Naprej na vsebino

Kako nevarna je elektronska cigareta?

Električne cigarete veljajo za neškodljivo alternativo klasičnim tobačnim cigaretam, vendar obstaja le nekaj študij o zdravstvenih posledicah, ki kažejo, da so e-cigarete manj škodljive, kot navadne cigarete tobaka. Vendar pa to še ne pomeni, da so električne cigarete neškodljive.

Trend ni nov, vendar se širi: že nekaj let vedno več ljudi namesto običajne, kadi e-cigareto. Prednost: Pri običajnih cigaretah obstajajo nekatere škodljive snovi, kot je katran, ki nastanejo pri sežiganju tobaka, e-cigareta pa tega nima. Prav zato mnogi proizvajalci »hvalijo« e-cigarete, kot manj škodljive za zdravje.

Kaj je v e-cigareti?

E-cigareta ne sežiga tobaka, ampak izhlapi tekočino, ki v večini primerov vsebuje nikotin. Glavna sestavina v večini izdelkov je propilenglikol, ki je odgovoren za parni učinek.

Kako škodljiva je uporaba e-cigarete?

Pregledna a vendar le zajetna študija iz junija 2014, ki povzema trenutno stanje raziskav, je prišla do naslednjega sklepa.

Thomas Hartung, toksikolog na ameriški univerzi John Hopkins, ocenjuje, da je tveganje za zdravje pri elektronskih cigaretah približno desetkrat manjše, kot pri običajnih kadilcih, saj pri sežiganju tobaka v telo vstopi več kot 4000 različnih kemikalij, vključno s 90 karcinogenih. Koliko jih v telo vstopi s e-cigareto, ni čisto jasno. V nekaterih e-cigaretah pa so že odkrili strupe, kot so nitrozamini, dietilen glikol in formaldehid. Prav tako je vprašljivo, katere kemikalije se proizvajajo, ko arome izhlapijo.

Manj škodljivo še ne pomeni neškodljivo. Zdravniki so zaskrbljeni zaradi propilenglikola, ki je velik povzročitelj raka. E-cigareta lahko draži tudi dihala. Nihče pa zagotovo ne ve, kaj e-cigareta povzroča na dolgi rok in kako nevarni so aromatizirani hlapi?

Kako delujejo e-cigarete?

V e-cigareti izhlapijo aromatizirane tekočine. Naprave so sestavljene iz vira napajanja (akumulatorska baterija), električnega grelnega elementa (razpršilnika) in kartuše za tekočino, ki jo želite upariti. Torej ni dima, ampak vdihujete aerosol.

Dobava tekočin je velika. Na voljo so v vseh okusih – od klasičnega tobaka do jagode in karamele ter okusa gumijastih medvedov. Uporablja se več kot 8000 okusov a le nekaj izmed njih se testira na njihove učinke pri ljudeh.

Manj onesnaževanja, kot pri tobačnem dimu

Tobačni dim vsebuje več kot 70 različnih rakotvornih snovi. V primerjavi s tem, aerosol e-cigaret dejansko vsebuje veliko manj onesnaževalcev, pa tudi pro-vnetne, dražilne in celo rakotvorne snovi so manjše.

Propilen glikol lahko draži oči in dihalni sistem

Osnova tekoče sestave propilen glikola, snovi, se uporablja tudi kot disko ali gledališka megla. Ta para lahko povzroči draženje oči in dihal. Zaenkrat ni jasno, kakšne posledice ima, če se dolgoročno izpostavljate tej snovi.

Nikotin lahko povzroča zasvojenost

Kot običajne cigarete lahko tekočine v e-cigaretah vsebujejo nikotin, ki povzroča fizično in psihološko odvisnost. V poskusih na živalih sproži arteriosklerotične spremembe žil. Škodljivo vpliva tudi na rast in spodbuja rast obstoječih tumorjev.

Rakotvorne snovi v tekočini

Ko se tekočine segrejejo, nastanejo tudi rakotvorne snovi acetaldehid in formaldehid. Snovi dražijo kožo in sluznico, poškodujejo dihalne poti in so rakotvorne. Količina, ki se absorbira med paro, je odvisna od obnašanja pri uporabi. Poraba treh mililitrov tekočine povzroči približno 14 miligramov formaldehida. To je približno 5 do 14-krat več, kot je porabljeno pri eni škatlici običajnih cigaret.

Višja napetost, več onesnaževal

Novejši modeli e-cigaret lahko spreminjajo napetost akumulatorja. V ta namen se lahko individualno nastavi napetost, s katero se ogreva vžigalna žica. Višja napetost pomeni višjo temperaturo in več pare. To sprosti več nikotina in več onesnaževal, kot je rakotvorni formaldehid.

Vnetje in kontaktne alergije zaradi tekočin

Večina študij se nanaša na učinke tekočih – vendar ne na izparjene. Znano je, da so nekateri okusi škodljivi. Diacetil, denimo lahko pri vdihavanju povzroči hudo vnetje dihalnih poti. Druge dišave in konzervansi, kot so benzil alkohol in cinamaldehid, lahko povzročijo kontaktne alergije.

Bolezni pljuč, kot posledica pare

S paro e-cigarete, najfinejši delci sežejo globoko v pljuča in se tam usedejo. Posledice so lahko kašelj, vnetje in redukcijska funkcija. Nedavne študije kažejo, da vnetje v pljučih, ki ga povzročajo e-cigarete, lahko dolgoročno povzroči kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB) – vendar ne tako močno, kot tobak pri običajnih cigaretah.

Tveganje raka je očitno nekoliko nižje

Tisti, ki kadijo izključno e-cigarete in ne uporabljajo tekočin, ki vsebujejo nikotin, imajo glede na trenutno stanje manjše tveganje za raka, kot kadilec tobaka. Kdor poleg e-cigaret še vedno kadi tobak, nima od tega zdravstvenih koristi.

E-cigarete: občutljiva možnost za »težke« kadilce

Za »težke« kadilce je lahko kajenje e-cigaret manjše zlo – kljub tveganjem za zdravje. Če zmanjšate vsebnost nikotina v tekočinah korak za korakom, boste morda celo našli izhod iz odvisnosti.

Marko Vidrih

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Kam so vsi natakarji šli?

Če je bilo pomanjkanje natakarjev očitno že v preteklosti, so po epidemiji covida-19 postali redki kot dragulji. Se pa najdejo gosti, ki z njimi še vedno ravnajo kot svinja z mehom.

Prijava na e-novice