Skip to content

Big Mac ali Big Data? McDonald’s s pomočjo umetne inteligence do naših podatkov

V preteklem tednu je McDonald’s s svojo največjo pridobitvijo, odkar je leta 2000 kupil Boston Market, naredil prvi veliki premik v tehnologijo. Družba je porabila 300 milijonov dolarjev za nakup podjetja Dynamic Yield, ki deluje v New Yorku in uporablja umetno inteligenco za »prilagoditev izkušenj strank« – zbiranje podatkov o tem, kako posamezniki sprejemajo svoje odločitve o nakupu.

»Tehnologija odločanja« se bo najprej uporabljala na zunanjih okencih McDonald’sovega drive-thruja, kjer bo analizirala nakupne vzorce glede na vreme, promet, čas dneva in »trendne menijske elemente« in takoj preuredila zaslon na bolj zaželeno kombinacijo Izdelkov. McDonald’s je že leta 2015 uporabil nekaj osnovnih tehnologij, da je izvedel eksperiment z menijem, ki temelji na vremenskih razmerah in takrat poudaril McFlurrie, ko je bilo vroče in McCafe, ko je bilo hladno.

Ko bo tehnologija sčasoma vključena v samopostrežne kioske in aplikacijo McDonald’s, bo lahko na podlagi informacij, ki jih je stranka že izbrala, podala predloge za obveščanje umetne inteligence. Na primer, če v naročilo dodate nekaj slanega, boste morda želeli tudi kaj popiti.

 »Tehnologija je ključni element našega načrta za hitrostno rast, ki izboljšuje izkušnje za naše stranke z zagotavljanjem večje ugodnosti glede njihovih pogojev,« je v izjavi dejal predsednik in izvršni direktor McDonald’sa Steve Easterbrook. »S to pridobitvijo razširjamo svojo zmožnost, da povečamo vlogo tehnologije in podatkov, ki jih bomo imeli v naši prihodnosti in hitrost, s katero bomo lahko uresničili svojo vizijo ustvarjanja bolj prilagojenih izkušenj za naše stranke.«

Načrt, na katerega se nanaša Easterbrook, je bil prvič objavljen marca 2017, s poudarkom na tehnologiji, kot je McDonald’sova mobilna aplikacija.

Istočasno pa je Easterbrook dejal, da bo Dynamic Yield še naprej deloval kot samostojno podjetje, ki bo služilo obstoječim in bodočim strankam, in da bo še naprej vlagalo v osnovno tehnologijo personalizacije.

Po podatkih Crunchbase je Dynamic Yield od vlagateljev zbral skupno 83,3 milijona dolarjev, vključno z inovacijskimi pobudami, Bessemer Venture Partners in Marker Capital, pa tudi s strateškimi podporniki, kot je Naver (ki ima v lasti aplikacije za sporočila Line in Snow), Baidu, New York Times in Deutsche Telekom.

»Pred sedmimi leti smo začeli z dinamičnim donosom, s predpostavko, da morajo blagovne znamke, osredotočene na stranke, narediti personalizacijo osrednje dejavnosti,« je v izjavi dejal soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Dynamic Yield. »Navdušeni smo nad tem, da se pridružimo ikoni globalne blagovne znamke, kot je McDonald’s, in navdušeni smo tudi, da bomo inovirali na načine, ki resnično vplivajo na vsakdanje življenje ljudi.«

Ta teden je Microsoft, ki za McDonald’s skrbi za računalnike, izjavil, da je pripravljen za pridobivanje personalizacije in potezo prevzema tehnološkega podjetja Dynamic Yield ocenil kot logično. Pri tem lahko pričakujemo, da bo izkušnja McDonald’s Drive Thru postala bolj inteligentna in enostavna za uporabo.

Dejstvo, da McDonald’s zdaj kupuje tehnološka podjetje, kaže, da se gigant nadgrajuje s tehnologijo umetne inteligence.

Začetek teh tehnologij se bo začel z izkušnjami podjetja pri Drive Thru v restavracijah McDonald’s v ZDA, že letos pa sledijo še »drugi vrhunski mednarodni trgi«.

Če se izrazimo z manj kliničnimi izrazi: Ta poteza McDonald’sa je ena največjih (vendar zagotovo ne prva) vključitev strojnega učenja v klasično maloprodajno okolje. Walmart je prejšnji mesec kupil izraelsko zagonsko podjetje Aspectiva, ki se ukvarja z umetno inteligenco in s tehnologijo za obdelavo jezikov, da bi lahko takoj analiziral milijone mnenj strank. Prejšnjo pomlad je Nike pridobil tako newyorško podjetje za analizo podatkov Zodiac, kot tudi izraelsko zagonsko podjetje Invertex za »računalniški vid«, da bi zgradili svojo tehnično ekipo in ustvarili aplikacijo, ki je osredotočena na prilagajanje in vodilno trgovino. Nordstrom ima dve ustanovi za umetno inteligenco. H&M ima celoten sklad tveganega kapitala, ki ga uporablja za vlaganje v podobna podjetja.

Vse to je del Amazonke in dokaz, da metode stare šole za skladiščenje inventarja in ugibanje po željah kupca ne učinkujejo več. Medtem ko ta premik ni nujno zaskrbljujoč na enak način kot odločitev Walgreensa o namestitvi »pametnih vrat« na hladilnike, ki spremljajo kaj uporabniki hranijo v hladilnikih in jim ponujajo oglase po meri, je verjetno znanilec nenehnega sledenja fizičnemu prostoru, ki prihaja.

Navsezadnje ima McDonald’s 38.000 trgovin in vsak dan postreže 68 milijonom strank, kar je skoraj 1 odstotek svetovnega prebivalstva in veliko več kot reprezentativni vzorec. Lahko si predstavljate, da bi redno beleženje načina nakupovanja, prehranjevanja in plačevanja ter interakcije z zasloni in strežniki sčasoma postalo zelo zanimiv nabor podatkov.

Marko Vidrih

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice