Naprej na vsebino

Sindikati ugotovili, da njihov dvig minimalne plače škoduje najnižje plačanim

Že prihodnji mesec bo vsaj 37 tisoč zaposlenih prijelo prvo višjo minimalno plačo. A vendar se le – ti, vsaj za enkrat, te spremembe ne morejo veseliti, saj zaradi nespremenjene davčne zakonodaje, bodo prejemniki višje minimalne plače uvrščeni v višji dohodkovni razred in bodo posledično dobili nižje socialne transferje (otroški dodatek, štipendija, subvencije…).

Da dvig minimalne plače prinaša le težave smo v Slovencu poročali takoj ( Dvig minimalne plače za borih 25,58 EUR bo družine pahnil še v večjo bedo), ko je vlada potrdila predlog Levice po dvigu minimalne plače v prvem letu za 25,58 EUR in od leta 2020 za 61,58 EUR. Enako se ugotovili zdaj še sindikati delavcev, prav tako so o nastali težavi začeli poročati še večji mediji.

Vsak cent je pomemben

Opozorili smo, da ti, ki so računal dvig očitno niti do danes še ne poznajo celotno strukturo in širino, ki jo dohodek posameznika predstavlja. Razumljivo je, da »sit ne more razumeti lačnega«, a pri minimalni plači je pomemben vsak cent.

Socialni transferji se računajo po različnih formulah, ki imajo v večini skupni imenovalec otroški dodatek, ki pa je osnova za izračun marsikaterega drugega transferja, npr. subvencije prehrane, vrtca.

Otroški dodatek za otroke se izračuna na osnovi povprečne plače. Z dvigom minimalne plače bodo matere/očetje z enim otrokom, sedaj bile razred višje, kar pomeni za dodatnih 10 EUR manjši dohodek in za 5% večje plačilo za vrtec oziroma višje stroške za kosilo. Podobno bo par z enim otrokom imel tudi nižji otroški dodatek in višjo položnico za vrtec/šolo. Vsak dodaten otrok prinaša še večje anomalije.

Ogromno odstopanj bo prihajalo tudi pri subvenciji najemniškega stanovanja, saj bodo najemnine za nekaj EUR višje.

CSD ne bo sam od sebe dajal nove izračune

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vsaj zaenkrat še ni izdalo »ukrepa«, kaj bo s pravicami iz javnih sredstev (socialnimi transferji). Ali bodo sami poslali nove, popravljene izračune, ali morajo posamezniki to narediti sami. Načelom je potrebno vse spremembe javiti na pristojni CSD, kar dvig oziroma sprememba plače je. Torej, če ste prejemnik kakršnega koli socialnega transferja (subvencija najemnine, otroški dodatek, subvencija najemnine, subvencija obrokov, subvencija vrtca…) imate še nekaj dni čas, da vložite obrazec za spremembo in dobite nov izračun. Kajti Ministrstvo vam bo preplačilo, če ne prej, pri ponovni vlogi – podaljšanju, brez zadržkov odvzelo. V praksi pomeni to, da vam bo preplačilo odtrgalo od otroškega dodatka in posledično se vam lahko zgodi, da boste kakšen mesec, ali več ostali brez le-teh. Če ste pa brez otrok…vedno najdejo pot.

Alenka Gabrovec

 

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice