Skip to content

V Ilirski Bistrici so izredne razmere že toliko časa, da so se z njimi sprijaznili

Evropski poslanec Franc Bogovič se je odzval na članek 24ur.com, kjer trdijo, da v Ilirski Bistrici ni izrednih razmer zaradi ilegalnih prehodov meje.

»Zakaj se zapirajo notranje meje v schengenskem območju, npr. slovensko-avstrijska, kar bremeni mnoge slovenske državljane? Tudi zato, ker je naša meja s Hrvaško preveč propustna za nezakonite migrante. Slovenija mora v interesu lastne varnosti in interesu EU zagotoviti popolno nepropustnost meje za nezakonite migrante, in to na meji. Ne pa, da se jih skuša »nadzirati« v notranjosti države. Tisti, ki jih Slovenija vrača na Hrvaško, se ponovno vrnejo v Slovenijo, in to se ponavlja. Prebivalci obmejnih podeželskih območij se s tem skoraj dnevno soočajo, kar je dejstvo. A nezakonite migracije je treba zaustaviti na meji. Sporočilo nezakonitim migrantom in organiziranim kriminalnim združbam mora biti jasno: nezakonitih prehodov ne bo več, čuvamo svoje ozemlje, čuvamo EU. To smo dolžni narediti za ljudi ob meji in za celotno državo. Ne čakajmo, da ne bo prepozno. In vse bomo naredili za to, da bomo zavarovali meje in preprečili nezakonite vstope, na ravni EU pa vse, da razbijemo tihotapske družbe, ki služijo milijarde evrov na račun nezakonitih migrantov.

Kajti, ne računajmo na to, da bodo nezakoniti migranti samo šli naprej na sever, kot pred leti, če pride do drastičnega povečanja. Ne. Te meje na sever in zahod bodo zaprte. Avstrija že danes izvaja poostren nadzor znotraj schengenskega območja, ker v spomladansko poletnih mesecih predvideva povečan naval migrantov po balkanski migrantski poti in očitno Sloveniji ne zaupa, da učinkovito varuje schengensko mejo med Slovenijo in Hrvaško,” je bil jasen Bogovič.

Marca se je na Policijski upravi Koper število ilegalnih prehodov zelo povečalo, obravnavali so 217 oseb, predvsem iz Pakistana in Afganistana, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Bistveno se je povečalo število kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje, 19 osumljencem so zato odredili pripor. Naši viri opozarjajo, da je to le vrh ledene gore. Na tem področju namreč teren ne omogoča dovolj dobrega nadzora.

Uradna statistika ilegalnih prehodov meje kaže ene podatke, po pričevanju domačinov, pa je teh prehodov bistveno več, saj policija prestreže le peščico prebežnikov. Domačini so se v štirih letih od začetka migrantske krize na to že nekako navadili. Težko je verjeti, da je Slovenija v štirih letih postala država, kjer nas vodilni mediji prepričujejo, da dvajset ilegalcev dnevno za eno občino ni velika težava. Da so razmere pod kontrolo in da tukaj skoraj da ni “nič videti”, sploh če se sprehodimo skozi “senzacionalno” črno kroniko današnjega dne.

Metod Kranjc

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice