanja v državah EU. Mejne službe lahko zahtevajo dokazilo o posedovanju sredstev za bivanje v določeni državi ali informacije o naslovu, na katerem bodo prebivali«, je pojasnil Regoje.

Čeprav so organi že prej pokazali zanimanje za olajšanje potovanja bosanskih državljanov v Združeno kraljestvo,  postopek liberalizacije vizumov za to državo še ni bil sprožen.

BiH danes zaseda 52. mesto na svetu po številu držav, v katerih se lahko njeni državljani gibljejo brez vizuma, pred tremi leti pa so bili na 42. mestu. V zadnjih sedmih letih so namreč državljanom BiH umaknile vizume le štiri države; Moldavija, Belorusija, Indonezija in Rusija.

Državljanom BiH, ki nameravajo potovati do 90 dni vizum ni potreben, ko vstopajo v države, kot so: Albanija, Andora, Avstrija, Bahami, Belgija, Brazilija, Bolgarija, Črna gora, Češka, Čile, Danska, Ekvador, Estonija, Finska, Francija, Gambija, Grčija , Nizozemska, Hrvaška, Islandija, Italija, Izrael, Ciper, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Madžarska, Macau, Makedonija, Malezija, Malta, Moldavija, Monako, Norveška, Nemčija, Poljska, Portugalska, Romunija, Samoa, San Marino, Sejšeli, Slovaška, Slovenija, Srbija, Vatikan, Španija, Švedska, Švica, Tunizija in Turčija.

Za bivanje do enega meseca, BiH državljanom vizum ni potreben, kadar potujejo v Gruzijo, Indonezijo, Južno Korejo, na Maldive, Mikronezijo, Singapur, Svazi, Saint Vincent in Grenandine, Trinidad in Tobago ter Ukrajino.

Državljani BiH, ki imajo diplomatske potne liste brez vizuma lahko ostanejo do 90 dni v državah, kot so: Alžirija, Egipt, Iran, Izrael, Ruska federacija in Ukrajina, in do 30 dni v Azerbajdžanu, Belorusiji, Kazahstanu in na Kitajskem.

Diplomatom brez vizuma je v Brunejju in na Haitiju dovoljeno prebivati do 14 dni.

Državljani z navadnimi potnimi listi pa lahko ostanejo v Belorusiji do pet dni brez vizuma, če vstopijo v to državo preko Mednarodnega letališča v Minsku.

Pri vstopu v vse druge države Evrope in sveta potrebujejo Bosanci in Hercegovci vizume

Po drugi strani pa s sklepom o vizumu ter s potnim listom ali drugim identifikacijskim dokumentom, v Bosni in Hercegovini do 90 dni lahko ostanejo državljani držav, kot so: Albanija, Andora, Antigva in Barbuda, Argentina, Avstralija, Avstrija, Azerbajdžan, Bahami, Bahrajn, Barbados, Belgija, Brazilija, Brunej, Bolgarija, Češka republika, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Gvatemala, Nizozemska, Honduras, Irska, Islandija, Italija, Izrael, Japonska, Kanada, Katar, Ciper, Koreja, Kostarika, Kuvajt, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Madžarska, Makedonija, Malezija, Malta, Mauritius, Mehika, Moldavija, Monako, Nikaragva, Nemčija, Norveška, Nova Zelandija, Oman, Panama, Paragvaj, Poljska, Portugalska, Romunija, Salvador, San Marino, Sejšeli , Singapur, ZDA, Slovaška, Slovenija, Srbija, Vatikan, St. Kitts in Nevis, Španija, Švedska, Švica, Turčija, Velika Britanija in Severna Irska, Združeni arabski emirati, Urugvaj in Venezuela.

Diplomatskih, uradni in »posebni« potni listi za bivanje do 90 dni v BiH morajo predložiti državljani Alžirije, Azerbajdžana, Egipta, Irana, Jordanije, Kitajske, Kube, Pakistana, Ruske federacije, Savdske Arabije, Tunizije in Ukrajine.

V skladu s sklenjenimi mednarodnimi sporazumi, lahko državljani Azerbajdžana, Belorusije, Indonezije in Kazahstana bivajo v Bosni in Hercegovini do enega meseca, državljani Ruske federacije in Ukrajine pa do 30 dni, s tem, da je od izstopa iz države minilo vsaj 60 dni.

Uradniki BiH pa še vedno opozarjajo, da so v državi že sprožili postopek za sklenitev sporazuma o odpravi vizumov za člane Združenih narodov, ki jih nikoli ni priznala, ali pa od večine držav nikoli ni prejela odgovora.

Marko Vidrih

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice